christelijke datingsite en community

Over liefde en liefhebben

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 19-11-2021 15:02
We verlangen naar liefde, willen graag bemind worden. Daarom zoeken we een partner die van ons houdt. Via een datingsite als Funky Fish bijvoorbeeld. Maar hoe zit het met ons eigen vermogen tot liefhebben? En beseffen we wat liefde werkelijk inhoudt?

Is liefde puur een kwestie van gevoel, een prettige sensatie die ons overkomt? Zo ja, dan hebben we er zelf weinig invloed op: we mogen hopen dat het ons overkomt, dat het wederzijds is en van blijvende aard. Of heeft liefde vooral met houding en gedrag te maken, en is liefhebben iets waarin we onszelf kunnen bekwamen? In dat geval hebben we er wel degelijk invloed op: met de juiste kennis (theorie) en oefening (praktijkervaring) kunnen we de kunst onder de knie krijgen.

Liefde en gevoel
In het Westen zijn we opgegroeid met het idee dat liefde vooral een kwestie van romantiek en gevoel is. Films en romans maken ons wijs dat liefde begint met hevige verliefdheid. Als die verliefdheid niet vanzelf in liefde overgaat, heb je de ware blijkbaar nog niet getroffen. De houdbaarheid van een relatie is afhankelijk gemaakt van het gevoel: gelukzaligheid verdwenen betekent einde relatie. Maar zolang een prettig gevoel het belangrijkste criterium is, houdt geen enkele relatie stand. Het gevoel krijgt pas waarde als het omgezet wordt in daden, met name in perioden van sleur en tegenslag. Juist dan komt het erop aan.

Liefde en gedrag
Liefde is dus ook gedrag: liefhebben. En liefhebben bestaat uit vaardigheden die je kunt leren. Dit leerproces vergt interesse, toewijding, discipline en volharding. Vergelijk het met de leerweg van een student geneeskunde. Hij moet geïnteresseerd zijn in het menselijk lichaam en in ziektebeelden en gedisciplineerd studeren. Maar kennis alleen maakt geen goede arts van hem. Een kei in zijn vak kan hij pas worden als hij veel oefent in de praktijk en toegewijd is aan zijn vak. Al doende ontwikkelt hij zijn onderscheidend vermogen en groeit zijn vakkundigheid. Kortom, de theorie is niets zonder praktijk en de praktijk kan niet zonder theorie.

Leren liefhebben
Leren liefhebben begint met van jezelf houden. Een liefdevolle omgang met jezelf ligt aan de basis van een liefdevolle omgang met de ander: ‘Heb je naaste lief als jezelf’. Zelfliefde is goed zijn voor jezelf, je eigen grenzen in acht nemen, verantwoorde keuzes maken met betrekking tot je gezondheid, je uitgaven et cetera. Dit houdt in dat je niet altijd kunt doen waar je zin in hebt. Soms moet je streng zijn voor jezelf: die nieuwe pumps of smart tv niet kopen bijvoorbeeld, of die zak chips dicht laten. Wil je een partner die volwassen, respectvol, stabiel en betrouwbaar is? Word dan zelf een volwassen, respectvol, stabiel en betrouwbaar persoon.

Liefdevol communiceren
Bij Funky Fish schrikken we soms van de negatieve houding van singles. Dan denken we: zo’n houding is eerder afstotend dan uitnodigend, met zo’n instelling vraag je erom afgewezen en teleurgesteld te worden. Liefde laat zich niet opdringen of afdwingen.
Daarom willen we je uitdagen om anderen positief te benaderen. Wees vriendelijk, toon interesse en respecteer het als de interesse niet wederzijds is.
LEES OOK
Waarom een gezond zelfbeeld belangrijk is bij daten iStock ©
Waarom een gezond zelfbeeld belangrijk is bij daten
Internationaal daten via Funky Fish iStock ©
Internationaal daten via Funky Fish
Over seks gesproken, deel 2 Pixabay ©
Over seks gesproken, deel 2