christelijke datingsite en community header

Over seks gesproken

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 03-10-2017 16:27
Een tijd geleden plaatsten we een poll over dating en seks. Circa 60 procent van de respondenten gaf daarin aan behoefte te hebben aan artikelen over deze thematiek. Dit artikel is hiertoe een eerste aanzet.

Seksuele gevoelens en verlangens
Wees gerust: we gaan je niet voorschrijven wat wel en niet mag. Hoe ver je gaat op seksueel gebied is je eigen verantwoordelijkheid. We willen alleen erkennen dat het moeilijk kan zijn om je seksuele gevoelens een plek te geven als je single bent. Want of je nu christen bent of niet en of je nu wel of geen seksuele ervaring hebt: seksuele gevoelens heb je hoogstwaarschijnlijk, en wellicht verlang je regelmatig naar bevrediging of ontlading.

Verschillen in seksuele behoeften
De ingeschapen behoefte aan seks - ook wel geslachtsdrift of libido genoemd - verschilt van mens tot mens. Hoe sterk die behoefte of drang is, hangt onder meer af van je hormoonhuishouding, je gezondheid en je leeftijd. Of je al een huwelijk of intieme relatie achter de rug hebt speelt ook een rol. Verder hebben mannen over het algemeen een sterkere geslachtsdrift dan vrouwen.

Niet alleen een kwestie van geslachtsdrift
Een heleboel factoren beïnvloeden de manier waarop je in je gedachten en je gedrag met seks omgaat: o.a. je persoonlijke behoefte aan seks, je zelfbeeld en de mate van vertrouwdheid met je eigen lichaam, wat je ouders of opvoeders en de kerk je over seks hebben geleerd, het beeld van seks en erotiek dat de media je voorschotelen, de manier waarop je vrienden ermee omgaan, je geweten en je innerlijke criticus, je hechtingsstijl en je eerste ervaringen op seksueel gebied.

Wat triggert het verlangen naar seks?
Het verlangen naar seks wordt niet alleen opgewekt door (visuele) erotische prikkels en verleidingen. Vaak zijn dieperliggende verlangens een trigger, zoals het smachten naar lichamelijke warmte en koestering, het snakken naar bevestiging, de hunkering naar heelwording of de drang een innerlijke leegte op te vullen. Met andere woorden: emotionele pijn en onvervulde basisbehoeften zijn sterke drijfveren voor seks.

Seks als troost, vlucht, recht of bindmiddel
Heb je weinig liefde en geborgenheid ontvangen als kind of ben je mishandeld, dan kan seks (in welke vorm dan ook) een manier zijn waarop je jezelf bent gaan troosten. Seks kan ook een vlucht uit de realiteit zijn, een soort verdoving of pijnstiller. Misschien vind je dat je ‘gewoon’ recht hebt op seks, of probeer je door seks iemand aan je te binden. Als seks voor jou in de categorie troost, vlucht, recht of bindmiddel valt, dan kan dat duiden op een onverwerkt trauma.

Schaamte en schuldgevoelens
Vind je het lastig om met je seksuele gevoelens om te gaan als single, besef dan dat je niet de enige bent. Het gros van de singles vindt dit een uitdaging, om één of meer van bovengenoemde redenen. Dat is volkomen normaal. Praat er dus gewoon over met elkaar. Heb je problemen op dit gebied waar je niet uitkomt, zoals een seks- of pornoverslaving? Worstel je met schaamte of schuldgevoelens? Zoek dan professionele hulp.

En God dan?
Van een christelijke datingsite verwacht je misschien duidelijke regels ten aanzien van de omgang met seks, gebaseerd op bijbelse principes. Zulk soort richtlijnen gaan we je niet geven. Een belangrijke reden daarvoor is dat we uit de buurt willen blijven van een theologische discussie over ‘wat je als christen wel en niet mag’. Onze ervaring is dat dit soort discussies niet opbouwend zijn.

Desalniettemin horen we graag wat je van dit eerste artikel over seks vindt. Feedback welkom. En aan welke seksgerelateerde onderwerpen wil je dat we aandacht besteden?
Reacties: 0