christelijke datingsite en community

9 tips voor veilig internetdaten

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 13-01-2024 12:55
Talloze singles vinden jaarlijks de liefde van hun leven via een datingsite of dating app. Ook op FunkyFish.nl. In de afgelopen 20 jaar zijn er duizenden huwelijken ontstaan op deze datingsite. Er zitten simpelweg veel leuke mensen, zoals jij, op sites als deze.

Helaas voelt bijna 50% van de vrouwen zich onveilig bij het gebruik van een dating app, en 20% van de mannen. Hoe zit dat? Er zijn, net als in het echte leven, ook mafklappers actief op datingsites. Net als oplichters, criminelen, bots, en (voornamelijk) mannen die alleen op seks uit zijn en niet bezig zijn met het vinden van een fijne liefdesrelatie. Hoe ontwijk je dit alles en vind je toch die leuke man of vrouw? Hierbij negen tips om veiliger te daten via internet.

1. Lees je goed in

Heb je geen ervaring met internetdaten? Lees je dan eerst goed in. Er is behoorlijk veel dating advies online te vinden, zoals dit artikel.

2. Houd het prille contact via de dating app

Kwaadwillenden proberen het contact zo snel mogelijk buiten de dating app om te laten verlopen. Meestal geven ze meteen hun telefoonnummer of e-mailadres. Vaak met een smoes dat ze niet kunnen betalen of iets dergelijks. Dit is een bewuste strategie om geen sporen achter te laten op een datingsite: de datingsite en de politie hebben dan geen bewijs als het misgaat, en kunnen gedupeerde singles daardoor niet helpen.

3. Volg je intuïtie

Misschien wel de belangrijkste tip is: volg je intuïtie. Mocht je een onzeker gevoel bij iemand krijgen, verbreek dan het contact. Zeker als iemand opdringerig of onduidelijk is in zijn berichten. Je intuïtie heeft het in negen van de tien gevallen bij het rechte eind.

4. Geef nooit geld. Nooit!

Als iemand je met een zielig verhaal om geld vraagt, meld dit profiel dan bij de datingsite en verbreek meteen het contact! Anno 2023 worden er nog steeds mensen opgelicht, ook op FunkyFish.nl Trap er niet in!

5. Mijd vage types

Wantrouw singles die geen specifieke informatie geven in hun profiel of berichten. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze van reizen, muziek en humor houden, maar geven niet aan wat hun favoriete bestemmingen zijn, van welke muziekgenres of artiesten ze houden, en om welke komieken ze keihard moeten lachen. Ook singles die je met vage en korte berichten aan het lijntje houden, kun je beter mijden.

6. Betaalde profielen zijn betrouwbaarder

Mensen met een betaald profiel zijn over het algemeen het meest betrouwbaar. Oplichters nemen geen betaald account omdat ze dan getraceerd kunnen worden. Daarnaast willen ze geen kosten maken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: sommige criminelen hebben wel een betaald profiel, maar dan hebben ze een paypal account gehackt of iets dergelijks.

7. Bewaak je pricay

Bewaak je eigen privacy. Gebruik niet je echte naam op je profiel. Zet de woonplaats marker niet in je eigen straat, maar minstens 3 km verderop. Geef niet te snel je telefoonnummer weg. En gebruik bij voorkeur een foto die je op andere sociale media niet gebruikt, omdat je anders gemakkelijk te traceren bent. Als je zelf wel eens andere singles screent, weet je waar je op moet letten. Oh, en gebruik natuurlijk een betrouwbare datingsite.

8. Eerst videobellen, daarna daten

Heb je eenmaal leuk contact met iemand, probeer hem of haar dan op video te krijgen voordat je op date gaat. Dan weet je meteen of die ander serieus is en hoe hij of zij overkomt. Ondersteunt de dating app geen videobellen? Gebruik dan bij voorkeur een programma als Zoom of Google Meets: daarbij hoef je namelijk niet meteen je telefoonnummer weg te geven.

9. Wacht niet te lang met afspreken

Wacht niet te lang met afspreken. Na een paar weken leuk contact kun je elkaar gerust ontmoeten. Spreek af in een publieke ruimte, dus niet bij jou of de ander thuis. Ga iets drinken met elkaar, en niet meteen uit eten. Dan kun je namelijk nog snel een punt achter de date zetten als het niet lekker loopt.
Vind je met zijn tweetjes afspreken nog te spannend, ook al is het in een openbare ruimte, kies voor het eerste afspraakje dan een activiteit in groepsverband. Maar wel eerst even videobellen!


Meer over veilig internetdaten op deze podcast.
LEES OOK
Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen iStock ©
Lessen trekken uit de statistieken over scheidingen
Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie Ben White ©
Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor een gezonde relatie
Wetenschappelijke tips voor een succesvolle Valentijnsdag A. Shamblen ©
Wetenschappelijke tips voor een succesvolle Valentijnsdag