christelijke datingsite en community

Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 13-01-2024 20:01
In een goede relatie is het belangrijk dat je niet alleen geeft maar ook ontvangt. Dat betekent dat je niet altijd degene bent die dingen doet, maar dat je ook dingen van de ander aanneemt. Zo blijft de relatie in balans en is er sprake van wederkerigheid.

Wederkerigheid


Wederkerigheid is een groot woord voor het idee dat je allebei meedoet en er allebei iets aan hebt. Dit kan van alles zijn, zoals steun geven als iemand het moeilijk heeft, samen beslissen wat jullie gaan doen, of gewoon aardig zijn tegen elkaar. Het zorgt ervoor dat jullie je allebei gewaardeerd voelen.

Geven is fijn

Meestal vinden mensen het makkelijker om dingen te geven dan te ontvangen. En dan bedoelen we geven in de breedste zin van het woord. Dus zowel materiële als immateriële dingen. Het schenken van mooie dingen geeft om verschillende redenen een prettig gevoel. Het is bijvoorbeeld fijn om je partner te verrassen met een cadeautje of lieve woorden, of voor een date een leuke locatie te kiezen en je mooi aan te kleden. Geven activeert het beloningsysteem, waardoor dopamine vrijkomt en een goed gevoel ontstaat.

Ontvangen is vaak lastig

Maar hoe zit het met dingen ontvangen? Dat blijkt vaak lastiger. Veel mensen vinden het moeilijk om dingen te ontvangen, soms zelfs zo moeilijk dat het stress kan opleveren. Het lichaam maakt dan cortisol aan. Moeite met ontvangen heeft verschillende redenen:

Sociale Normen: In veel samenlevingen wordt de nadruk gelegd op zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Het ontvangen van hulp kan worden gezien als een teken van afhankelijkheid, wat sommige mensen als negatief kunnen ervaren.

Gevoel van Verplichting: Mensen kunnen zich verplicht voelen om iets terug te doen wanneer ze iets ontvangen. Dit gevoel van verplichting kan het ontvangen van hulp bemoeilijken.

Zelfbeeld: Als iemand een laag zelfbeeld heeft, kan het moeilijk zijn om cadeaus of hulp te accepteren, omdat ze zich wellicht niet waardig voelen van de ontvangen steun.

Hoe kan je ontvangen verbeteren?

Als in een gezonde relatie geven en ontvangen in balans moeten zijn, hoe kan je dan het ontvangen verbeteren? Positieve dingen ontvangen zou toch geen stress moeten opleveren, maar juist een goed gevoel Een paar tips:

Erken de waarde van ontvangen: Begrijp dat het ontvangen van positieve dingen net zo waardevol is als het geven ervan.

Sta open voor genot: Gun jezelf het genot van positieve ervaringen en complimenten en realiseer je dat het accepteren van goede dingen je welzijn bevordert.

Werk aan zelfwaardering: Verbeter je zelfbeeld en erken je eigenwaarde, waardoor het gemakkelijker wordt om positieve dingen te accepteren.

Oefen dankbaarheid: Richt je aandacht op wat je hebt ontvangen en wees dankbaar, wat kan helpen om de focus te verschuiven naar waardering voor het goede dat je ontvangt.

Leer complimenten te aanvaarden: Accepteer complimenten met een eenvoudig "dank je wel" en waardeer de positieve sfeer die dit creëert.

Communiceer je behoeften: Praat openlijk over je moeite met ontvangen met vrienden, familie of professionals voor begrip en steun.

Herinner jezelf aan wederkerigheid: Begrijp dat het ontvangen en geven van positieve dingen bijdraagt aan het evenwicht en welzijn in gezonde relaties.

Meer informatie over ontvangen

Meer weten over leren ontvangen? En hoe om te gaan met het ontvangen van negatieve dingen? Luister dan onze relatiepodcast De Ruimtegevers voor meer over dit onderwerp. Of lees dit artikel Waarom een gezonde relatie begint bij kunnen ontvangen van van Els van Steijn.
LEES OOK
Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen iStock ©
Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen
9 tips voor veilig internetdaten Surface ©
9 tips voor veilig internetdaten
Wetenschappelijke tips voor een succesvolle Valentijnsdag A. Shamblen ©
Wetenschappelijke tips voor een succesvolle Valentijnsdag