christelijke datingsite en community

Verlang je naar lichamelijk contact?

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 13:47
Hunker je naar een liefdevolle aanraking van een ander? Naar niet-seksuele lijfelijke warmte, een arm om je heen of een knuffel? Dan heb je huidhonger, een normale menselijke behoefte. Hoe ga je als single om met dit verlangen?

Huidhonger is een sterke behoefte aan teder huid-op-huidcontact met een ander mens. Deze behoefte komt voor bij jong en oud, ongeacht de sekse. Zowel mannen als vrouwen kunnen dus snakken naar lijfelijk contact, niet vanuit lust of geilheid, maar vanuit een diep verlangen naar koestering, geborgenheid, verbondenheid en veiligheid.

Huid-op-huidcontact is een levensbehoefte

De behoefte aan lichaamswarmte is aangeboren. Voor een pasgeboren baby is huidcontact letterlijk van levensbelang. Na de geboorte is hij plots zijn vertrouwde, veilige omgeving kwijt. Liefdevolle aanraking maakt de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld draaglijk. Vastgehouden en geknuffeld worden geeft de baby troost en een beschermd gevoel.

Aanraking bevordert je welzijn en vermindert stress

Huidcontact en oogcontact bevorderen de hechting tussen baby en ouders. Door het huid- en oogcontact leert de baby zijn eigen emoties te onderscheiden en te reguleren. Liefdevolle aanraking bevordert zijn lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling. Teder huidcontact vermindert stress en verlaagt het risico op infecties, zowel bij kinderen als volwassenen.

Eenzaam door een tekort aan genegenheid

Een gebrek aan fysieke genegenheid kan tot gevoelens van eenzaamheid leiden, zelfs als je genoeg sociale contacten hebt. Doordat mensen tegenwoordig langer single blijven, groeit de behoefte aan huid-op-huidcontact naarmate de tijd verstrijkt. Is die huidhonger te stillen als je single bent? Kun je een vriend of vriendin om een omhelzing vragen?

Intimiteit is iets anders dan seks

Aangeven dat je behoefte hebt aan aanraking of een knuffel is vaak taboe. Het wordt al gauw gezien als een teken van zwakte, of opgevat als een seksuele toespeling. Terwijl intimiteit en seks twee verschillende dingen zijn. Voor seks ontbloot je je lijf, voor intimiteit ontbloot je je ziel. Seks kan gepaard gaan met intimiteit maar op zichzelf is intimiteit niet seksueel.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Bij vrouwen is onderlinge aanraking sociaal geaccepteerd. Maar als twee mannen elkaar huggen wordt dit al snel veroordeeld als 'homo-gedrag'. Hierdoor zullen mannen hun behoefte aan huidcontact onderling niet snel uiten. Zij zullen dit eerder doen bij vrouwen, wat spelen met vuur kan zijn: bij mannen is de scheidslijn tussen intimiteit en seks immers dunner.

Misverstanden en ondoordachte keuzes

Te lang niet gestilde huidhonger kan leiden tot misverstanden of ondoordachte keuzes. Door de hunkering naar genegenheid kun je onbedoeld over je seksuele grenzen heen gaan. Een knuffel kan uitmonden in een vrijpartij waar je spijt van krijgt. Omdat je het zo ver niet wilde laten komen, omdat de ander daardoor valse hoop heeft gekregen, of wat voor reden dan ook.

Hoe stil je huidhonger als je single bent?

Aan het zoeken naar huidcontact zitten dus wat haken en ogen als je single bent. Een groep - mannengroep of vrouwengroep in de kerk bijvoorbeeld - kan een veilige setting bieden voor lichaamscontact. Andere manieren om de behoefte aan aanraking en lichaamswarmte te stillen zijn: regelmatig een lichaamsmassage boeken of een aaibaar huisdier aanschaffen.

Lijfelijk contact met vrienden en familie

Als je weinig geknuffeld bent in je leven kan lijfelijk contact onwennig aanvoelen. Durf er binnen veilige grenzen mee te experimenteren met vrienden en familieleden die openstaan voor aanraking. Houd elkaar bijvoorbeeld eens een minuut lang vast in een omhelzing (met je kleren aan uiteraard), eventueel wang tegen wang. Sluit je ogen en voel wat dit met je doet.

Maak het onderwerp bespreekbaar

Als een omhelzing te intiem voor je voelt, kun je de ander vragen om je rug te strelen of zachte klopjes op je schouderbladen te geven. Kies in alle gevallen voor een vorm van aanraking waar je je allebei prettig bij voelt. Daarna kun je van beurt wisselen. Alles begint met het onderwerp bespreekbaar maken en de grenzen duidelijk af te bakenen.
LEES OOK
Leukere dates met de juiste vragen Pixabay ©
Leukere dates met de juiste vragen
Waarom een gezond zelfbeeld belangrijk is bij daten iStock ©
Waarom een gezond zelfbeeld belangrijk is bij daten
Over liefde en liefhebben iStock ©
Over liefde en liefhebben