christelijke datingsite en community

De Klik

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 18-03-2022 13:35
Je leest het in profielen op datingsites als Funky Fish en je hoort het in gesprekken over dating: veel singles zijn op zoek naar de klik. Wat houdt dat in? Moet je een klik met iemand hebben om te daten? Kan de klik ook tijdens het daten ontstaan? En wat als er geen klik is tijdens de eerste date?

De klik en herkenning

Als je je aangetrokken voelt tot iemand, ga je graag met die persoon om. Maar wat is het precies dat jou aantrekt in een ander, los van aspecten als uiterlijk, sex-appeal en status? Wat zorgt er voor de gewenste klik? Meestal is dat herkenning: je herkent - bewust of onbewust - iets bij een ander dat vertrouwd en bekend voor je voelt.
Dit kan van alles zijn: van een soortgelijke achtergrond tot hetzelfde gevoel voor humor, van een gedeelde muzieksmaak of hobby tot een vergelijkbare levenshouding of visie.

De klik en vriendschap

Is de herkenning wederzijds, dan ervaar je dat als een klik: als een teken dat je dingen gemeenschappelijk hebt. Overeenkomsten bieden gespreksstof. Logisch, want praten over vertrouwde onderwerpen is het gemakkelijkst voor allebei. Het ijs is dan zo gebroken en de rest gaat als vanzelf. Gesprekken over gedeelde ervaringen en interesses scheppen een gevoel van verbondenheid. Veel vriendschappen (en liefdesrelaties) ontstaan dan ook op basis van overeenkomsten en gelijkgezindheid.

De klik en verliefdheid

In feite is een klik het best te omschrijven als: weerklank vinden bij elkaar. Je voelt je gezien, gehoord en begrepen door de ander. En de ander voelt zich gezien, gehoord en begrepen door jou. Hoe vaker dit wederzijds bevestigd wordt, hoe meer het gevoel van verbondenheid groeit. Bij het daten kan dit gevoelens van verliefdheid aanwakkeren. Want ook al heeft een klik op zich niets met romantische gevoelens te maken, de connectie die je ervaart kan die gevoelens wel oproepen.

De klik en de eerste date

Sommige singles zijn zo gefocust op de klik, dat ze die in het online contact al willen ervaren. Of bij hun eerste date met de ander. Ervaren ze die klik niet, dan haken ze meteen af. De vraag is of ze daarmee geen voorbarige conclusie trekken. In pril contact komen mensen namelijk niet altijd goed uit de verf, bijvoorbeeld omdat ze nog wat verlegen zijn, of zenuwachtig, of omdat ze eerst de kat uit de boom kijken. Vaak komt de klik dan ook pas in een later stadium tot stand, wanneer je elkaar beter hebt leren kennen.

Klik-barrières

Wist je dat hooggespannen verwachtingen en vooroordelen een klik in de weg kunnen staan? Stel je voor dat jouw date in het echt minder spraakzaam of gevat is dan je had verwacht, of ‘fout’ gekleed. Dan denk je wellicht ‘wat een afknapper, geen relatiemateriaal voor mij!’, terwijl die persoon misschien een hartstikke leuk mens is, en geschikt voor jou. Als je je blind staart op een aspect dat afwijkt van je verwachting of je ideaalplaatje, heb je niet werkelijk oog voor de ander. En dan sta je eigenlijk ook niet meer open voor een mogelijke klik.

Gun jezelf en de ander een kans

Als je de ander opdringerig of irritant vindt, als je niets gemeenschappelijks hebt of je date als ronduit onplezierig ervaart, kap het contact dan af. Maar durf aardige types met wie je niet onmiddellijk een klik ervaart het voordeel van de twijfel te geven. Achter die excentrieke verschijning kan een geweldige vrouw schuil gaan. De man die geen talent heeft voor online communicatie kan in het echt ontzettend leuk gezelschap zijn. En de man of vrouw die tijdens een eerste date wat saai lijkt, kan bij een tweede of derde ontmoeting ineens los komen.
LEES OOK
Welke liefdestalen spreek jij?  iStock ©
Welke liefdestalen spreek jij?
Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie Pixabay ©
Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie
Valkuilen bij partnerkeuze iStock ©
Valkuilen bij partnerkeuze