christelijke datingsite en community

De kracht van de eerste indruk

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 16-09-2024 13:50+01:00
Je hebt vast weleens gehoord dat de eerste indruk belangrijk is. Misschien besteed je er niet zoveel aandacht aan, maar de eerste indruk is belangrijker dan je denkt.

Mensen vormen snel een mening over iemand op basis van uiterlijk, gedrag en omgeving. Onderzoek toont aan dat zo’n eerste indruk vaak maanden lang blijft hangen, zelfs als er later nieuwe informatie komt die het tegenspreekt. Dit komt omdat mensen het moeilijk vinden hun mening te herzien als die eenmaal is gevormd. Dit betekent dat je maar beter een goede eerste indruk kunt maken, want die kan lang invloed hebben op hoe anderen je zien.

Het is bewezen dat mensen elkaar van nature snel beoordelen. Deze eerste indrukken worden beïnvloed door allerlei factoren, zoals iemands gezichtsuitdrukking, stemintonatie, aantrekkelijkheid en zelfs de emotionele uitstraling van die persoon.

Onderzoek suggereert dat tot wel 93% van onze communicatie non-verbaal is. Dat betekent dat lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale signalen een grote rol spelen bij het vormen van een eerste indruk. Hoe je eruitziet en hoe je overkomt, zijn dus vaak doorslaggevend.

Denk bijvoorbeeld aan een eerste ontmoeting, zoals bij een sollicitatiegesprek of een date. Je kunt dan bewust werken aan je uitstraling door negatieve eigenschappen te onderdrukken en je sterke punten te benadrukken. Dit kan ervoor zorgen dat anderen een positievere mening over je vormen, waar je dus lang plezier van hebt.

Een veelvoorkomend verschijnsel is het zogenaamde "halo-effect". Dit betekent dat wanneer iemand een goede eerste indruk maakt op basis van één eigenschap, zoals uiterlijk, anderen geneigd zijn te denken dat die persoon ook andere positieve eigenschappen heeft, zoals intelligentie.

Het vormen van een eerste indruk gebeurt in slechts zeven seconden. Veel van de (voor)oordelen die tijdens die eerste indruk worden gemaakt, worden beïnvloed door onbewuste voorkeuren, zoals de neiging om iemand met een aantrekkelijk uiterlijk aardiger te vinden of meer vertrouwen te hebben in iemand met een "babyface". De vooroordelen van de persoon die oordeelt zijn hierbij net zo belangrijk als de eigenschappen van degene die beoordeeld wordt. Het is dus een subtiele wisselwerking tussen wat iemand uitstraalt en hoe de ander die signalen interpreteert.

Daarnaast is er nog de bevestigingsbias: dit is de neiging van mensen om vooral informatie te zoeken en te geloven die hun bestaande mening bevestigen, en informatie die daarmee in tegenspraak is, te negeren. Hierdoor blijven mensen vaak vasthouden aan hun eerste indruk, ook al blijkt later dat die niet juist was.

Tot slot: we hebben allemaal weleens meegemaakt dat we ons na een date afvragen of de ander ons net zo leuk vond als wij hen. Vaak voelen we ons wat teleurgesteld en denken we dat we een slechte eerste indruk hebben gemaakt, bijvoorbeeld door te veel te praten, te weinig te praten, of niet scherp genoeg over te komen. Het blijkt echter dat je waarschijnlijk te streng bent voor jezelf. Onderzoekers hebben iets geïdentificeerd dat bekendstaat als de "liking gap": onze neiging om te onderschatten hoeveel andere mensen ons leuk vinden na een eerste gesprek. Men vindt je dus vaak aardiger dan je denkt.

Hoe maak je een goede eerste indruk?


Hier zijn enkele tips:

1- Besteed aandacht aan je uiterlijk. Kies kleding die geschikt is voor de betreffende gelegenheid, en waarin je je comfortabel voelt.
2- Let op je lichaamstaal, want die spreekt boekdelen. Maak oogcontact, geef een stevige maar niet overdreven handdruk, en zorg voor een open houding. Vermijd defensieve gebaren, zoals gekruiste armen.
3- Wees zelfverzekerd, maar niet arrogant of te direct. Sta rechtop, spreek duidelijk, en vermijd nerveuze gewoonten zoals friemelen. Zelfvertrouwen straalt positiviteit uit.
4- Toon een positieve en vriendelijke houding. Wees oprecht geïnteresseerd in de ander en glimlach. Een vriendelijke benadering kan een groot verschil maken. Mensen hebben de neiging sneller een positieve indruk te vormen van iemand die glimlacht.
5- Neem de tijd om echt te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Toon interesse in hun verhalen en stel open vragen. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander.
6- Wees jezelf. Mensen waarderen authenticiteit en oprechtheid. Probeer niet te overdrijven of jezelf anders voor te doen dan je bent.
7- Let op je taalgebruik en stemtoon. Duidelijke communicatie, zonder te veel jargon of te weinig informatie, is belangrijk. Wees respectvol in je gesprekken.
8- Toon respect voor persoonlijke grenzen en forceer niets. Wees beleefd en respectvol, en geef de ander de ruimte om zich op zijn gemak te voelen.
9- Probeer een grapje te maken. Een goed gevoel voor humor maakt de sfeer meer ontspannen.

Naslag:
De belangrijkheid van de eerste indruk (Podcast De Ruimtegevers)
First impressions (Psychology Today)
Studying first impressions what to consider (Psychological Science)
LEES OOK
Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie Ben White ©
Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie
Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen iStock ©
Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen
9 tips voor veilig internetdaten Surface ©
9 tips voor veilig internetdaten