christelijke datingsite en community

Ontdek de 4 pijlers van blijvend liefdesgeluk

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 04-05-2023 18:09
Wat is het geheim van gelukkige (echt)paren? Waarom houden zij het zo lang leuk met elkaar? Is dat puur het gevolg van een goede partnerkeuze? Komt het omdat hun verliefdheid nooit verdwijnt? Wetenschappers en relatie-experts Kloens & Van Duijn zochten het uit. In dit artikel delen we hun belangrijkste ontdekkingen.

Elke duurzame relatie rust op vier pijlers

Gelukkige koppels hebben een aantal kenmerken gemeenschappelijk. Kloens & Van Duijn omschrijven vier van die kenmerken als "de kerneigenschappen van een Intieme Duurzame Realistische Relatie (IDRR)". Dit zijn:
  1. Realistische verwachtingen
  2. Respect voor elkaars eigenheid
  3. Veel aandacht voor intimiteit
  4. Trouw door dik en dun
Samen vormen deze aspecten de pijlers van een stabiele liefdesrelatie en een geslaagd huwelijk. Maar wat houden ze precies in? Laten we beginnen met het eerste kenmerk: een realistische kijk.

1. Gelukkige koppels hebben realistische verwachtingen

In een goede liefdesrelatie ken je elkaar door en door. Je hebt een realistisch beeld van jezelf, je partner, je relatie en de liefde, en daaraan gekoppeld realistische verwachtingen. Dit betekent dat je elkaar geen worst voorhoudt door een onbereikbaar romantisch ideaal na te streven. Je accepteert dat jij en je geliefde allebei zowel goede als slechte eigenschappen hebben. Daarnaast besef je dat pech en pijn even goed bij het leven horen als geluk en genot, en dat niet alles maakbaar of oplosbaar is. Als koppel aanvaard je dus dat je relatie behalve lusten ook lasten kent, wat je bereidheid om die lasten te dragen vergroot.

2. Gelukkige koppels respecteren elkaars eigenheid

De tweede pijler van een duurzame liefdesrelatie is respect voor elkaars eigenheid. Dit houdt in dat je elkaar onvoorwaardelijk accepteert, en dat je helemaal jezelf kunt zijn bij elkaar. Je begrijpt dat jullie onderlinge verschillen zowel een bron van aantrekkingskracht als een irritatiefactor kunnen zijn en accepteert deze dubbelheid. Je berust erin dat je elkaar niet altijd volledig kunt begrijpen, en dat een compromis sluiten soms noodzakelijk is. Je erkent dat er naast het ‘wij-samen’ ook nog twee ‘ikken’ zijn die ruimte nodig hebben. Daarom streef je naar een gezond evenwicht tussen samenzijn en tijd voor jezelf.

3. Gelukkige koppels koesteren intimiteit

Intimiteit (onderverdeeld in vriendschap, aanraking en seksualiteit) is de derde pijler van een duurzame liefdesrelatie. Gelijkwaardigheid, vrijwilligheid, vertrouwen, eerlijkheid en veiligheid vormen de basis voor verbondenheid. In een goede liefdesrelatie geef je jezelf letterlijk en figuurlijk bloot aan elkaar, zonder schaamte of reserve. Je besteedt aandacht aan de vriendschap met je partner, en je hebt regelmatig lichamelijk contact door te knuffelen of te vrijen met elkaar. Bij prettig huid-op-huidcontact komt het hormoon oxytocine vrij, wat positief gedrag, vertrouwen en verbondenheid bevordert: aanraking en seks worden niet voor niets beschouwd als ultieme vormen van ontspanning.

4. Gelukkige koppels steunen elkaar door dik en dun

De vierde en laatste pijler van een duurzame liefdesrelatie is trouw. In een goede relatie ben je elkaar trouw in goede en slechte tijden. Trouw houdt betrouwbaarheid in en vloeit voort uit vertrouwen. Het is niet vluchtig maar blijvend en gebaseerd op een bewuste keuze die zich niet door gevoel of tegenslag laat ondermijnen. Wil je een intieme relatie levend en gezond houden, dan vergt dit inzet, geduld en volharding van jou en je partner. Heb oog en waardering voor de kleine dingen, steun elkaar door dik en dun en hanteer conflicten constructief. Zo kun je je relatie goed houden en beproevingen doorstaan.

Relatie podcast

Luister ook aflevering 14 (seizoen 1) van de vrolijke relatie podcast De Ruimtegevers over dit onderwerp.

Over de auteurs

Kloens & Van Duijn deden jarenlang onderzoek naar de succesfactoren van duurzame liefde.
Zij presenteerden hun bevindingen in de dikke pil "Alles over liefde & relatiekwaliteit." Hun belangrijkste conclusies zijn gebundeld in de pocket "Het geheim van duurzame relaties - Tips en tricks om er samen iets geweldigs van te maken." Je kunt dit boek bij ons bestellen voor slechts € 15 (inclusief verzendkosten).
LEES OOK
Afwijzing, hoe ga je daarmee om? iStock ©
Afwijzing, hoe ga je daarmee om?
Daten tijdens de corona crisis - in 5 stappen Guus Baggermans ©
Daten tijdens de corona crisis - in 5 stappen
Leukere dates met de juiste vragen Pixabay ©
Leukere dates met de juiste vragen