christelijke datingsite en community header

Single en eenzaam

Nieuws door , , Reacties: 3, Nederlands
Gewijzigd op: 16-03-2017 11:02
Eenzaamheid komt vaak voor bij ouderen maar niet bij singles, toch? Als single sta je tenslotte vol in het leven en geniet je van je vrijheid! Of... voel jij je ook weleens eenzaam en wil je die eenzaamheid graag doorbreken?

Eenzaamheid is iets van alle leeftijden
In hun populaire realityserie bekommerden Geer en Goor zich om eenzame oudjes. Mede hierdoor is eenzaamheid onder ouderen inmiddels een bekend en erkend probleem. Maar eenzaamheid is niet leeftijdsgebonden. Het komt voor bij tieners, twintigers, dertigers en 40-plussers. Bij jongeren die nog nooit een relatie hebben gehad en bij mensen die gescheiden of verweduwd zijn. Kortom, zowel bij ‘nieuwkomers’ als bij ‘herintreders’ op de ‘relatiemarkt’.

Hoeveel singles voelen zich eenzaam?
In een enquête uit 2016 onder Nederlandse singles op een grote datingsite, gaf tweederde aan zich soms eenzaam te voelen en hieronder te lijden. Slechts drie procent van de respondenten gaf aan helemaal geen eenzaamheid te kennen. De meerderheid van de singles voelt zich dus weleens eenzaam.

Op eenzaamheid onder singles rust een taboe
Er rust een taboe op eenzaamheid onder singles en dat heeft vooral met imago te maken. Luitjes die zichzelf als ‘happy single’ profileren zijn meestal het populairst. Wie zich gefrustreerd en behoeftig opstelt, wordt vaak gemeden. Veel singles houden hun eenzaamheid daarom angstvallig verborgen. In christelijke kringen is het taboe op eenzaamheid nog groter: sommige gelovigen menen dat je niet eenzaam kunt of mag zijn als je een relatie met God hebt.

Alleen, maar niet (meer) eenzaam
Hoe kan je de eenzaamheid doorbreken? Daarvoor hoef je niet per se een partner te vinden (al gunnen we je natuurlijk een fijne relatie!). Contact leggen en vriendschappen sluiten is wel van belang. Eenzaamheid ontstaat gewoonlijk door een gebrek aan verbondenheid met anderen. Aansluiting zoeken en vinden is daarom een belangrijke eerste stap naar het doorbreken van eenzaamheid. Funky Fish biedt je verschillende mogelijkheden om in contact te komen met andere singles en je ervaringen te delen.

Funky tips om de eenzaamheid te doorbreken
Ben je super verlegen of heel introvert? Begin dan met iets wat laagdrempelig voor je is en ga steeds een stapje verder. Zo help je jezelf om uit je comfort zone te komen. Schrijf bijvoorbeeld eens een blog en reageer op de blogs van anderen. Neem deel aan uitjes of organiseer zelf iets leuks. Word lid van een school (interessegroep). Zoek mensen die bij jou in de buurt wonen en spreek regelmatig met ze af. Ook praten over eenzaamheid met andere singles schept een band.

Moeite met communicatie?
De een heeft beter ontwikkelde sociale vaardigheden dan de ander. Als jouw sociale vaardigheden niet goed ontwikkeld zijn en je bent je daarvan bewust, geef dat dan aan in de contacten die je hebt. Mocht je PDD-NOS, Asperger of iets dergelijks hebben, maak het bespreekbaar. Leg uit dat communiceren niet je sterkste kant is. Je kunt ook een blog schrijven over wat dit voor jou betekent. Of er kort iets over melden in je profieltekst.

De grootste valkuil van eenzaamheid
Eenzaamheid heeft een grote valkuil: dat je verzuurt en bitter wordt. Een negatieve, zwartgallige houding stoot mensen af. Voortdurend zeuren, klagen en mopperen maakt je onaantrekkelijk. Je trekt er hooguit een paar andere zwartkijkers of ‘slachtoffers’ mee aan. Als je verbinding met anderen zoekt maar daar niet in slaagt, vraag je dan eens af of het aan je houding ligt, of aan je uitlatingen. Als je je positiever opstelt, zullen anderen ook positiever op je reageren.

Vragen of opmerkingen?
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen, opmerkingen of suggesties hebben, voel je vrij om te reageren. Dat kan hieronder of in een persoonlijk bericht aan de redactie van Funky Fish.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Reacties: 3
 • verder van hun:
  eenvoud
  nooduitgang
  vriendschap is een illusie
  gijzelaar

  voor wie een beeld wil hebben van me
  Annejan Buisman | 07-03-2017 | 19:47 | NL
 • https://www.youtube.com/watch?v=KlMRaKuRJfE
  Annejan Buisman | 07-03-2017 | 19:26 | NL
 • hoe was dat liedje ook weer?
  maar ik kan veel beter zwijgen ....
  Annejan Buisman | 07-03-2017 | 19:13 | NL