christelijke datingsite en community

Vrijheid is nooit zomaar

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
De wind woelt door mijn haar, het water kabbelt om mij heen. De zon prikt haar stralen door het wolkendek en geeft het water een schittering. Voor mij de rivier, achter mij ligt de Grebbeberg. Nu een plaats van rust, 77 jaar geleden een slagveld. Jonge mannen, half zo oud als ik, vochten een verloren strijd tegen een kwaad dat ineens voet had gezet op Nederlandse bodem.

Vijf jaar lang was de vrijheid verdwenen. Totdat andere jonge mannen zich in Normandië het land in vochten en de eerste stappen richting een bevrijd Europa werden gezet. Velen offerden hun leven op, jong, onvoltooid. Vrijheid wordt meestal grof betaald. Op 4 mei herdenken we de mensen die bleven geloven dat de vrijheid terug zou komen en die bereid waren daarvoor te vechten.

Op 5 mei vieren we dat we vrij zijn. Alweer 72 jaar zijn we een vrij land.
Je mag zijn wie je bent, geloven wat je wilt. Je kunt houden van wie je wilt. Bijna alles mag. Het is mooi om dat uit te leven, samen met anderen.
Sta stil bij wat je allemaal kunt door vrij te zijn. Breng dank, roep het uit, geniet!
Laat je niet afleiden door het feit dat dit land is volgehangen met camera’s. Dat schijnt onze vrijheid te waarborgen. Al wekken aanslagen in diverse Europese steden een andere indruk. Laat je niet afleiden door homohaters, islamitisch extremisten of extreem rechts. Het is er wel en het is aan jou of je dat aandacht wil geven. Vier 5 mei en verbind jezelf met de anderen.
Groet ze, neem ze mee in een dans, respecteer hun mening en zing luidkeels de vrijheid. Desnoods er overheen. Trek een lange neus voor één van die camera’s die je onderweg tegenkomt.

Vier de vrijheid, ontdek de grootsheid en wees je er van bewust dat ze niet vanzelfsprekend is. Ontdek de waarde, sla het op in je hart en je hoofd. Vrijheid lijkt voor ons soms zo gewoon. Als de waarde van vrijheid groeit in jouw besef, zal het steeds meer een drijfveer worden die vrijheid te verdedigen. Op de plekken waar jij komt en waar die vrijheid niet altijd uitgeleefd wordt. Waar nog steeds een beetje moet worden gevochten. Minder heftig dan toen, maar toch...

We vieren omdat er overwonnen is. Als de vrijheid in onze eigen omgeving soms geweld aan wordt gedaan, is er opnieuw iets te winnen. Durf dat. Daarna is er weer iets te vieren.

Vrijheid is nooit zomaar, Vrijheid is altijd omdat...!

Vier!
Log in om te reageren.
LEES OOK
De Collegazone Funky Fish ©
De Collegazone
Het gevoel is weg Pixabay ©
Het gevoel is weg
Datende Vrouwen Paula ©
Datende Vrouwen
Reacties (1)
  • Heel goed om bij stil te staan.
    WijntjeDoen | 05-05-2017 | 19:32 | NL