christelijke datingsite en community header

Over seks gesproken, deel 2

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 02-10-2018 21:28
Het onderwerp seks maakt de tongen los, blijkt uit de feedback die we kregen op ons eerste artikel over singles en seks. In dit vervolgartikel een greep uit de reacties, aangevuld met onze terugkoppeling.

“Ik heb jullie eerste artikel over seksualiteit gelezen en ik juich de aandacht ervoor toe! Ik denk dat dit een onderbelicht onderwerp is binnen de kerk. Ik worstel zelf ook met vraagstukken. Het boek ‘Seks zoals God het bedoeld heeft’, van Wilkin van der Kamp, heeft mij erg geholpen.”

“Goed dat jullie dit onderwerp bespreekbaar maken. Wat ik nog een beetje mis in het verhaal is aanraking. Sommige single christenen worden zelden liefdevol aangeraakt, terwijl dit een fysieke behoefte is die ieder mens heeft. Aanraking hoeft niet per se seksueel te zijn.”

“Een goed begin, dit artikel. Wel nog weinig. Ik miste de behoefte aan genegenheid die singles ook hebben (niet verwarren met seks!).”

“Mooi artikel over seks. Hoe ga je daarmee om als je geen partner hebt? Dat is zeker iets waar veel singles tegenaan lopen. Als je al langer single bent is dit best moeilijk. Om geen seks te hebben bedoel ik.”

“Mijn dominee zei een keer dat elke seksuele handeling buiten het huwelijk om zonde is. Maar wat moet je dan met je gevoelens als je single bent? Als je getrouwd bent is dat makkelijk praten. Maar ik denk wel dat hij gelijk heeft, mijn dominee.”

“Seks binnen een relatie heeft mijn voorkeur. Maar ik wil mijn partner graag ook op seksueel gebied leren kennen voor het huwelijk. Ik zou het namelijk vreselijk vinden als ik er na mijn huwelijk pas achter kom dat we lichamelijk geen match zijn. Voor mij is seks een essentieel onderdeel van een goede relatie. Dit wil niet zeggen dat ik met Jan en alleman naar bed ga, maar ik ga het ook niet krampachtig uit de weg.”

“Uit eigen ervaring weet ik dat seks ook een valkuil kan zijn: als je daarmee begint is er minder ruimte voor communicatie. Als ik meer gepraat had in het begin, dan had ik geweten dat die ander niet communicatief was, wat heel wat schade had kunnen voorkomen.”

“Wat een geweldig initiatief om te schrijven over seks binnen daten en een christelijke relatie. Ik proef alleen wel een zekere terughoudendheid om te zeggen wat wel en niet mag. Ik vind het ook verwarrend eerlijk gezegd. Is masturberen nu wel of geen zonde bijvoorbeeld?”

“Het artikel is te belerend terwijl op het einde worden gepretendeerd dit niet te willen. Het is overbodig om psychologische feitjes erbij te halen, want mensen weten dondersgoed wat fout en goed is. We zijn niet bij de EO ofzo met Thijs en Andries!”

“Zonder te veroordelen had je bijbelteksten kunnen delen. Dan kan de lezer zelf in die teksten kunnen duiken om te ontdekken wat van toepassing is. Als christelijke datingsite mag je zeker wel ergens voor staan vind ik. Praatje vond ik nog te algemeen.”

“Heel goed om de theologische discussie niet aan te gaan. Ik doe dat ook niet meer. Daarvoor in de plaats ben ik mezelf gaan onderzoeken, door eerlijk te kijken naar de diepere lagen en daar de liefde van God in te brengen. Ga zo door!”

Een overzicht van de wensen
Uit de feedback die we hebben ontvangen kunnen we de volgende wensen distilleren:

Een eenduidige Bijbelse richtlijn voor hoe je als single met seks omgaat.
Aandacht voor de behoefte aan genegenheid en het gemis van aanraking.

Duidelijk standpunt over seks en zelfbevrediging
Om met het eerste punt te beginnen: de uiteenlopende reacties geven uitstekend weer hoe verschillend er in christelijke kringen gedacht wordt over seksualiteit. Sommige leden van Funky Fish verwachten dat wij ten aanzien van zelfbevrediging en seks voor het huwelijk een standpunt innemen dat strookt met hun eigen geloofsleer. Doen wij dat niet, dan zijn we in hun ogen on-Bijbels of ‘niet zuiver in de leer’.

Voor ons is het belangrijk dat christelijke singles van alle denominaties zich welkom en thuis voelen op funkyfish.nl: of ze nu protestant of katholiek zijn, baptist of evangelisch et cetera, en of ze nu een rotsvast geloof in God hebben of twijfelen, een trouwe kerkganger zijn of niet. Wij omarmen de diversiteit. Daarom kiezen wij niet voor één specifieke Bijbeluitleg. Als je dit beleid afkeurt, is Funky Fish wellicht niet de meest geschikte datingsite voor jou.

Onze stelregel voor de omgang met anderen is: Heb je naaste lief als jezelf, behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden: met respect. Dit betekent dat je een ander niet over jouw grenzen laat gaan en dat je op jouw beurt de grenzen van een ander respecteert, ook op seksueel gebied. Het gevolg van ons beleid is dat je op Funky Fish zowel andersdenkenden als gelijkgestemden treft: aan jou zelf de keuze met wie je contact wilt.

Aandacht voor genegenheid
We snappen dat genegenheid en aanraking basale menselijke behoeften zijn, ook zonder samenhang met seks. Dat het heerlijk is om geknuffeld te worden of een arm om je heen te voelen. Dat het fijn is om je genegenheid naar een ander te kunnen uiten zonder verdacht te worden van bijbedoelingen. In een toekomstig artikel zullen we hier aandacht besteden.
Reacties: 0