christelijke datingsite en community

De kracht van de waarheid

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 26-08-2019 11:18
“Er is een passage in het werk van Søren Kierkegaard waarin hij ons allemaal vergelijkt met mensen op een gekostumeerd bal. ‘Weet je dan niet dat er een middernachtelijk uur komt waarop eenieder zich moet demaskeren.’ In die tijd was het de gewoonte om je masker tijdens het eerste deel van de festiviteiten op te houden. Al die tijd werd er gedanst en gegeten en praatte je met de andere gasten zonder te weten wie de ander was. Maar om middernacht moesten de maskers worden afgezet en werd de ware identiteit van alle aanwezigen onthuld. In zekere zin borduurt het verhaal van Assepoester op dit thema voort, want er komt een moment waarop alle pracht en praal van je wordt afgenomen en dan sta je daar zonder opsmuk, zoals je echt bent, onverbloemd voor iedereen.

Dat klinkt als de Dag van het Oordeel, nietwaar?

Maar het klinkt ook als het huwelijk. In het huwelijk kun je jezelf niet verstoppen. Je wordt ontmaskerd. Eindelijk heb je je masker en je opsmuk afgedaan, als het ware. Hoezo?

Het huwelijk brengt twee mensen intiemer en definitiever met elkaar in contact dan welke andere relatie ook.

Het huwelijk is ook een definitievere relatie dan samenwonen. Als ongetrouwde mensen
samenleven, dan zien zij elkaar zeker ‘van dichtbij’, maar elk van beiden weet dat de ander niet dezelfde aanspraken op hem of haar kan maken als het geval zou zijn wanneer ze getrouwd waren.

Ze voegen niet hun hele leven samen – sociaal, economisch, juridisch – en dus kunnen ze beiden zonder al te veel complicaties weglopen als ze niet kunnen verdragen wat er tegen ze gezegd wordt.

Het huwelijk is iets heel anders. Door je levens samen te voegen in het huwelijk, kom je in het meest intieme, definitieve contact met een ander dat er bestaat. En dat betekent niet alleen dat je elkaar van dichtbij ziet, maar ook dat je gedwongen bent om te gaan met de gebreken en zonden van de ander.

Wat voor dingen krijgt je man of vrouw te zien? Misschien ben je een bang iemand, heb je de neiging om leeuwen en beren op de weg te zien. Misschien ben je een trots iemand, heb je de neiging om eigenzinnig en egoïstisch te zijn. Misschien ben je een onbuigzaam iemand, heb je de neiging om veeleisend te zijn en chagrijnig als je je zin niet krijgt...

Misschien ben je een zeer onafhankelijk iemand, die er niet van houdt om verantwoordelijk te zijn voor anderen, die het vervelend vindt om gezamenlijk beslissingen te nemen en die het vooral verschrikkelijk vindt om zelf om hulp te vragen...

En dat is wat er verandert wanneer je trouwt. Anderen hebben deze gebreken bij jou gezien. Dat geldt zeker voor je ouders en voor anderen in je buurt, zoals broers en zussen of huisgenoten tijdens de studie of vrienden. Maar als zij er tegen je over begonnen, kon je hen aan de kant zetten omdat je hen vooringenomen of kortzichtig vond, of kon je eronderuit komen met vage beloften om het beter te doen in de toekomst. Hoe dan ook, als je werd aangepakt was dat altijd maar voor even en hoefde je de ernst van het probleem nooit onder ogen te zien. Dat kon doordat jouw gebrek niet zo’n groot probleem voor hen was als het voor je man of vrouw zal zijn.

Maar waar de gebreken in je karakter kleine problemen waren voor andere mensen, zullen het grote problemen worden voor je man of vrouw en voor je huwelijk. De neiging om wrok koesteren kan in vriendschap een probleem zijn, maar binnen het huwelijk is het dodelijk voor de relatie. Niemand ondervindt zoveel ongemak en pijn van je gebreken als je man of vrouw.

"Het huwelijk kent van nature ‘kracht van de waarheid’ – de kracht om je te confronteren met de waarheid over jezelf.” (Onttrokken uit pagina 147-151 van het boek "Het huwelijk, Gods wijsheid over gevende liefde" van Tim en
Kathy Keller)

Het is me wat...zo’n boek, met zulke confronterende woorden. As we speak ondervind ik de waarheid hiervan aan den lijve. Mijn vriend en ik snapten elkaar net niet. Praatten vanuit verschillende achtergronden en we praatten met andere woorden over onze wensen en verwachtingen. Soms komen die mooi samen, vaak ook niet.

In eerdere relaties liep ik weg voor mezelf of die ander of lukte het ons niet constructief te bouwen aan een duurzame verbintenis, om wat voor reden dan ook.
Door veel gesprekken met getrouwde stellen, hoor ik verhalen over hoe moeilijk, confronterend, super pittig en ook heel mooi het huwelijk door hen wordt gevonden. Na de eerste periode van het getrouwd zijn ontstonden de ‘cracks’ en was de ander toch niet zo leuk, romantisch, gezellig en te gek als gedacht werd van tevoren. Dat geeft mij moed, en helpt me om te aanvaarden dat het normaal is dat ik zelf ook niet altijd leuk, romantisch, gezellig of te gek ben. En me ook niet altijd zo hoef te voelen.

Het leven is wat het leven is. Soms mooi, soms klote. Het vergt moed om geconfronteerd te willen worden met mezelf. Het te doorstaan in plaats van ervoor weg te lopen. Het huwelijk is niet voor niets de afspiegeling van Jezus en haar bruid. Het huwelijk geeft groei en de mogelijkheid om meer op Jezus te gaan lijken en meer verbondenheid te gaan ervaren.

Pretty awesome and scary all at once, if you think about it.
Right?

Ik daag je uit om te starten te / blijven praten over je eigen eigenaardigheden en je verwachtingen van een relatie of huwelijk. Vraag eens feedback op je handelen of op hoe je overkomt. Misschien krijg je niet altijd de reactie die je wilt horen, maar je zult er vast door groeien, als je daar voor openstaat.

P.S. Wil je meer lezen over bovenstaande? Lees dan heel het boek van Tim en Kathy. Er is ook een hoofdstuk voor singles.
Log in om te reageren.
LEES OOK
AVG-proof daten Funky Fish ©
AVG-proof daten
Hokjes, dingetjes en rugzakjes Matthijn Doekes ©
Hokjes, dingetjes en rugzakjes
Het overkoepelende doel Funky Fish ©
Het overkoepelende doel