christelijke datingsite en community

Valkuilen bij partnerkeuze

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 15:04
Je gaat online daten omdat je een partner wilt vinden. Hoe pak je dat aan? Waar baseer je je partnerkeuze op: verliefdheid, oprechte intenties, een gedeelde geloofsovertuiging? Op christelijke datingsite FunkyFish.nl zijn dit veel gehanteerde selectiecriteria. Maar in hoeverre zijn het goede uitgangspunten voor een gezonde en duurzame relatie?

Over romantiek en duurzaam liefdesgeluk

We snappen dat je naar romantiek verlangt. Dat je droomt van een date die je vlinders in je buik bezorgt. Dat je een kanjer aan de haak hoopt te slaan. We gunnen je de vervulling van die wensen, maar meer nog gunnen we je een fijne relatie die standhoudt.
Slagen in de liefde houdt tenslotte meer in dan een leuke man of vrouw versieren. Je bent pas echt geslaagd in de liefde als je een gezonde duurzame liefdesrelatie hebt met een partner die bij je past. In je zoektocht naar een geschikte partner is het daarom belangrijk om alert te zijn op de volgende valkuilen.

Zo’n roze bril is leuk maar...

Val je keer op keer op foute types? Heb je een of meer relatiebreuken van dichtbij meegemaakt? Dan weet je dat verliefdheid niet altijd een voorbode van geluk is. Dan besef je dat hartstocht zelfs een valkuil kan zijn omdat het je blind maakt voor de realiteit.
Hoe hemels wederzijdse verliefdheid ook voelt, het is:
a) geen teken dat je bij elkaar past;
b) geen bewijs dat de relatie gezond is;
c) geen indicatie dat de relatie op de lange termijn standhoudt.
Paren die al jarenlang zielsgelukkig zijn zonder ooit hoteldebotel te zijn geweest, laten bovendien zien dat liefde zonder verliefdheid kan.

Oprechte bedoelingen versus commitment

Koppels trouwen doorgaans met oprechte bedoelingen: ze willen elkaar graag gelukkig maken. Ondanks die goede intenties eindigt ruim dertig procent van de huwelijken in een echtscheiding. Bij tweede en derde huwelijken ligt het scheidingspercentage nog hoger.
Verwachten dat je het met goede intenties wel redt samen, is naïef. Dat lukt alleen met wederzijds commitment: de vastberadenheid om honderd procent voor elkaar te gaan, ook in tijden van sleur, ziekte en tegenslag. Nu denk je misschien dat je met een christen als partner te allen tijde beter af bent. Maar daarin zou je je best eens kunnen vergissen…

Hoe cruciaal is een gedeelde geloofsbeleving?

Een gedeelde geloofsovertuiging kan een groot pluspunt zijn in een relatie. Overeenkomst op dit gebied kan de band enorm versterken. Je zou in elk geval verwachten dat er minder aanleiding is voor onenigheid als je allebei hetzelfde gelooft. Hoewel een gedeelde geloofsbeleving een belangrijke pijler is voor een goede relatie, biedt het geen garantie op duurzaam liefdesgeluk.
Onderzoeken onder gelovigen in de VS zien dat evangelische christenen even vaak scheiden als niet- en andersgelovigen, en dat behoudende christenen vaker uit elkaar gaan dan vrijzinnige christenen en atheïsten.
Om een relatie te laten slagen heb je dus meer nodig, zoals een veilige hechtingsstijl, goede relatievaardigheden en kennis over wat een gezonde liefdesrelatie inhoudt.
Door de relatieartikelen op Funky Fish te lezen, zet je alvast een goede stap in de richting van meer kennis over liefde en duurzame relaties.

Zo vergroot je de kans op een duurzame relatie

Dit artikel is niet bedoeld om je te ontmoedigen maar om je wakker te schudden. Door je op mogelijke valkuilen te attenderen, hopen we je te behoeden voor een verkeerde partnerkeuze. Daarnaast willen we je aansporen om jezelf te blijven ontwikkelen.

Bekwaam jezelf in de eigenschappen van de liefde: vriendelijkheid, geduld, eerlijkheid, verdraagzaamheid, zelfbeheersing (impulscontrole), volharding, trouw en vergevingsgezindheid.

Verbeter zo nodig je relatievaardigheden, zoals je assertiviteit en je inlevingsvermogen.

Streef naar emotionele stabiliteit. En check of je verwachtingen van een partner en een relatie realistisch zijn.
LEES OOK
Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie Pixabay ©
Veilige hechtingsstijl bevordert goede relatie
Over seks gesproken iStock ©
Over seks gesproken
Een ontspannen eerste date Pixabay ©
Een ontspannen eerste date