christelijke datingsite en community

Singles Boeken Top 10

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 19-11-2021 13:32
Een Boeken Top 10 voor Singles, in het kader van de Boekenweek 2018. Dit jaar is Natuur het thema van de Boekenweek. Bij datingsite funkyfish.nl denken we dan meteen aan bloemetjes, bijtjes en het menselijk verlangen naar paarvorming. Daarom hebben we een Top 10 opgesteld van boeken over partnerkeuze, daten, goede communicatie en duurzame relaties.

1. Het geheim van duurzame relaties - Gert Jan Kloens & Grethe van Duijn

Handvatten voor een bestendige relatie

Romantische illusies en perfectionisme helpen liefdesrelaties om zeep. Daarom pleiten Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn voor een nuchtere kijk op liefde. In Het geheim van duurzame relaties zetten zij de theorie van de Intieme Duurzame Realistische Relatie (IDRR) uiteen. De vier pijlers hiervan zijn: 1) Realistische verwachtingen van elkaar en de relatie, 2) Uniciteit, dat wil zeggen dat je je partner in zijn/haar waarde laat als uniek persoon en niet probeert hem/haar te veranderen, 3) Intimiteit, en 4) Vertrouwen in elkaar. Daarnaast geven de schrijvers tien spelregels om je relatie goed te houden. Je kunt dit boek bij ons bestellen voor slechts €15,- (inclusief verzendkosten).

2. Zinvol Daten - Aukelien van Abbema

Praktische date-gids

Christelijke singles daten vanuit de verbondenheid met God, de verbondenheid met zichzelf en de verbondenheid met hun omgeving. Dat is Aukelien van Abbema’s uitgangspunt in Zinvol daten. Als gelovige single betrek je God bij alles wat je doet, dus ook bij het daten. Wachten tot een ander je benadert is een optie, maar zelf initiatief nemen is vaak effectiever. Daarnaast is het goed om je date-ervaringen te delen met een vast groepje vertrouwelingen. Dan heb je een klankbord. Ieder hoofdstuk van het boek eindigt met vragen en opdrachten ter verdieping, die je individueel of in groepsverband kunt lezen en bespreken.

3. De vijf talen van de liefde - Gary Chapman

Communicatie handleiding

Of je nu in de date-fase zit of een (prille) relatie hebt, elkaar aanvoelen en begrijpen is cruciaal voor een gevoel van verbondenheid. Liefde is fundamenteel voor relaties, maar zonder goede communicatie loopt het spaak. Volgens Gary Chapman moet je daarom weten welke liefdestaal de ander spreekt. Hij onderscheidt vijf liefdestalen: positieve woorden, tijd en aandacht, hulpvaardigheid, lichamelijke aanraking en cadeaus. Zijn boek hierover, De vijf talen van de liefde, hebben we in een vorig artikel besproken. In het Engels is dit boek ook verkrijgbaar in een aangepaste editie voor singles en een speciale editie voor mannen.

4. Zo vind je ware liefde - Neil Clark Warren

Richtlijnen voor een goede partnerkeuze

Bezint eer gij bemint… Dat een goede partnerkeuze belangrijk is voor de kwaliteit van je toekomstige relatie, zal je niet verbazen. Zeker niet als je zelf in het verleden een onverstandige partnerkeuze hebt gemaakt. Dan besef je mogelijk hoe misleidend verliefdheid kan zijn; dat vlinders in je buik niet automatisch tot een goede match leiden. Maar hoe stel je dan op een betrouwbare manier vast of iemand bij je past? In Zo vind je ware liefde beschrijft Neil Clark Warren tien principes die je kunnen helpen een geschikte partner te vinden. Dit doet hij op een toegankelijke manier, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

5. De kracht van kwetsbaarheid - Brené Brown

Pleidooi voor authenticiteit

Om een intieme relatie met iemand te kunnen hebben, moet je kwetsbaar durven zijn. Maar kwetsbaarheid tonen is iets dat we vaak ontwijken uit angst voor afwijzing en gezichtsverlies. In haar bestseller De kracht van kwetsbaarheid legt Brené Brown uit dat kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt je aan om perfectionisme los te laten, je kwetsbaar op te stellen en uitdagingen aan te gaan. Best eng en moeilijk tijdens het daten, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wél had geprobeerd?

6. Grenzen - Henry Cloud

Eerste hulp bij zelfbescherming

Enerzijds is kwetsbaar zijn belangrijk, anderzijds grenzen stellen, zeker bij het daten. Als christen heb je misschien moeite met grenzen stellen omdat je liefdevol en onzelfzuchtig wilt zijn. Toch is grenzen stellen essentieel, anders maken anderen misbruik van je. Denk maar aan de recente #MeToo kwestie. In Grenzen leren Henry Cloud en John Townsend je hoe je grenzen kunt stellen op allerlei gebieden. Zoals lichaamsgrenzen, om aan te geven wie jou mogen aanraken en tot hoe ver ze daarbij mogen gaan. Emotionele grenzen om jezelf te beschermen tegen emotionele chantage. Mentale grenzen om jezelf te hoeden voor manipulatie. En geestelijke grenzen om Gods wil te kunnen onderscheiden.

7. Liefdesbang - Hannah Cuppen

Eye-opener over bindingsangst en verlatingsangst

Krijg je het Spaans benauwd als de ander helemaalvoor jou gaat en wil je dan het liefst vluchten? Of val je telkens op types die weglopen als jij toenadering zoekt? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit voortkomt uit verlatingsangst en bindingsangst. Ze laat zien dat bindings- en verlatingsangst onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het lukt je niet om balans te vinden tussen je verlangen naar nabijheid en je behoefte aan onafhankelijkheid. Daarom schiet je steeds van het ene uiterste naar het andere. Dit boek gaat in op de oorzaken van de angst en zet je op het spoor van een gezonde relatie in verbondenheid.

8. Wat wil hij, wat wil zij - Willard Harley

Verhelderend boek over de behoeften van mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar. Ze hebben andere behoeften, wat in huwelijken vaak tot onbegrip, conflicten, verwijdering en zelfs echtscheiding leidt. Als partners elkaars behoeften onderkennen en daarop inspelen, kan hun relatie juist een onuitputtelijke bron van geluk zijn. Romantiek, intimiteit en creativiteit komen dan als vanzelf, aldus Willard Harley. In zijn klassieker Wat wil hij, wat wil zij onderscheidt hij tien fundamentele behoeften: vijf daarvan overheersen bij de man, en vijf bij de vrouw. Zijn heldere uitleg aan de hand van concrete voorbeelden maakt dit boek niet alleen herkenbaar maar ook heel toepasbaar.

9. Nieuw leven na een scheiding - Bill Butterworth

Tips om op te krabbelen na een scheiding

Misschien ben je aan het daten na een echtscheiding. Je huwelijk is uiteengespat en je hoofd loopt over van vragen. Je verlangt naar liefde maar bent voorzichtig met het aangaan van een nieuwe relatie. Pastor Bill Butterworth kent de pijn van een scheiding uit eigen ervaring. Hij begrijpt welke vragen, twijfels en praktische problemen dit op kan werpen. In Nieuw leven na een scheiding laat hij zien dat God bij machte is om je diepe pijn te laten meewerken ten goede. Hij komt niet met gemakkelijke antwoorden maar zijn boek is hoopvol en bemoedigend en zal je zelfinzicht en je vertrouwen in de toekomst vergroten.

10. Noodzakelijk verlies - Judith Viorst

Troost bij de verwerking van verlies

Misschien is je partner overleden en mis je hem of haar vreselijk. Ook dan kan het je moeite kosten om een nieuwe relatie aan te gaan. Wellicht wil je dat wel maar lukt het je niet om je overleden partner los te laten. Dan is Noodzakelijk verlies van Judith Viorst een aanrader voor je. In dit baanbrekende boek behandelt zij het verlies van onder meer idealen en illusies, afhankelijkheid en irreële verwachtingen, maar vooral het verlies van dierbaren. Ze helpt je om je verliezen te begrijpen en constructief te verwerken. Dit doet ze met humor en compassie. Zelden is een boek met zo veel lof en bewondering ontvangen.
LEES OOK
Happy single zijn, lukt je dat? iStock ©
Happy single zijn, lukt je dat?
Overlevingstips voor Valentijnsdag Pixabay ©
Overlevingstips voor Valentijnsdag
Welke liefdestalen spreek jij?  iStock ©
Welke liefdestalen spreek jij?