christelijke datingsite en community header
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Gids om Nederlanders in het Buitenland te herkennen

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 04-08-2017 09:39
Het is zomervakantie. Maar vakantie, met name in het buitenland, kan heel zwaar zijn. O, natuurlijk is het in het begin leuk. Je ziet nieuwe mensen, komt op nieuwe plekken (tenzij je al dertig jaar naar dezelfde camping gaat) en maakt nieuwe herinneringen.

Maar soms... soms ben je gesprekken zat als je het niet meer kan volgen en allemaal hetzelfde klinkt, zoals: 'Ca va? Ca va. Bien comme cava. Est-ce que cava? Oui, c’est cava. On y va.' Of iedereen lacht zich suf om een foodtruck die hotdogs verkoopt met de titel 'Kurwurstendam', terwijl je zelf de woordgrap niet snapt. Wellicht ben je ook wel eens zelf uitgelachen, toen je in Barcelona in een koffiezaak zin had in koffie met sojamelk, en naar de ober riep:'Hombre, soy latte! Sorry, soy leche!'
Terwijl de hele zaak je uit- of toelachte verlangde je toch ook vanuit het diepste van je hart iemand om gewoon even Nederlands mee te kunnen spreken? Er is goed nieuws! Je bent natuurlijk niet de enige Nederlander in het buitenland. Maar hoe weet ie of je medereiziger een Nederlander is?

Met de volgende tips kan je Nederlanders herkennen en samen in het Hollands praten over stroopwafels en dat het altijd regent.

1. Kledingstijl. Nederlanders zijn niet het meest modebewuste volk in de wereld. Dat kan ook niet, zolang wij denken dat korte broeken met een t-shirt helemaal in zijn, het liefst op sandalen en sokken. Onze Hollandse stijl kenmerkt zich door degelijkheid, zuinigheid en doe-maar-normaalheid. Zie je een korte broek, ren er op af!

2. Huidskleur. De Nederlanders zonder migrantenachtergrond hebben altijd een opvallende huidskleur. Het beste zie je dit op zon-, zee- en strandvakanties. We komen in twee kleuren: sommigen hebben benen, witter dan de sneeuw, witter dan tanden in een tandpastareclame. Anderen hebben een huid die roder is dan een blozende krab. Geef ze wat tips over insmeren, bied wat aftersun aan en ze nemen je helemaal op in hun groep. Zodra het woord “gezellig” valt, weet je dat je goed zit.

3. Engels. Nederlanders vinden het geweldig dat ze zo goed Engels kunnen spreken. Ze zeggen er alleen niet bij dat dit wel in een bepaald dialect is. Hoor je ergens: -'Hello, maai naam is Jan. Hou doe joe doe? Aai go to de bietsj nauw. Joe go wit mie?'- dan weet je dat je mag antwoorden: 'He, ook Nederlander? Wat leuk! Waar uit Nederland?'

4. Geld. Nederlanders zijn altijd wel te spotten bij een souvenirwinkeltje, onderhandelend over de slippers die ze aangesmeerd krijgen. Je verdient bonuspunten als je een taalboekje in hun handen ziet om te onderhandelen in de lokale taal, voor het geval de straatverkopers opeens geen Engels meer kunnen. Nederlanders vind je verder natuurlijk ook bij aanbiedingen en kortingsvouchers.

5. Eten. Natuurlijk, een tapas op zijn tijd is lekker. Fish en Chips zijn ook goed te eten (want: patat), maar na een tijdje raakt de Nederlander ook uitgekeken op de gerechten die hij niet kan uitspreken, laat staan dat hij weet wat het eigenlijk is (zoals mij ooit overkwam in een Szechuanrestaurant, waar het eten zo pittig was dat het meer een survivaltocht van mijn tong was). De Nederlander verlangt na verloop van tijd weer terug naar het eten dat hij kent. Brood, groenten, aardappel. Zet op de camping een loktafel neer met pindakaas en hagelslag, en binnen het uur heb je al minstens vijf Nederlanders die blijven plakken.

Waar je ook bent, of je werkt of op beenwitte stranden ligt, of je thuis bent of op een oergezellige camping, ik wens je een fijne zomer!
Log in om te reageren.
LEES OOK
De meest authentieke persoon Funky Fish ©
Of de beste toneelspeler?
Blinde vlek Funky Fish ©
Zie ik het nou goed?
Bingokaart voor singles  Richard Tan ©
column van Indewereld
Reacties: 1
  • Geestig. Mijn vakantie is rundum hause. En omdat het een nieuwe buurt voor me is, valt er genoeg te ontdekken.
    Faith | 05-08-2017 | 17:25 | NL