christelijke datingsite en community

Succesverhaal - Karla en Herco

Succesverhaal door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 03-06-2022 16:29
Lees hoe een jarenlange worsteling met online daten toch een gelukkig huwelijk opleverde. In dit uitgebreide succesverhaal vertelt Karla in haar eigen woorden hoe zij haar man Herco leerde kennen via FunkyFish.nl.

‘I live by faith, and not by sight. Sometimes miracles take time. While I wait, I will worship, Lord I’ll worship Your Name’. Grijsgedraaid heb ik dit lied. Omdat ik wist dat alleen van God een wonder te verwachten is. In de grijze mist van de voor mij onzichtbare toekomst heb ik gezongen. Hopend en verlangend, me vastklampend en berustend, met tranen om zoveel redenen.

Onder de indruk van een Bijbels liefdesverhaal

De Bijbelse liefdesgeschiedenis van Izak en Rebekka lijkt eenvoudig en vanzelf te gaan. Rebekka deed wat ze iedere dag deed. Zij putte water. Door water te putten zorgde zij voor haar familie. Zij was aanwezig in de gemeenschap en ontfermde zich over de vreemdeling. Stel je toch eens voor dat God een engel zou sturen. Zodat je als vrouw gevonden wordt en je als man je vrouw zult vinden. Dat iemand een teken vraagt aan God en dat jij het teken laat zien. Het is duidelijk dat dit huwelijk door God bedacht is. Rebekka wordt gevraagd of ze mee wil gaan. Haar antwoord is ‘ja’. Ik vind het geweldig.

Daten als eindeloos solliciteren

Daten via internet vond ik een soort eindeloze sollicitatie. Solliciteren is iets waar ik dus een hekel aan heb. Het is geen fijn woord. Van Dale geeft deze betekenissen eraan: tegenzin en een afkeer hebben. Een heel goed geformuleerde weergave van hoe ik daar in sta. Sprankjes hoop die snel groeiden en ik niet stil kon houden. Ik ga ervoor of niet. Teleurstellingen die me altijd raakten in mijn wezen.

Goedbedoelde maar ingewikkelde adviezen

Mensen om mij heen reageerden: ‘maak het niet te groot’ en ‘zie het als gewoon een afspraak’. Het voelde allesbehalve gewoon. Ik kreeg ongelooflijk veel adviezen. Heel lieve, maar soms ook ingewikkelde adviezen. Adviezen die gebaseerd zijn op de persoonlijke ervaringen en aannames van een ander. Die ander is de ander en jij bent jij, helemaal uniek. Echter, een wijze raad sla je niet in de wind.

Een pijnlijke ervaring

Pijnlijk waren de vast onbedoelde voorwaarden en het onvermijdbare verlies van aanpassingsvermogen. Voorwaarden die er zouden zijn voordat je klaar bent voor een liefdesrelatie. Aanpassingsvermogen wat je blijkbaar met het verstrijken van de jaren steeds minder hebt. Dat je steeds meer eisen stelt. Nu kan ik je zeggen dat het onjuist en onwaar is om dit zo stellig neer te zetten.

Duidelijkheid in de eerste seconden

Na online daten volgde soms offline afspreken. De eerlijkheid van mijn ogen en mijn lijf. Dat ik een man ontmoette en in de eerste seconden al wist dat dit hem niet is. Dat ik de nee voelde in mijn hele lijf. Dat ik letterlijk vertraagde in het lopen naar iemand toe. Razendsnel nadacht of ik zou kunnen omkeren. Maar ook de andere gedachten die een pleidooi vormden in mijn hoofd. De tijd die er al aan gegeven is door eindeloze mailsessies. De moeite die genomen is om deze afspraak te plannen en er op voorbereid te zijn. Dus gaf ik niet meteen op.

Interesse niet wederzijds

Ik wilde iemand toch een kans geven. Daarmee dus ook mezelf een kans geven. Of ik ontmoette een leuke man met een goede uitstraling. In theorie een perfecte match. Maar dat ik pijnlijk ongewild duidelijk voelde dat hij mij niet interessant vond. Dat het hem moeite kostte om zijn aandacht bij het gesprek te houden. Daarop ging ik heel snel praten. Zo snel mogelijk plaatste ik een punt.

Een gerimpelde goudvis in een zee van tranen

Vooral via de datingsite FunkyFish.nl heb ik gedatet. Ik voel me dus totaal geen vis in het water. Hengel mij er maar uit. Na meer dan vijf jaar zwemmen had ik gewoon wel lang genoeg rondgezwommen. Een soort gerimpelde goudvis was ik geworden. Steeds weer dacht ik: deze man gaat het zijn. Maar nee, ik werd keihard teruggegooid in deze zee. Ik huilde nog meer tranen en was er even klaar mee. Wel eens iets langer dan even. Met nieuwe hoop en bij elkaar gesprokkelde moed ging ik weer opnieuw.

Spanningsveld

Halverwege 2018 had een man had mij een chatberichtje gestuurd. Ik was nog met iemand anders aan het daten. Een Funky Fish weekend naar de Ardennen stond gepland. Ik wachtte met reageren. In het weekend heb ik ervaren dat ik niet de enige was die worstelde. In het grote spanningsveld van de wens, weten dat het kan en de grote onzekerheid of het wel of niet zal gebeuren en wanneer dan.

Mooi inzicht

Eén inzicht van de date workshop tijdens het weekend in de Ardennen is mij bijgebleven. Dat het helpend is om naar een date te kijken zoals je naar echte vrienden kijkt. Hoe die van binnen en van buiten zijn en hoe je hen accepteert. Het heeft me geholpen om meer accepterend naar mijzelf en mensen om mij heen te kijken.

Geraakt door een compliment

Eind juli reageerde ik eindelijk op Herco’s korte berichtje. Het compliment dat hij me gaf, raakte me. Een goudvisje dat net iets langer dan een jaar rondzwom. De chat gebruikten we als een soort Whatsapp. We spraken over de zomer, wat we in onze vrije tijd doen, ons werk. Over hoe onze dagen eruit zien. Hoe we onze kerk, gemeente ervaren en hoe die past bij onze relatie met God. Na ruim een week stelde ik voor om een drankje te gaan doen.

Regen, bliksem en vonken

Op een avond midden in de zomer hadden we afgesproken. Bij DeDAKKAS in Haarlem. Buiten regende het keihard en het bliksemde, binnen sloeg de vonk over. We hebben veel gelachen en verscheidene onderwerpen kort besproken. Uit oprechte nieuwsgierigheid om elkaar te leren kennen, maar ook elkaar te peilen. Dit ging heel natuurlijk.

Gezellig etentje

Kort daarna spraken we af om uit eten te gaan. Dit was wel gezellig, maar daarin ervoeren we niet de rust en ruimte om elkaar dieper te leren kennen. We waren er aan toe om de vragen die we wel hadden, over wie de ander ís, te stellen. Daarom besloten we om te gaan wandelen. Net voor we dit zouden doen ging mijn auto stuk. Stiekem dacht ik, hoe zou het zijn als ik hem bel. Echt een moment uit het dagelijks leven. De auto is kapot. Dus belde ik hem op. Dat werd en een heel goede ervaring.

Een supergalante man

Herco luisterde met aandacht en het voelde zo vertrouwd. Hij bood aan om mij op te halen voor onze derde date. Supergalant hield hij de deur voor me open. Tijdens deze wandeling door de duinen worstelde ik met mijzelf. Hij was duidelijk. Hij ging er voor, hij liet weten wat hij van mij vond. Om er op te vertrouwen dat er een man was die echt voor me gaat, vond ik moeilijk. Ik hield het tegen, gaf me er niet aan over. Maar van binnen wist ik het wel…

Veilig gevoel

Voor ik uit de auto stapte gaf ik Herco een kus op zijn mond en ging weg zonder verder nog een woord te zeggen. Herco, maar zeker ook mijzelf verrassend. Een paar uur later ervoer ik een soort spijt. Spijt over dat ik niet durfde te antwoorden. Inmiddels ik wist heel zeker dat ik voor een relatie met Herco wilde gaan. Dat is ook eigenlijk het meest bepalende geweest. Een man die voor mij gaat. Hij heeft dat besluit vanuit zijn hart en zijn wil genomen. Gekozen voor de kwetsbaarheid die daar in is. Dat voelde zo veilig!

Relatie als een groot geschenk

Begin september kwam Herco kwam me thuis ophalen. Hij was heel benieuwd hoe ik woonde. Het enige wat ik deed, was hem vasthouden. Tijdens de rit naar het strand waren we stil en gelukkig. Daar hebben we woorden gegeven aan wat eigenlijk al duidelijk was, we wilden gaan voor elkaar, voor ons samen. De eerste kus volgde. Na een ontspannen etentje liepen we, innig omarmd naar de bioscoop, ik zweefde. Zo diep verwonderd. Onze relatie zo langverwacht en gehoopt. Een groot geschenk.

Bruiloft met mooie kerkdienst

Herco is écht zichzelf. Trouw, optimistisch, eerlijk. Het is heel bijzonder dat Herco mij echt ziet en heel liefdevol met mij omgaat. Hij is gek op mijn vrolijkheid en lieve lach. Hij vindt het mooi hoe ik altijd liefdevol opensta om anderen te helpen. Vooral mijn openheid voor God in mijn leven inspireert hem. In oktober 2019 zijn we getrouwd. Op een zonnige dag met een mooie kerkdienst vol dankbaarheid naar onze God.

Elk mens is uniek en iedere relatie is anders

Al tijdens het daten ben ik er tegen vrienden en bekenden open over geweest dat ik date via internet. Ik denk als het voor jezelf geen issue is, dat het voor je omgeving ook niet zo is. In deze jaren heb ik veel gebeden en geworsteld met God. Ieder mens is anders. Iedere relatie is anders. Iedere relatie komt op een andere wijze tot stand. Iedere relatie wordt anders vormgegeven en beleefd. Dat kun je niet vergelijken en hoef je niet te vergelijken.

Het is ook niet zo dat we achteraf kunnen zeggen, we deden dit en daardoor gebeurde dit. Wel denken we dat deze factoren gewerkt hebben:
een mooie profielfoto en een kort, duidelijk en eerlijk profiel,
overgave; je dúrven open te stellen en er helemaal voor te gaan ondanks kwetsuren

Ik hoop dat ons verhaal je hoop geeft op een wonder.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Succesverhaal - Esther en Gerwald Esther en Gerwald ©
Succesverhaal - Esther en Gerwald
Succesverhaal - Ingrid en Robert Robert en Ingrid ©
Succesverhaal - Ingrid en Robert
Succesverhaal - Jeanne en Henk Henk & Jeanne ©
Succesverhaal - Jeanne en Henk