christelijke datingsite en community

Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 08-05-2023 20:27
Dating apps zijn in de 21ste eeuw een populaire manier voor singles om een partner te vinden. En het is fijn om te zien dat veel koppels nog steeds besluiten om hun liefde te bezegelen met het ja-woord. Belangrijk ook. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een langdurige en gezonde relatie goed is voor mens en maatschappij.

Helaas blijft het percentage huwelijken dat eindigt in een scheiding rond de 40% zweven, en dit heeft een aanzienlijke impact op de samenleving. Vooral kinderen kunnen hiervan de dupe worden en met een valse start aan hun eigen relaties beginnen wanneer ze volwassen zijn.

Om het aantal echtscheidingen te verminderen, kan relatie-onderwijs een belangrijke rol spelen. Wat kunnen singles en jonge stellen bijvoorbeeld leren van de huidige scheidingstatistieken en hoe kunnen ze deze kennis toepassen om hun eigen (toekomstige) relaties gezond en duurzaam te maken?

Blijf communiceren tijdens bekende lastige fases

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste redenen zijn voor echtscheidingen. Uit onderzoek blijkt dat 13% van de huwelijken eindigt wegens ontrouw, 22% vanwege het ontmoeten van een nieuwe liefde, 9% vanwege financiƫle problemen, 9% na feesten of verjaardagen, en 5% na het vinden van een nieuwe baan.

Om je relatie gezond te houden, is het belangrijk om continu aan je communicatievaardigheden te werken en open met elkaar te blijven praten. Dit geldt dus vooral wanneer je merkt dat je gevoelens voor iemand anders begint te ontwikkelen, wanneer er financiƫle uitdagingen ontstaan, jij of je partner van baan verandert, of er een feestdag of vakantie nadert waar je tegenop ziet.

Soms zijn het heel praktische dingen die je uit de cijfers kunt halen. Het vergeten van de verjaardag van je partner kan bijvoorbeeld de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dus doe er alles aan om die verjaardag niet te vergeten! Of begin niet aan een verbouwing als de relatie even in een dip zit.

Houd een realistische blik op relaties

Ten tweede kun je de statistieken gebruiken om je eigen verwachtingen van een relatie bij te schaven. Als je weet dat ongeveer 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding, dan kun je realistisch zijn over de mogelijke uitkomst van jouw eigen relatie. Het is belangrijk om te begrijpen dat een huwelijk of langdurige relatie inspanning vereist, en een golfbeweging is met hoogte- en dieptepunten.

De meeste echtscheidingen vinden plaats tussen het 5e en 10e jaar van de relatie. Deze periode kan worden gezien als een overgangsfase in de relatie, waarin de opwinding van het begin van de relatie is afgenomen en mensen vaak na ongeveer 8 jaar behoefte hebben aan verandering in hun leven, zoals een nieuwe baan.

Ben je klaar voor een relatie?

Tot slot. Natuurlijk zijn er geen garanties als het gaat om relaties en dat statistieken niet allesomvattend zijn. Maar toch kan het nuttig zijn om na te denken over je eigen stabiliteit op emotioneel, financieel en sociaal gebied, en of je bereid bent om de nodige inspanningen te leveren om een fijne relatie te onderhouden. Want, nogmaals, uit onderzoek blijkt dat mensen in gezonde, langdurige relaties gemiddeld genomen gelukkiger en gezonder zijn dan mensen die alleen zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een hogere levensverwachting en ervaren minder stress. Het is dus de moeite waard om te investeren in een gezonde relatie, maar uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of je er klaar voor bent.

Luister ook aflevering 4 van de podcast De Ruimtegevers over dit onderwerp.
LEES OOK
Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie Ben White ©
Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie
9 tips voor veilig internetdaten Surface ©
9 tips voor veilig internetdaten
Wetenschappelijke tips voor een succesvolle Valentijnsdag A. Shamblen ©
Wetenschappelijke tips voor een succesvolle Valentijnsdag