christelijke datingsite en community

Hoe herken je datingfraude en scammers

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 15-02-2023 13:52
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: criminelen maken dagelijks nepprofielen aan op datingsites. Deze boeven opereren vaak vanuit het buitenland (o.a. Nigeria) en hun tactiek is meestal doorzichtig. Christelijke datingsites zijn helaas niet immuun voor dit soort praktijken.

Het merendeel van de leden van Funky Fish is echt en oprecht. Onze beheerders weren oplichters van de site. Toch weten criminelen bij tijd en wijle door de mazen van het net te glippen. Wees daarom alert en meld het meteen bij Funky als je iemand van datingfraude verdenkt. Hiermee help je niet alleen jezelf en Funky Fish, maar ook andere vrouwen en mannen.

Oplichters kunnen zich voordoen als vrome gelovigen. Ze trekken er soms maanden voor uit om een vertrouwensband met iemand op te bouwen. Dan komen ze opeens met een zielig verhaal en verzoeken ze om hulp, meestal in de vorm van geld. Als ze de buit binnen hebben, laten ze hun slachtoffers achter met een geplunderde bankrekening en een gebroken hart.

Het goede nieuws is dat je een ​​oplichter vaak kunt ontmaskeren, voordat je er tijd, emoties en geld aan verspilt. Hieronder een aantal punten waaraan je datingfraudeurs kunt herkennen:
  • Scammers zijn in 99% van de gevallen geen betalend lid (Goudvis). Ze nemen zelden een betaald lidmaatschap, omdat ze na een betaling traceerbaar zijn.
  • Ze hebben meestal geen of één profielfoto (die ze vaak gewoon van internet geplukt hebben). Betrouwbare leden hebben meestal meerdere foto’s op hun profiel staan.
  • Ze worden zogenaamd razendsnel verliefd op je, hoewel ze je nog nooit hebben ontmoet, en ze zinspelen al gauw op een huwelijk.
  • Ze proberen de communicatie zo snel mogelijk te verplaatsen van Funky Fish naar bijvoorbeeld WhatsApp, Skype, Facebook of e-mail (ze gebruiken bij voorkeur Yahoo adressen of e-mailadressen met getallen erin).
  • Ze vissen naar persoonsgegevens zoals je telefoonnummer, e-mailadres en bankgegevens.
  • Ze beweren in het buitenland te werken (marine, leger) of te studeren (bijbelschool).
  • Van hun kant zijn er altijd omstandigheden (ziekte, problemen in de familie, een beroving of iets dergelijks) waardoor je hen niet in levende lijve kunt ontmoeten.
  • Hun geschreven Engels of Nederlands (vaak vertaald via Google Translate) is vaak slecht en ze spreken zichzelf regelmatig tegen. Details in hun verhalen veranderen (oplichters onderhouden vaak ‘relaties’ met meerdere slachtoffers tegelijk).
  • Uiteindelijk vragen ze je om geld (in de vorm van een ‘lening’), vanwege een crisissituatie of wat dan ook. Daarbij proberen ze soms hun echtheid te "bewijzen" met behulp van een Nederlands "familielid".
  • Als je het contact wilt verbreken of aangeeft dat je hen niet vertrouwt, proberen ze je emotioneel te chanteren.
Gebruik bij twijfel de blokkeerfunctie en meldt het betreffende profiel onmiddellijk aan de website beheerders. Stuur nooit geld en deel geen financiële gegevens, wachtwoorden of pincodes.

Vergeet niet dat de meeste leden van Funky Fish echt zijn, dus er is geen reden tot paniek. Betalende leden zijn over het algemeen serieus en betrouwbaar. De meeste van hen hebben een profiel met specifieke informatie en zijn sociaal actief op de site: ze hebben een vriendenlijst, zijn aangesloten bij een aantal interessegroepen en plaatsen leuke reacties.

Uiteraard geven bovenstaande tips geen garantie op het onderscheiden van echte en valse profielen, maar ze helpen je aardig op weg. Verder hebben we nog wat specifieke tips:

Voor de vrouwen

Een trend onder internetcriminelen is dat ze zich voordoen als hoogopgeleide man van rond de 50 (weduwnaar of gescheiden). Als een man opdringerig is, blokkeer hem dan. Verbreek meteen het contact als iemand om geld vraagt.

Voor de mannen

Wees op je hoede bij profielen van vrouwen met uitdagende foto’s. Dit kunnen nepprofielen zijn, waar (mannelijke) oplichters achter schuilgaan.

Algemeen

Reageer niet op mail waarin je niet persoonlijk wordt aangesproken. Dit zijn vaak de bekende copy-paste mailtjes die meerdere mensen krijgen. Mail iemand pas terug als blijkt dat hij of zij de moeite heeft genomen om jouw profieltekst te lezen.

Hoe je het contact ook aanpakt, laat het in eerste instantie uitsluitend via de site verlopen, bij voorkeur tot de eerste ontmoeting in real life. Geef niet meteen je e-mailadres of volledige naam weg, en zeker niet je telefoonnummer. Het zal je verbazen wat mensen allemaal te weten kunnen komen op basis van deze gegevens.

Maar de belangrijkste tip is vooral: volg je intuïtie. Mocht je een naar gevoel bij iemand krijgen, verbreek dan het contact. Je intuïtie heeft het in negen van de tien gevallen bij het rechte end.

Meer informatie o.a. op fraudehelpdesk.nl.
LEES OOK
Een aansprekende profielfoto Pixabay ©
Een aansprekende profielfoto
Schrijfoefeningen voor een beter datingprofiel Pixabay ©
Schrijfoefeningen voor een beter datingprofiel
Hoe vind je een match? iStock ©
Hoe vind je een match?