christelijke datingsite en community

Hoe kies je een partner?

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 13:48
Door online dating is de beschikbare hoeveelheid potentiële liefdespartners enorm uitgebreid. Toch lijkt het vinden van een geschikte levenspartner moeilijker dan ooit, ondanks het grote aanbod aan singles dat een partner zoekt.

Overvloed aan potentiële liefdespartners

Een overdaad aan potentiële liefdespartners kan verlammend werken. Zeker wanneer er binnen je selectiecriteria nog tig opties overblijven. Je ziet dan door het bos de bomen niet meer, wat tot stress, besluiteloosheid en uitstelgedrag kan leiden. Maar als je een duurzame relatie wilt, moet je de knoop een keer doorhakken. En daarbij sluit een keuze voor de één een keuze voor de ander uit. Als je geen keuze durft te maken, is de kans dat je single blijft groot.

Keuzevrijheid en verantwoordelijkheid

Keuzevrijheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Misschien ben je bang om je vingers te branden aan een verkeerde partnerkeuze. Vanuit die onzekerheid kan het verlangen ontstaan dat de keuze voor jou gemaakt wordt, door God, door een magische klik, of door een overweldigende verliefdheid die je het gevoel geeft dat je voor elkaar bestemd bent. Het is goed om God te betrekken bij je partnerkeuze maar je bent zelf verantwoordelijk voor je keuze.

Een nuchtere kijk op romantiek

Moeite met de knoop doorhakken? Begin eerst met de keuze of je een duurzame liefdesrelatie wilt. Statistisch gezien zijn mensen met een duurzame liefdesrelatie gelukkiger: makkelijke keuze dan toch? Heb je die keuze eenmaal gemaakt, dan kies je automatisch voor realistisch daten. Dit zorgt voor een verschuiving in je selectiecriteria. Een magische klik of heftige verliefdheid wordt minder belangrijk - eigenschappen als emotionele stabiliteit, eerlijkheid, betrouwbaarheid, kameraadschap en trouw worden belangrijker.

Persoonlijke ontwikkeling en ervaring

Je ontwikkelingsgeschiedenis en je eerste ervaringen in de liefde vormen je verwachtingen van een liefdesrelatie. Onvervulde verlangens en onafgedane kwesties uit je kindertijd neem je mee de relatie in. En dan kun je in paniek raken als je geliefde niet tegemoet komt aan je kinderlijke behoeften om gespiegeld, bemoederd en gered te worden. Die paniek kan bindingsangst of verlatingsangst triggeren, of je het idee geven dat je geliefde niet bij je past.

Ben jij een alles-of-niets denker?

Alles-of-niets denken kan erop duiden dat je geen realistische verwachtingen van een relatie hebt. Je eist als het ware dat je geliefde alles moet zijn en altijd al jouw behoeften vervult. Zo komt niemand ooit door je selectie heen want dit is een onmogelijke eis. Zelfs de gelukkigste huwelijken kennen momenten van onenigheid en ergernis. Vanuit volwassen liefde ben je bereid te accepteren dat je partner en je relatie onvolmaakt zijn.

Maak het niet te ingewikkeld

Je leert iemand pas echt kennen in de omgang met elkaar. Mensen ontmoeten is daarom nog steeds de beste manier om een partner te vinden. Een date is gewoon een ontmoeting, waarop meerdere ontmoetingen kunnen volgen als je elkaar aardig vindt. Van daaruit kun je dan aan een vriendschap bouwen. Vriendschap is de beste basis voor een relatie. Wees daarbij duidelijk en eerlijk naar elkaar: schep geen valse verwachtingen en houd de ander niet aan het lijntje.

Vriendschap en liefde

Tegenover vrienden zijn we doorgaans mild en vergevingsgezind. Zij zijn niet volmaakt maar we accepteren hen met hun nukken en tekortkomingen. We zijn op hen gesteld en verkeren graag in hun gezelschap. Ondanks onderlinge verschillen zijn we begaan en betrokken met elkaar. Waarom zijn we tegenover geliefden dan zo kritisch? Waarom leggen we de lat voor een liefdespartner zo hoog? Is een partner niet onze beste en meest intieme vriend(in)?

Voorwaarden voor duurzaam relatiegeluk

Basale voorwaarden voor relatiegeluk op de lange termijn, zijn onder meer: zelfinzicht, zelfliefde, zelfvertrouwen en zelfrespect, goede zelfzorg, elkaar heel goed kennen, vriendschap, trouw, wederzijds vertrouwen, gelijkwaardigheid, wederzijds commitment, oprechte interesse in elkaar, gelijke morele waarden (levensovertuiging/geloof), verdraagzaamheid, assertiviteit, flexibiliteit, eerlijkheid en openheid, geduld en eensgezindheid over de omgang met geld.

Zet het eens op papier

Naast basale voorwaarden voor duurzaam relatiegeluk, die voor iedereen gelden, zijn er jouw persoonlijke voorwaarden. Aan welke van jouw persoonlijke criteria valt niet te tornen, en op welke gebieden ben je bereid een compromis te sluiten of je eigen wens opzij te zetten? Ben je bijvoorbeeld bereid te verhuizen, je kinderwens op te geven of van kerk te switchen? Of is dat niet-onderhandelbaar? Een overzicht hiervan kan je helpen bij je partnerkeuze.

Tot slot

Je weet van tevoren niet hoe het leven loopt. Hoe weloverwogen je partnerkeuze ook is, elke keuze houdt een risico in. Voor een duurzame relatie heb je (de inzet van) twee partners nodig: als een van beiden onderweg afhaakt, houdt het op. Daarnaast kan het gebeuren dat je tijdens je huwelijk iemand ontmoet die je aantrekkelijker vindt dan je echtgeno(o)t(e). Ook dat is een risico, en een uitdaging om trouw te blijven aan je oorspronkelijke keuze.
LEES OOK
Over seks gesproken, deel 2 Pixabay ©
Over seks gesproken, deel 2
Bindingsangst, verlatingsangst en hechting iStock ©
Bindingsangst, verlatingsangst en hechting
Happy single zijn, lukt je dat? iStock ©
Happy single zijn, lukt je dat?