christelijke datingsite en community header

Bindingsangst, verlatingsangst en hechting

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 14-06-2018 14:28
Wil je graag een partner maar benauwt een relatie je al snel? Durf je er niet 100 procent voor te gaan? Of wil je niets liever dan je geliefde vertroetelen en álles samen doen? Slaan twijfel en paniek toe zodra een ander echt voor jou kiest? Mogelijk heb je dan bindings- of verlatingsangst omdat je onveilig gehecht bent. Wat als dit het geval is?

In het artikel Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie beschreven we het belang van een veilige hechting. Daar kregen we aardig wat reacties op. Singles die onveilig gehecht zijn, gaven aan dat ze vastlopen in hun liefdesleven. Ze worstelen met bindingsangst of verlatingsangst, of met een combinatie daarvan.

Bindings- of verlatingsangst: hoe ga je daarmee om?
Een aantal van de FunkyFish-leden die op het artikel reageerden, is gescheiden. Sommigen van hen zijn bang dat hun kinderen ook een onveilige hechtingsstijl ontwikkelen. Anderen hebben een partner bij wie ze bindings- of verlatingsangst vermoeden. Zij willen weten hoe ze daarmee om moeten gaan. In alle reacties klinkt de vraag naar een oplossing door.

Hoe verander je een onveilige hechtingsstijl?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er bestaat geen makkelijke oplossing voor een onveilige hechtingsstijl, en er is geen wondermiddeltje dat bindingsangst en verlatingsangst verdrijft. Hoe kun je de angst dan overwinnen en het patroon doorbreken? Het (h)erkennen van een onveilige hechtingsstijl is de eerste stap. Daarom dit vervolgartikel over deze thematiek.

Hechtingsstijl, daten, partnerkeuze en relaties
Van nature verschillen mensen in hun behoeften aan afstand en nabijheid. Normaal gesproken vinden geliefden hierin samen een middenweg. Lukt dit niet, dan is er bij een of bij allebei wellicht sprake van bindings- en/of verlatingsangst. Zowel bindings- als verlatingsangst staat een duurzame liefdesrelatie in de weg. Je hechtingsstijl beïnvloedt je dates en partnerkeuze.

Bindingsangst en verlatingsangst in het kort
Als je bindingsangst hebt, neem je afstand zodra de ander dichtbij komt, door je af te sluiten of weg te gaan. Heb je verlatingsangst, dan kun je moeilijk alleen zijn en klamp je je vast aan de ander. Heb je bindings- én verlatingsangst, dan slinger je heen en weer tussen aantrekken en afstoten.

Het verband tussen onveilige hechting en angst
Bindings- en verlatingsangst vloeien voort uit de onveilige hechtingsstijl, die drie varianten kent. De vermijdende hechtingsstijl uit zich in bindingsangst.
De gepreoccupeerde (obsessieve) hechtingsstijl openbaart zich als verlatingsangst.
De gedesoriënteerde (tweeslachtige) hechtingsstijl manifesteert zich als een combinatie van bindings- en verlatingsangst.

Symptomen van bindingsangst
De behoefte om je eigen gang te gaan is buitengewoon sterk. Je kunt je tot op zekere hoogte met een ander verbinden maar veel samen zijn ervaar je als beperkend of verstikkend. Zodra je geliefde aanpassing van jou verwacht of aanstuurt op een vaste verbintenis, krijg je het Spaans benauwd. Je schiet in het verzet, vlucht in je eigen bezigheden of beëindigt de relatie.

Het FOMO fenomeen (Fear Of Missing Out, oftewel de angst om iets te missen) kan ook tot bindingsangstige verschijnselen leiden. Je wilt je niet binden aan je geliefde omdat je bang bent dat er ergens anders iemand rondloopt die nóg leuker en aantrekkelijker is, iemand die nóg beter bij je past. Het idee dat je die persoon tegenkomt en dan niet meer vrij bent...

Symptomen van verlatingsangst
Je bent koortsachtig op zoek naar een partner. Om iemand te strikken haal je alles uit de kast. Je zoekt constant aandacht en bevestiging, soms door zelfbeklag, claimen of drammen. Of je probeert jezelf onmisbaar te maken door te pleasen en te zorgen. Als je date of je geliefde aandacht aan anderen besteedt of iets onderneemt zonder jou, ben je ongerust of jaloers.

Symptomen van bindings- én verlatingsangst
Je hinkt op twee benen omdat je niet weet wat je wilt en voelt. Het ene moment ben je smoorverliefd en overlaad je de ander met aandacht en knuffels, het volgende moment lijken je gevoelens compleet verdampt te zijn en gedraag je je als een koele kikker. Je bent onberekenbaar voor je geliefde omdat je voortdurend tegenstrijdige signalen uitzendt.

De balk en de splinter...
Als je bindingsangstig bent, krijg je al snel de indruk dat je geliefde verlatingsangst heeft. Ben je verlatingsangstig, dan ben je eerder geneigd te denken dat je partner bindingsangst heeft. Best kans dat je daarmee een punt hebt, aangezien bindings- en verlatingsangstige mensen elkaar aantrekken. Maar wel zonde als je met die aanname je eigen angst over het hoofd ziet.

Steek de hand in eigen boezem
Los van het feit dat je indruk kan kloppen, leg je het probleem dan namelijk buiten jezelf, bij je geliefde. Je denkt misschien: als hij of zij nu maar verandert, dan kunnen we samen verder. Of je hebt de hoop al opgegeven en meent het geluk bij een ander te kunnen vinden. Zolang je blind bent voor je eigen angst of je angst ontkent, blijft dit scenario zich herhalen.

Bindingsangst, verlatingsangst en verliefdheid
Hoe komt het dat bindings- en verlatingsangstige mensen op elkaar vallen? Meestal ligt daar een onbewuste herhalingsdrang aan ten grondslag. Je wordt verliefd op iemand met wie je een bekende relatiedynamiek kunt herscheppen, zoals de band die je als kind met je ouder(s) had. Zo’n relatie bevestigt je zelfbeeld, waardoor je je vertrouwde rol kunt blijven spelen.

Onveilige hechtingsstijl en partnerkeuze
In het begin van de relatie kan het voelen alsof je de ware hebt gevonden. Maar als de roze wolk optrekt, besef je steeds meer dat je partner jouw behoeften niet vervult. Hij of zij geeft jou niet waar jij zo enorm naar verlangt: voldoende bewegingsvrijheid en/of de bevestiging dat er van je gehouden wordt (zoals je bent). Dit triggert je oude pijn en dan spat de droom uiteen.

Verlatingsangstige mensen blijven vaak te lang hangen in een relatie die niet gezond is. Zij kunnen relatieverslaafd zijn, of codependent. Bindingsangstige mensen verbreken soms een relatie die zich heel goed had kunnen ontwikkelen. Mensen met bindingsangst en verlatingsangst hebben vaak knipperlichtrelaties.

Hoe nu verder?
Als je onveilig gehecht bent en worstelt met bindings- en/of verlatingsangst, raden we je aan om professionele hulp te zoeken. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen, of zoek je een goede therapeut bij jou in de buurt maar kun je die niet vinden, mail dan naar de redactie.
Reacties: 0