• Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Een dierentuin vol relatietherapeuten

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 14-12-2020 17:01
Op vrijdag 6 maart jl. streek er een zwerm vreemde vogels neer in Burgers’ Zoo in Arnhem: EFT relatietherapeuten die bijeenkwamen voor het 6e EFT Congres. Te midden van giraffen, zebra’s, capibara’s en andere exotische dieren bogen zij zich over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Funky mocht erbij zijn.

Bij Funky Fish doen we meer dan singles aan leuke dates en een fijne partner helpen. Verliefd worden gaat doorgaans vanzelf, maar een relatie behouden is vaak een hele kunst. We helpen je graag om die kunst onder de knie te krijgen, met artikelen, workshops en lezingen - geïnspireerd door en in samenwerking met experts.

Zo raakten wij dus verzeild op het 6e Congres voor EFT relatietherapeuten, met als thema ‘Embodies connections’, over belichaamde verbindingen in de ruimste zin van het woord.

Op het programma stonden onder meer de film Huidhonger van Lieza Röben, over het belang van aanraking en huid-op-huidcontact, een lezing over Lichaamstaal (emotionele afstemming) door Nelleke Nicolai, en een presentatie over de rol van hechting in seksualiteit door Marieke Dewitte.

Maar goed, eerst even wat meer uitleg over EFT en de betekenis die het kan hebben voor relaties.

In relaties raken de gemoederen soms behoorlijk verhit. Zelfs de meest romantische tortelduifjes kunnen na verloop van tijd op elkaar uitgekeken raken of slaande ruzie krijgen. In sommige gevallen lijkt de verbinding dan voorgoed verbroken. Emotionally Focused Therapy (kortweg EFT) kan uitkomst bieden.

EFT geeft beide partners de ruimte om zich te uiten, op een manier die wederzijds begrip en herstel van de verbinding bevordert. Deze vorm van relatietherapie is ontwikkeld door de Canadese psycholoog Sue Johnson, en gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby.

Johnson’s uitgangspunt is dat veilige hechting de basis vormt van een liefdevolle, duurzame relatie. Daarom is er in EFT veel aandacht voor de hechtingsgeschiedenis van beide geliefden. Voor mensen die onveilig gehecht zijn, kan de omgang met hun eigen emoties en die van de partner lastig zijn. Ze raken vrij snel ontregeld.

Emotionele ontregeling houdt rechtstreeks verband met een ontregeling van het zenuwstelsel. Kalmering van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld door aanraking of ademhalingsoefeningen, brengt de emoties tot bedaren. Psyche en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de masterclass die Karin Wagenaar in de avond gaf, stelde zij voor om EFT te combineren met de lichaamsgerichte Sensorimotor Psychotherapy (SP). Deze twee vormen van therapie vullen elkaar mooi aan: EFT zoomt in op de emoties en SP richt zich op het zenuwstelsel.

Mocht je geïnteresseerd zijn in EFT, het volledige programma van het EFT congres is nog online te vinden. Wij vonden het in ieder geval een boeiende dag, en hopen de opgedane kennis in de toekomst met jullie te delen middels artikelen en workshops.
Log in om te reageren.
LEES OOK
5 Tips om de lockdown te overleven Pixabay ©
Hoe maken we er het beste van met elkaar?
Oud en Nieuw Funky Fish ©
Laatste column
Houd van de zieken Funky Fish ©
Daten en griep
Reacties: 0