christelijke datingsite en community

Daten voor dummies

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 26-08-2017 10:29
Daar zat ‘ie dan. In het zonnetje op een terrasje aan de gracht, wachtend op mij. Op tafel voor hem een glas whisky. In zijn hand een zacht walmende sigaar. Whisky? Sigaar? Had ik iets gemist in zijn profieltekst? Omkeren kon niet meer. Ik had deze afspraak zelf gemaakt. Geen stijl om er nu op het laatste moment nog tussenuit te piepen. Deze date zou doorgaan. Ik liep op hem af, stelde me voor en ging naast hem zitten.

Het moet één van mijn eerste dates ooit zijn geweest. Een aardige man, maar niet mijn type. We hadden een leuk gesprek in de avondzon, maar een vervolg zou er niet komen. Niet alleen vanwege die sigaar. Hoewel dat ding een vrij sterke herinnering aan een opmerking van mijn moeder van vroeger opriep. “Als je een roker kust, is het alsof je een asbak likt.” Zij kan het weten. Ze is getrouwd met mijn vader, die jarenlang stug pijp en sigaar rookte, terwijl zijzelf niet-roker is. Maar goed, buiten de sigaar, had ik verder weinig raakvlakken met de sigaarroker naast me. Mijn datingavontuur zou na die avond nog jaren duren.

Vaak vroeg ik me af: Hoe doe je dat: daten? Er zijn geen spelregels. Hooguit een aantal ongeschreven regels en beleefdheidsvormen. Als het op daten aankwam deed ik vaak maar wat. Geïnspireerd door romantische films, muziek en boeken bleef ik afspraakjes maken, in de hoop mijn prins ooit eens tegen te komen. Criteria voor het kiezen van een date waren afwisselend een leuke profielfoto, goede tekst, humor, prettig contact, een wederzijdse klik. Geen garantie voor succes overigens, want de eerste indruk is ook maar een indruk.

Voor de grap googlede ik op daten voor dummies. Hij bestaat! Een gele handleiding met tips en trucs voor online en offline dating. Daarnaast bestaan er nog talloze andere boeken met allerlei adviezen over daten, flirten, romantiek en relaties. Allemaal prachtig natuurlijk, maar als de formule voor succesvol daten simpelweg in boekvorm viel samen te vatten, dan zouden dating sites niet hebben bestaan. Zo eenvoudig laat de liefde zich niet verklaren.

Niet elke date leidt tot de liefde van je leven. Waarom de ene date of relatie wel slaagt en de andere niet, valt niet uit leggen. Verschillen in karakters, interesses, aantrekkingskracht spelen allemaal mee, maar liefde en romantiek laten zich vaak niet rationeel verklaren. Daten is een mysterieus, onvoorspelbaar avontuur, met onzekere uitkomst. Meedogenloos, maar mooi. Een bron van verhalen, inzichten, herinneringen en leermomenten. Daten moet je durven.

Als ik terugkijk, heb ik geen spijt. Elke date was het beleven waard. Ook die met de man met de sigaar.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Zoals de wind... Funky Fish ©
Zoals de wind...
Later Funky Fish ©
Later
De meest authentieke persoon Funky Fish ©
De meest authentieke persoon