christelijke datingsite en community

Welke liefdestalen spreek jij?

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 30-06-2022 13:35
In zijn bestseller 'De vijf talen van de liefde' onderscheidt Gary Chapman vijf liefdestalen: tijd en aandacht, positieve woorden, hulpvaardigheid, lichamelijke aanraking en cadeaus. Inzicht in die liefdestalen helpt koppels elkaar beter te begrijpen. Heel nuttig voor stelletjes en echtparen, maar kun je er als single ook iets mee?

Volgens Chapman wel. Iedereen verlangt naar liefde, benadrukt hij in 'Liefdestalen van singles'. Elk mens heeft een diepgewortelde behoefte om geliefd te worden en lief te hebben. Als single wil je je geliefd voelen door de mensen die belangrijk voor je zijn: je familie, je vrienden en natuurlijk die ene speciale persoon die je snel hoopt te ontmoeten. Daarnaast wil je graag merken dat zij jouw liefde nodig hebben en waarderen.

Liefde kunnen geven en ontvangen bevordert je welzijn; of het nu naastenliefde, vriendschap, ouderliefde of romantische liefde betreft. Als je je geliefd en nodig voelt, ben je beter bestand tegen de druk van het leven. Ervaar je geen liefde, dan kun je het leven als leeg en zinloos ervaren. Dat verklaart waarom liefde kunnen uiten en ervaren voor singles het belangrijkste doel is in de zoektocht naar waarde en betekenis, legt Champman uit.

Liefde is een essentiële basis voor relaties maar niet iedereen spreekt dezelfde liefdestaal. Ook al is de liefde 100 procent wederzijds, als je elkaars liefdestaal niet verstaat ontstaan er gemakkelijk misverstanden. Dan denk je bijvoorbeeld dat de ander niet van jou houdt, terwijl die juist heel veel om je geeft. Dit soort problemen kun je voorkomen door je te verdiepen in elkaars liefdestalen. De vijf liefdestalen in een notendop:

Positieve woorden

Deze liefdestaal houdt in dat je je liefde toont door dankbaarheid en waardering uit te spreken, variërend van ‘Je bent een schat!’ tot ‘Zo, dat heb je goed gedaan!’ of ‘Wat een leuke blouse heb je aan, staat je geweldig!’. Complimentjes, bevestiging en erkenning geven zijn echt jouw ding. Je ontvangt zelf ook graag bevestiging: een attente opmerking geeft je vleugels.

Tijd en aandacht

Bij deze liefdestaal draait alles om onverdeelde aandacht voor de ander. Je reserveert tijd voor de ander, bent er dan helemaal voor die persoon en luistert met oprechte interesse naar wat hem of haar bezighoudt. Quality time is jouw manier om anderen te laten merken dat je om hen geeft. Omgekeerd verwacht je dat mensen die van jou houden hetzelfde doen.

Hulpvaardigheid

Is dit je dominante liefdestaal, dan is dienstbaarheid vanzelfsprekend voor jou. Je toont je liefde door voor de ander te zorgen en uit eigen beweging klusjes te doen voor hem of haar: van boodschappen doen en koken tot een kapotte stoel repareren of een lamp ophangen. Als een ander jou in praktisch opzicht helpt en voor je zorgt, ervaar je dat als een blijk van liefde.

Lichamelijke aanraking

Bij deze liefdestaal draait het niet per definitie om seks, hoewel seks er in een duurzame liefdesrelatie zoals het huwelijk zeker deel van uit kan maken. Als dit je favoriete liefdestaal is, dan hou je van fysieke uitingen van genegenheid en verbondenheid: een aai, schouderklopje of kus, gearmd lopen of hand in hand, knuffelen et cetera.

Cadeaus geven en krijgen

Is dit je voornaamste liefdestaal, dan verras jij een ander graag met grote en kleine cadeaus, variërend van bonbons of bioscoopkaartjes tot een etentje of een weekendje weg. Je vindt het een sport om dingen te vinden die helemaal bij de ander passen. Als anderen naar jou toe niet attent zijn op dit gebied, heb je het idee dat ze weinig om je geven.

Waarschijnlijk ‘spreek en versta’ je een paar liefdestalen, maar is er eentje dominant. Dat is de taal die je zelf het beste beheerst en die je bij een ander het snelst herkent als uiting van liefde. Als hulpvaardigheid bijvoorbeeld jouw belangrijkste liefdestaal is terwijl je geliefde een ster is in cadeaus geven, dan zou het kunnen dat jij je ‘afgepoeierd’ voelt met bioscoopkaartjes. En misschien voelt je geliefde zich dan niet belangrijk voor jou, omdat jij hem of haar nooit eens spontaan verrast met een cadeautje.

Inzicht in elkaars liefdestalen leidt tot een beter begrip van elkaar. Chapman raadt singles aan om allereerst na te gaan welke liefdestalen er gesproken worden in het gezin waarin je opgroeide. Welke liefdestalen spreken je ouders, broers en zussen? En waaraan kunnen zij merken dat jij van hen houdt? Dit kun je ook doen met je vrienden en collega’s.

Kun je uit de beschrijvingen in dit artikel niet herleiden wat jouw liefdestalen zijn, dan kan deze test duidelijkheid geven.
LEES OOK
Overlevingstips voor Valentijnsdag Pixabay ©
Overlevingstips voor Valentijnsdag
De Klik iStock ©
De Klik
Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie Pixabay ©
Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie