christelijke datingsite en community

Daten tijdens de corona crisis - in 5 stappen

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 13:47
Je bent single en zoekt een levenspartner. Hoe vind je iemand als je thuis moet blijven vanwege de corona crisis? En als je een leuke man of vrouw op het oog hebt, hoe ga je dan daten nu je 1,5 meter afstand van elkaar moet houden?

Laten we bij het begin beginnen. De kans dat je spontaan iemand tegen het lijf loopt is afgenomen door de lockdown. Gelukkig bestaat er zoiets als online dating. Via internet kun je op veilige afstand contact leggen met gelijkgestemden. Veel singles zoeken daarom hun heil bij datingsites en -apps als FunkyFish.nl.

Maar dan... Wat doe je als je elkaar vervolgens in real life wilt ontmoeten? Daten tijdens de corona crisis brengt immers risico’s met zich mee. Hoe pak je het veilig en verantwoord aan, voor jezelf en anderen? Hieronder een 5 stappenplan voor daten in de 1,5-meter-samenleving.

Stap 1. Het juiste profiel samenstellen en/of vinden

Op een datingsite draait het om vinden en gevonden worden. Een aantrekkelijk profiel is daarom erg belangrijk, helemaal nu elkaar ontmoeten minder vanzelfsprekend is. Als de eerste date even op zich laat wachten, is de online presentatie van jezelf een extra uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je goed en leuk uit de verf komt op je profiel?

Je profieltekst en foto geven een eerste indruk van jou. En die indruk bepaalt of anderen contact met je zoeken. Waarom zou iemand jou een berichtje sturen? Denk daar eens over na. En wacht niet alleen tot anderen jou benaderen maar neem zelf ook initiatief. Op onze pagina met datingtips kun je o.a. lezen hoe je een aansprekend profiel opstelt.

Maak gebruik van de zoekopties van een datingsite- of app om interessante profielen te vinden. Houd in je achterhoofd dat de meeste mensen met een duurzame liefdesrelatie ongeveer even oud zijn, maximaal 50 km bij elkaar vandaan wonen, en een vergelijkbaar opleidingsniveau hebben. Dit kun je dus het beste als uitgangspunt nemen bij het filteren. Lees het artikel Hoe kies je een partner? voor meer tips.

Stap 2. Online berichten sturen en chatten

Heb je een profiel gevonden dat je aanspreekt? Yes! Het contactleggen kan beginnen. Mocht je dat lastig vinden: tips voor het schrijven van een eerste bericht vind je in dit artikel.

Heb je leuk contact, onderhoudt dat in de eerste weken dan via je favoriete datingsite en app; een veilige en vertrouwde omgeving. Wissel berichtjes uit of chat met elkaar via de site. Ga niet te snel over op (video)bellen (stap 3).

Pas op voor oplichters

Een waarschuwing voor iedereen die nieuw is met internetdaten: datingsites zijn regelmatig het doelwit van oplichters. En tijdens de corona crisis zijn dit er meer dan gemiddeld.

Wees dus alert en hanteer de volgende vuistregel: is iemand opdringerig en manipulatief, of vraagt hij/zij om geld, beëindig het contact dan direct en meld deze persoon bij de betreffende datingsite.

Lees ook onze handleiding internetdaten en het artikel Hoe herken je datingfraude en scammers? om jezelf te wapenen tegen oplichters en gekkies.

Stap 3. Videobellen

Na ongeveer 2 à 3 weken mailen en chatten wil je elkaar wellicht graag zien en spreken. Videobellen biedt dan uitkomst. Funky Fish is als bedrijf helaas te klein om videobellen aan te kunnen bieden. Gelukkig zijn er genoeg gratis apps waarmee je dit kunt doen.

We adviseren je om een app te gebruiken waarbij je geen privégegevens hoeft te verstrekken aan de ander. Dus geen Whatsapp, want daarvoor heeft de ander je telefoonnummer nodig. Voorzichtigheid is geboden. Mocht je videodate bijvoorbeeld op een fiasco uitlopen, dan kun je ervan balen dat je je nummer gegeven hebt.

Het beste kun je een app kiezen waarmee je inlogt via een e-mailadres. Gebruik hiervoor geen e-mailadres waar je volledige naam in staat, want dan ben je traceerbaar. Apps die via een e-mailadres werken zijn bijvoorbeeld Skype en Google Meets / Google Hangouts.

Heb je een app geïnstalleerd, bedenk dan waar je gaat zitten bellen. Laat niet meteen te veel van je woning zien. Kies een rustige, rommelvrije plek in je huis. Een egale wand met een schilderij of een nette kast op de achtergrond is prima. Let ook op de belichting: test met de selfie-stand uit bij welk licht je gezicht het beste uitkomt. En vergeet vooral niet verzorgd voor de dag te komen (voor zo ver dat lukt met een coronakapsel).

Besef dat je bepaalde verwachtingen kunt wekken als je in je slaapkamer gaat zitten en/of uitdagende kleding draagt. Wil je voorkomen dat je videochat uitmondt in een seksueel getint gesprek, bel dan bij voorkeur in de middags of vroeg in de avond. Mannen zijn 's ochtends vaak opgewonden, vrouwen doorgaans laat in de avond. Niet dat we online flirten afkeuren, maar houd je hoofddoel in gedachten: een partner voor het leven. Een duurzame liefdesrelatie begint met vriendschap. Daarom adviseren we je daar vooral op in te zetten.

Bedenk van tevoren wat je van de ander wilt weten en verzin daar vragen bij. Bedenk ook wat je eigen antwoorden op die vragen zijn. Zo voorkom je ongemakkelijke stiltes. Mocht je niet weten wat je tijdens je eerste online videochat moet zeggen, lees dan dit artikel met interessante vragen die je kunt stellen.

In een later stadium zou je kunnen overwegen om samen online te gaan gamen. Ook een leuke manier om tijd met elkaar door te brengen en elkaar beter te leren kennen.

Stap 4. Afspreken

Tijdens de corona crisis is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk thuis blijft, om nieuwe besmettingen te voorkomen. Ons advies is dan ook: spreek niet te snel af. Wacht tot zeker 1 maand na je eerste videogesprek. Vraag jezelf af of je graag een date wilt om je contact te verdiepen in de hoop op een duurzame liefdesrelatie, of vanuit het verlangen naar seksuele bevrediging. In het laatste geval raden we afspreken echt af.

Probeer eerst zoveel mogelijk te chatten en te videobellen om elkaar beter te leren kennen. Mocht je uiteindelijk toch afspreken, volg dan de voorschriften van de overheid en houd ten minste 1,5 meter afstand van elkaar. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de woonplaats van een van beiden, zodat slechts 1 persoon hoeft te reizen.

Houd je adres nog even geheim, en mijd de directe omgeving van je huis. Het klinkt misschien achterdochtig, maar je wilt geen stalker achter je aan als de eerste date een rode vlag is en je het contact wenst te verbreken.

Bezoek ook geen afgelegen plek of stil bos met iemand die je onvoldoende kent. Kies een locatie waar je in het zicht bent van andere mensen. Wandel bijvoorbeeld door een mooie buurt in je woonplaats. Dan heb je gelijk gespreksstof omdat je iets kunt vertellen over je dorp of stad.

Maak binnen de beperkingen iets leuks van je date. Pak het creatief en/of sportief aan. Neem broodjes en koffie mee, een gezelschapsspel, badmintonrackets of een frisbee. Bepaal na afloop of je het contact wilt verdiepen. Mocht je vaker willen afspreken, doe dat dan met mate. Ga niet elke dag heen en weer reizen. Maak zoveel mogelijk gebruik van videobellen en houd je aan de richtlijnen van de overheid.

Stap 5. Verliefd, wat nu?

Of het nu gaat om liefde op het eerste gezicht, of om een verliefdheid die ontstaat na meerdere geslaagde dates: op een bepaald moment wil je elkaar vastpakken en zoenen. Logisch, maar tijdens de corona crisis is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met fysiek contact, en het heel geleidelijk op te bouwen.

Hoe verleidelijk lichamelijke intimiteit ook is, je kunt er elkaars gezondheid mee op het spel zetten. Richt je daarom liever eerst op het verdiepen van de geestelijke en emotionele intimiteit, door je vriendschap verder uit te bouwen.

Mocht je elkaar per se willen aanraken, begin dan met elkaars superschone hand vast te houden tijdens een wandeling. Hand in hand lopen klinkt misschien oubollig, maar zie het eerder als toppunt van romantiek. Zo houd je de spanning er lekker in. Bovendien is het slim omdat je nog enige afstand van elkaar houdt.

Een volgende stap kan zijn dat je dicht tegen elkaar aan een filmpje kijkt via een online streamingdienst. Elkaars lijfelijke nabijheid en lichaamswarmte voelen vervult een groot deel van je behoefte aan fysiek contact.

Na een periode van chatten, videobellen en daten komt het moment van De Eerste Kus. Altijd al een bijzonder een moment, maar helemaal tijdens de corona crisis. Meer dan ooit zal die kus aanvoelen als het startschot van je relatie. Hiermee geef je uiting aan je vertrouwen in elkaar en in een gezamenlijke toekomst. Zo kan de corona crisis toch iets moois en romantisch hebben.

Veel succes met online daten, blijf je verstand gebruiken, en stay safe!

NB: Voor een betere leesbaarheid hebben wij coronacrisis gespeld als corona crisis (met een spatie ertussen).

Heb je feedback op dit artikel? Stuur ons dan gerust een mailtje.
LEES OOK
Ontdek de 4 pijlers van blijvend liefdesgeluk iStock ©
Ontdek de 4 pijlers van blijvend liefdesgeluk
Leukere dates met de juiste vragen Pixabay ©
Leukere dates met de juiste vragen
Verlang je naar lichamelijk contact? istock ©
Verlang je naar lichamelijk contact?