christelijke datingsite en community header
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!
  • Uitje: Ontmoeting

Wanneer is iemand je vriend?

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 19-03-2018 10:47
Wat is het verschil tussen een kennis en een vriend(in)? Waar ligt de scheidslijn? Hoe close moet je met elkaar zijn om de onderlinge band als 'vriendschap' te mogen bestempelen? En hoe geef je invulling aan een vriendschap?

Vriendschap is een wazig begrip, een vrijblijvende relatie zonder geformaliseerde omgangsregels. Dat maakt het lastig om te bepalen wanneer je nu eigenlijk vrienden bent met iemand. Hoe geef je een vriendschappelijke relatie vorm? En wat voor verwachtingspatroon mag je daarbij hebben?

Ben je alleen vrienden als je je diepste geheimen met elkaar deelt? Of ben je ook vrienden als je regelmatig van alles onderneemt samen? En hoe zit het met de mensen die je op Facebook als 'vriend' hebt aangeduid. In hoeverre zijn dat echte vrienden? Of heb je verschillende soorten vrienden en zijn er verschillende vriendschapsniveaus?

In vergelijking met vriendschap is het huwelijk een tamelijk goed afgebakende relatievorm. Je legt een trouwbelofte af en tekent een contract. Wat je te doen staat en wat je speelruimte is, is min of meer helder. Wat je van je partner mag verwachten ook.

Nu zegt een huwelijkscontract natuurlijk niets over de duur of de kwaliteit van de relatie, of over de mate van intimiteit of commitment. Maar de omgangsregels en de grenzen zijn wat duidelijker.

Hoe lastig vriendschap te definiëren is, realiseerde ik me toen ik een onderzoeksverslag las. Aan circa 300 mensen was gevraagd wie zij als hun beste vriend beschouwden. Bij 15 procent van de geïnterviewden werd contact gezocht met de personen die als 'beste vriend' waren aangemerkt. Wat bleek? 64 procent van deze personen noemde de mensen die oorspronkelijk waren geïnterviewd niet eens als vriend...

Stel je voor: je beschouwt iemand als je beste vriend of vriendin. Je bent erg op hem of haar gesteld. Hij of zij is een belangrijk persoon in je leven. Je investeert naar jouw idee veel in de relatie. Maar dan blijkt dat die ander jou een stuk minder waardeert. Of je ontdekt dat iemand die jij als een kennis ziet jou als beste vriend(in) beschouwt. Hoe zou je dat ervaren?

Uitspreken wat je voor elkaar betekent en je verwachtingen op elkaar afstemmen: veel verliefden doen dit automatisch, met enige regelmaat. Maar als vrienden onder elkaar is het minder gebruikelijk. Terwijl het misverstanden kan voorkomen en de band kan versterken. Ik denk dat ik dit gewoon eens ga aankaarten bij de mensen die ik als mijn vrienden beschouw.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Lef Funky Fish ©
Heb jij het lef om een blauwtje te lopen?
De Collegazone Funky Fish ©
Maar er was taart
Vrijheid is nooit zomaar Funky Fish ©
Ontdek de grootsheid
Reacties: 0