christelijke datingsite en community

  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

De grens van vreemdgaan

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 01-10-2019 11:46
Er was een nieuw lied op de radio. “De eerste week in de wolken, oh, ik zie het altijd om me heen. De eerste maanden zo verliefd en dan is hij weg of gaat hij vreemd.” zong Maan. Vreemdgaan, dat is iets wat je niet moet doen. Het is niet leuk voor de ander, en ook niet voor jou uiteindelijk. Zelf ben ik ook een keer vreemdgegaan. Het was jaren geleden, en ik kan er alle excuses voor bedenken – het was tegen het eind van onze relatie, zo bedoelde ik het niet. Het was net een film.

Maar vreemdgaan, wanneer doe je dat? Nou, eerst moet je een relatie hebben of een
gevorderde date-stadium hebben. Je moet ook een monogame relatie hebben, of daten
waarbij duidelijk is dat je er alleen voor elkaar bent. Want als single kan je niet
vreemdgaan. Maar goed, stel dat je een relatie hebt. Wanneer ga je dan vreemd?

Aan de ene kant ga je natuurlijk vreemd als je met de ander naar bed gaat. Maar tussen praten met een ander, en in slaap vallen en snurken naast haar, ligt een wereld van verschil. Ik heb het mijn vrienden gevraagd, en zij kwamen met verschillende antwoorden. De een zei dat alles online mag, maar dat als je elkaar ontmoet je vreemd gaat. Een ander zei weer dat het pas vreemdgaan is als je elkaar zoent (de jurist in mij weet daar wel een omweg voor, maar gelukkig bestaat de wereld niet alleen uit juristen). En dan was er nog iemand die zei dat flirten toegestaan was, ook in het echt, maar je hart uitstorten bij de ander was een stap te ver. En de laatste die ik het vroeg zei dat als je je telefoon afschermt zodat je echte relatie het niet ziet, je dan al vreemd gaat.

Maar bijvoorbeeld in het geval dat flirten toegestaan is, dan is het misschien niet “illegaal”, maar vindt je relatie het niet fijn. Aan de andere kant doe je in de relatie dingen privé die de ander misschien ook niet fijn vindt. Als zij er niks mee heeft, maar jij wel houdt van 'capibarakickboksing' kijken, vliegtuigreizen maken of vlees eten, dan vindt zij het niet fijn en is het misschien ook iets om in de relatie te bespreken. Maar tussen 'niet fijn vinden' en echt vreemdgaan zit soms een verschil.

De Bijbel zegt er ook wat over, maar het zegt zo veel dat het niks zegt. Je gaat al vreemd als je “begeerlijk naar een andere man of vrouw kijkt”. En dat is lastig, zo blijkt bijvoorbeeld uit internet-memes. Degene die nog nooit begeerlijk naar een ander heeft gekeken, mag de eerste Cupido-pijl op mij afschieten.

Na dit uitvoerige onderzoek stel ik het volgende voor: als je afvraagt of wat je doet
vreemdgaan is, dan is dat het waarschijnlijk ook. Als je je niet op dat grijze gebied begeeft, ga je niet vreemd. Zo kan het dus ook.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Stoptober en Sneuvember Joshua Hoehne - Unsplash ©
Stoptober en Sneuvember
Katticisme Joshua Hoehne - Unsplash ©
Katticisme
AVG-proof daten Funky Fish ©
AVG-proof daten
Reacties (1)
  • vreemd gaan "wanneer je afvraagt of dat wat je doet vreemd gaan is dan is dit waarschijnlijk ook zo".. Het is dan wijs om eens te raden te gaan hoe het communiceren in je relatie is. Zoek een weg om samen weer dichter bij elkaar te komen.
    geertrude | 24-09-2019 | 16:28 | NL