christelijke datingsite en community

Een ontspannen eerste date

Nieuws door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 28-04-2022 13:49
Heb je iemand gespot op deze datingsite met wie je graag wilt afspreken? Benieuwd hoe die persoon er in real-life uitziet en op jou reageert? Nieuwsgierig of er een klik is? Of misschien zelfs liefde op het eerste gezicht? Hoe maak je van een eerste date een ontspannen ontmoeting?

Welke bedoeling en verwachting heb je?

Veel singles hebben haast tijdens het daten. Tijdens een eerste date hopen ze al te ontdekken of die ander "de ware" is. Misschien herkenbaar. Je wilt tenslotte niet te veel energie steken in iets dat weinig kans van slagen heeft. Daardoor kan je geneigd zijn het datingproces te versnellen. Bijvoorbeeld door de ander meteen door te lichten als potentiële partner. Zo'n benadering legt aardig wat druk op een eerste afspraak. Dat maakt het voor allebei moeilijk om te ontspannen - wat een goede indruk in de weg staat en tot overhaaste conclusies kan leiden.

Wel of geen vlinders in je buik?

Een eerste date is niet meer dan een ontmoeting uit nieuwsgierigheid naar elkaar. Althans, zo hoort het te zijn. Volgens Wikipedia is de essentie van daten 'dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, tijdens de date nader tot elkaar komen.' Een eerste date is dus vooral bedoeld om te ontdekken of je voldoende raakvlakken hebt en aan elkaar gewaagd bent. Je hoeft nog niet te beoordelen of die ander de persoon is met wie je oud wilt worden. Meteen verliefd worden is ook geen must. Houd dit in gedachten: het kan je helpen ontspannen tijdens je date.

Date of sollicitatiegesprek?

Voorkom dat je afspraak het karakter van een sollicitatiegesprek krijgt. Stel niet alleen maar vragen die betrekking hebben op je selectiecriteria. Tijdens een eerste date is het zinvoller om je af te vragen:
  • Toont de ander oprechte interesse in mij en wat mij bezighoudt?
  • Gaat hij/zij respectvol met mij om?
  • Is er een gelijke mate van openheid en balans tussen praten en luisteren naar elkaar (zijn we allebei ongeveer even vaak aan het woord)?
  • Hebben we overeenkomsten op belangrijke gebieden zoals levensstijl en -overtuiging?
  • Hebben we een aantal gemeenschappelijke interesses?
  • Zou ik vrienden kunnen worden met deze persoon?

Hoe krijg je een betrouwbare indruk?

Tijdens een eerste date maak je elkaar maar kort mee, in één enkele context, zoals 1-op-1 in een cafeetje. Dit is doorgaans onvoldoende om een goede indruk van elkaar te krijgen. Misschien is één van de twee van de zenuwen niet helemaal zichzelf, misschien heeft één van jullie meer tijd nodig om los te komen. Bepaalde karaktereigenschappen en gedragspatronen worden sowieso pas zichtbaar als je elkaar meemaakt in verschillende situaties.

Wel of geen tweede date?

Geen paniek als je bij de eerste date geen vonk ervaart. Als je de ander sympathiek vindt en de eerder genoemde vragen met 'ja' kunt beantwoorden, geef hem of haar dan het voordeel van de twijfel. Met andere woorden: spreek gerust nog een (paar) keer af. De beste duurzame relaties beginnen vriendschappelijk, zonder vlinders. Vind je de ander glad of irritant, of ervaar je te weinig aansluiting, laat het dan bij die ene afspraak.

Gelijk al helemaal hoteldebotel?

Ervaar je meteen een 'onwijze klik' en is dat wederzijds, dan kan je dat ervaren als een teken dat het goed zit, misschien zelfs als een gebedsverhoring. Het kan verleidelijk zijn om hard van stapel te lopen. Pas op voor de valkuil die 'wishful thinking' heet. Zelfs al ben je allebei smoorverliefd, of je werkelijk bij elkaar past ontdek je pas op de langere termijn. Probeer daarom je hoofd erbij te houden en neem de tijd om elkaar beter te leren kennen. En breng niet alleen tijd met zijn tweetjes door, maar ook in het gezelschap van vrienden en familie. Je leert de ander pas werkelijk kennen in verschillende situaties.
LEES OOK
Over seks gesproken iStock ©
Over seks gesproken
Single en eenzaam pixabay ©
Single en eenzaam
Waarom krijg ik geen reacties? pixabay ©
Waarom krijg ik geen reacties?