christelijke datingsite en community

Slowdating verhoogt de kans op een goede match

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 14:31
Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Hang je dit motto aan, dan ben je geknipt voor slowdating. Steeds meer singles die een serieuze relatie willen, daten langer exclusief met één persoon. Ze nemen de tijd om de ander echt te leren kennen door een vriendschap op te bouwen. En dat verhoogt de kans op blijvend relatiegeluk.

Slowdating versus speeddating

Speeddaten ken je vast wel. Zo’n evenement waarbij je korte gesprekjes voert met wisselende kandidaten. Na elk praatje kruis je 'ja' of 'nee' aan op een matchkaart. Bij een 'ja' van jou en je gesprekspartner(s), krijg je elkaars contactgegevens. Slowdating is geen evenement. Het beperkt zich tot één kandidaat tegelijkertijd. En je organiseert het zelf.

Slowdating smaakt naar ouderwetse hofmakerij

Slowdaten is een langzame, ontspannen manier van daten. Een beetje zoals de ouderwetse manier van hofmakerij. Je concentreert je bewust voor een langere periode op één persoon – en vice versa. Door uiteenlopende onderwerpen met elkaar te bespreken en samen diverse dingen te ondernemen (online en offline), leer je elkaar grondig kennen.

Waarom is slowdating in opkomst?

Slowdating is een reactie op de snelle, consumptieve manier van daten: een tegenhanger van de 'vleeshandel' op veel datingapps. Daarnaast is slowdating ook een beetje uit nood geboren vanwege Covid-19. Het past in onze anderhalve-meter-maatschappij omdat de focus ligt op de ontwikkeling van een vertrouwensband, niet direct op het aangaan van lichamelijk contact.

Hoe pak je het aan?

Als je datingprofielen bekijkt, ga dan niet alleen af op de foto's maar verdiep je ook in de tekst. Daardoor krijg je een indruk van iemands persoonlijkheid. Misschien is er één iemand die eruit springt voor jou. Zoek dan contact. Met een beetje geluk is de interesse wederzijds en kun je peilen of de ander open staat voor slowdaten.

Slowdating sluit snel afspreken niet uit

Slowdating betekent niet dat je lang moet wachten om met elkaar af te spreken. Waar het vooral om gaat is dat je elkaar echt goed leert kennen. En dan is het juist prima om elkaar snel in levende lijve te ontmoeten. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, of spreek af voor een coffee-to-go.

Leer elkaar beter kennen

Onderneem leuke dingen samen en praat over meer dan koetjes en kalfjes. Jezelf open en kwetsbaar opstellen helpt om elkaar beter te leren kennen, maar doe het stap voor stap. Je hoeft niet meteen je hele ziel en zaligheid op tafel te leggen. Relaties groeien geleidelijk, doordat je elkaar steeds meer (toe)vertrouwt. Je kunt de kennismaking speels en luchtig maken door de First Date Questions te gebruiken.

Serieuze gesprekken

Ben je er klaar voor om meer de diepte in te gaan, bespreek dan je levensdoelen met elkaar. Deel hoe je je geloof beleeft en waar je hart naar uitgaat, vertel over je familiebanden, en meer. Zo ontdek je wat de overeenkomsten en verschillen zijn, en kun je bepalen of je voldoende gemeenschappelijk hebt om het contact voort te zetten.

Tijd voor exclusiviteit

Slowdating gaat over de toewijding aan één persoon, dus houd het exclusief. Zet het contact met andere kandidaten of belangstellenden (tijdelijk) stop. Berichtjes lezen of potentiële matches checken is niet alleen tijdrovend maar ook storend en afleidend. Al je opties openhouden hindert je om één persoon echt goed te leren kennen.

Waarom we slowdating aanbevelen

Dat vriendschap de kans op blijvend relatiegeluk vergroot is wetenschappelijk bewezen. Een onderzoek van Amerikaanse psychologen toont aan dat een hechte vriendschap verband houdt met een seksueel en emotioneel bevredigende relatie. Niets heeft meer invloed op de kwaliteit en de levensduur van een relatie dan vriendschap.

Meer lezen over het essentiële belang van vriendschap voor blijvend liefdesgeluk? Of benieuwd naar de vier kernwaarden voor een duurzame relatie? Lees hier onze relatie-artikelen.
LEES OOK
Vrede bewaren in tijden van groeiende onvrede iStock ©
Vrede bewaren in tijden van groeiende onvrede
Afwijzing, hoe ga je daarmee om? iStock ©
Afwijzing, hoe ga je daarmee om?
Ontdek de 4 pijlers van blijvend liefdesgeluk iStock ©
Ontdek de 4 pijlers van blijvend liefdesgeluk