christelijke datingsite en community

Waarom een gezond zelfbeeld belangrijk is bij daten

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 13:47
Barst je van de eigendunk, vind je jezelf 'wel oké' of ben je erg onzeker? Wist je dat je gevoel van eigenwaarde en je uitstraling afhangen van je zelfbeeld? Je kijk op jezelf beïnvloedt je houding, je date-gedrag en je partnerkeuze.

Een kloppend zelfbeeld helpt je om jezelf onvoorwaardelijk te accepteren. Zelfacceptatie leidt tot een gezond gevoel van eigenwaarde, dat losstaat van andermans oordeel. Een goede kijk op jezelf sterkt je zelfvertrouwen, wat je vrijmoedig en aantrekkelijk maakt. Daardoor gaan contact leggen en flirten je natuurlijk af. Daten wordt zo een stuk relaxter.

'Ik ben leuk, ook al heb ik zo mijn eigenaardigheden'

Kun jij dit over jezelf zeggen en het echt menen? Of kost het je moeite deze zin uit te spreken en te geloven? Met je gedachten voed je je zelfbeeld. En hoe je over jezelf denkt, werkt door in je omgang met anderen. Dit kan gunstig uitpakken als je op een helpende manier over jezelf denkt, maar ongunstig als je op een ondermijnende manier over jezelf denkt.

Helpende manier van denken

De helpende manier van denken is liefdevol, eerlijk en verantwoordelijk: ‘Ik ben een waardevol mens. Ik heb zowel mooie als nare eigenschappen, zowel talenten als gebreken. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen ontwikkeling en de keuzes die ik maak.’ Dit soort gedachten beïnvloeden je houding en je gedrag positief: je handelt immers naar je overtuigingen.

Ondermijnende manier van denken

De ondermijnende manier van denken kent twee varianten: enerzijds die van de ijdelheid en de trots, anderzijds die van de minderwaardigheid en de schaamte. Voed jij je zelfbeeld met de gedachte dat je superieur bent? Of met de gedachte dat je mislukt bent, of een speelbal van het lot? Zulke denkbeelden beïnvloeden je doen en laten in negatieve zin.

'Ik ben niet goed genoeg'

Misschien ben je bang dat je niet goed genoeg, leuk genoeg of knap genoeg bent. Dan ben je beslist niet de enige. Het is een veelvoorkomende angst, die vaak tot een verwrongen zelfbeeld leidt. Roepen onbeantwoorde of afgewezen contactverzoeken heftige reacties bij je op? Word je er woest of wanhopig van? Waarschijnlijk zit je zelfbeeld je dan in de weg.

'Ja, maar hij/zij...'

Als je in de oordelen of verwijten schiet, probeer je daarmee het gedrag van de ander te sturen. Terwijl het zinvoller is om aan een gezond zelfbeeld te werken. Want hoe vervelend het ook is, je kunt geen erkenning en bevestiging eisen van een ander. Je kunt wel leren om het aan jezelf te geven. Dan ben je voor je gevoel van eigenwaarde niet meer afhankelijk van anderen.

Hoe kom je aan een gezond zelfbeeld?

Hoe bouw je aan een gezond zelfbeeld? Jezelf forceren tot positieve gedachten werkt niet. Harder je best doen ook niet, want dan maak je je eigenwaarde afhankelijk van je prestaties. En als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg. Wat helpt dan wel?

Onderzoek je gedachten

Concentreer je eens op je eigen gedachtenstroom. Wat voor gedachten komen er voorbij over jezelf? Als het vooral negatieve gedachten zijn, richt je aandacht dan op wat je waardeert aan jezelf. Zet dit op papier, lees het dagelijks en vul het steeds aan. Je kunt ook aan vrienden en familieleden vragen wat ze leuk vinden aan jou, en hun input toevoegen aan je lijstje.

Niet elke negatieve gedachte hoeft slecht te zijn. Zo’n gedachte kan ook een signaalfunctie hebben: misschien heb je iets te leren, aan te pakken of los te laten. Vraag jezelf bij elke negatieve gedachte af: berust deze overtuiging op feiten of is het een aanname?

Schijn bedriegt...

Bij het daten lijken tegenpolen elkaar aan te trekken, maar schijn bedriegt. Afhankelijkheid en dominantie staan bijvoorbeeld lijnrecht tegenover elkaar. Toch hebben ze dezelfde bron: een laag gevoel van eigenwaarde. In een relatie wordt dan compensatie gezocht. Hierbij schiet de onderdanige partner in de valse hoop en de autoritaire partner in de valse macht.

Een gelijkwaardige relatie

De vraag is in hoeverre twee mensen met een laag zelfbeeld een stabiele en gelijkwaardige relatie kunnen hebben. Voor een duurzame, gelijkwaardige relatie lijkt het belangrijk dat beide partners een gezond zelfbeeld hebben.
LEES OOK
Verlang je naar lichamelijk contact? istock ©
Verlang je naar lichamelijk contact?
Over liefde en liefhebben iStock ©
Over liefde en liefhebben
Internationaal daten via Funky Fish iStock ©
Internationaal daten via Funky Fish