christelijke datingsite en community

Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 18-03-2022 13:29
Wist je dat je hechtingsstijl je liefdesleven kan beïnvloeden? Veilige hechting vergroot de kans op een duurzame relatie. Onveilige hechting kan zich uiten in afhankelijk of heerszuchtig gedrag. Dit staat een gezonde, stabiele relatie in de weg. Maar wat is hechting eigenlijk en hoe werkt je hechtingsstijl door in je relaties?

Hechting is de gevoelsband die een kind opbouwt met zijn ouders (of verzorgers). Het doel van die hechtingsrelatie is dat het kind zich ontwikkelt tot een emotioneel gezonde volwassene: dat het uitgroeit van een afhankelijk, kwetsbaar en behoeftig wezentje tot een zelfstandig, weerbaar en zelfverantwoordelijk persoon met een eigen identiteit. Aan de ouders de taak om het kind zo goed mogelijk te begeleiden in die ontwikkeling.

Veilige hechting

Voor een veilige hechting is het belangrijk dat de ouders van het kind beschikbaar en betrouwbaar zijn, geborgenheid, duidelijkheid en veiligheid bieden en responsief zijn. Responsief zijn houdt in dat ze lichamelijke, emotionele en gedragsmatige signalen van het kind oppikken en daar gepast op reageren. Zoals verzorgen bij ziekte, troosten bij verdriet en corrigeren bij gemeen gedrag.

Gepast en ongepast gedrag

Gepast reageren betekent ook: passend bij de ontwikkelingsfase van het kind. Een...
Word Goudvis als je het hele artikel wilt lezen.
LEES OOK
De Klik Pixabay ©
De Klik
Valkuilen bij partnerkeuze iStock ©
Valkuilen bij partnerkeuze
Over seks gesproken iStock ©
Over seks gesproken