christelijke datingsite en community header
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Handleiding daten rond kerst

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 16-12-2018 19:57
Kerst, de meest wonderful time of the year. Kerstkoekjes, kerstchocolaatjes, kerstbomen, eten, kerstkoffies, kerstmarkten en heel veel films op tv. Die films gaan over gezelligheid, familiediners, relaties die ontstaan of gerepareerd worden. Maar tenzij je een date hebt terwijl tien videocamera’s op je gericht zijn, is je leven waarschijnlijk geen film. Daarom presenteer ik je met trots een korte handleiding Daten rond Kerst!

1. Wel of niet afspreken?
Als je je deze vraag stelt, dan zit je waarschijnlijk tussen het handen vasthouden en de Tiende Kus in. Heb je elkaar al tien keer een kus gegeven, of twee keer gezoend, dan is het legaal om elkaar uit te nodigen voor elkaars kerstfeest. Je zit dan officieel in de prela (pre-relatie), veel plezier en go for it! Kijk dan vooral slechte feelgoodfilms over schoonouders en kerst. Maar is je volgende afspraak jullie eerste of tweede date, spreek dan niet af bij een kerstfeest (zie hieronder hoe je dan wel kan afspreken). Daten is al spannend genoeg, zonder politieverhoren over wie je bent, wat je werkt of studeert en wanneer jullie gaan trouwen.
De vraag of je naar elkaars kerstfeest gaat mag je vooral zelf weten. Denken jullie allebei dat de prela een rela wordt? En ben je bereid om jaren te moeten antwoorden over hoe het met je Willem of Alexa gaat, ook al is het in januari 2019 uitgegaan? Zo ja, ga er voor! Vraag wel even van tevoren na wat elkaars etiquette is en wat er verwacht wordt, want bij het ene gezin is er een 10-gangendiner in galajurk, en de andere familie eet friet in foute kersttruien.

2. Niet afspreken, maar wat dan?
Goed, je vindt de ander wel (super) leuk, maar een familiediner is nog niet handig. Geen probleem! Er zijn nog heel veel andere leuke manieren om af te spreken rond kerst. Ga naar een kerstfeest, ga mensen kijken in de IKEA, doe een strandwandeling. Geniet vooral van het feit dat je niet zoals veel getrouwde mensen al in de zomer een ingewikkelde planning moet maken wie wanneer bij wie moet zijn, rekening houdend met exen, kinderen, katten, ooms en tantes en de kerstmenu’s.
En als de ander zo druk is dat er geen date mogelijk is, kan je later altijd nog afspreken. Ga bijvoorbeeld knallend het jaar uit met oudjaarsdag en laat de vonken er vanaf vliegen. Laat de chemie tussen jullie even inwerken en samen zullen jullie de sterretjes in jullie leven zijn.

3. Help, ik heb geen date?
I’ve got 99 problems, but having a date ain’t one! Geniet van je vrije tijd en doe een Feest voor Een! Kook wat lekkers voor jezelf (zowel de Albert Heijn als het Internet hebben kerstmenu’s voor een persoon), luister je favoriete liedjes van dit jaar en doe wat je leuk vindt. Het is tijd voor de hobby’s waar je geen tijd voor hebt, zoals modelbouw, de wereld verbeteren, achteruit hardlopen, onesies breien of een workshop coffee tasting. Het maakt niet uit wat je doet, de samenleving heeft nu toch geen tijd om er wat van te vinden. En ja, echt, je kan in je eentje gelukkig zijn, ondanks wat de films zeggen.

4. Hoe help je singles deze tijd door?
Dit advies is aan de niet-singles om ons heen. Natuurlijk mag je singles aan een date helpen, maar ze zijn ook in hun eentje gezellig. Wil je ze toch helpen, dan zijn cadeaus altijd leuk, bij voorkeur in de vorm van chocola en koffie, met een 5% afdracht aan deze columnist.

Deze handeiding is niet gebaseerd op wetenschappelijk peer-reviewed onderzoek. Het is wel gebaseerd op levenservaring, veel chocoladekransen en kerstkoffies. Toch hoop ik dat je hier wat aan hebt. Ik wens je alvast fijne feestdagen!
Log in om te reageren.
Reacties: 0