christelijke datingsite en community

Vleeskeuring

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 20-01-2017 15:03
'Online daten lijkt wel een vleeskeuring,' moppert ze. 'Volgens mij zitten mannen alleen maar foto's te kijken en te vergelijken: wie is de mooiste of de lekkerste? Ik ben het zat om constant met anderen vergeleken te worden.' Al roerend in mijn koffie laat ik haar woorden bezinken. Vleeskeuring... vergelijken... hm.

Zouden mannen uitsluitend selecteren op uiterlijk? Lijkt me sterk. Dat neemt niet weg dat uiterlijk een selectiecriterium is. Een selectiecriterium dat voor de ene man zwaarder weegt dan voor de andere. Een criterium dat vrouwen net zo goed hanteren, ook al is het voor hen over het algemeen minder belangrijk dan voor mannen.

Over selectie gesproken: hoe maak je keuzes? Door je opties in kaart te brengen en ze met elkaar te vergelijken, toch? En dat vergelijken doe je op basis van criteria die jij belangrijk vindt. Stel dat je een nieuwe auto of wasmachine moet aanschaffen. Wat weegt voor jou dan het zwaarst? De prijs, het verbruik, de levensduur, de kleur? Wat jij het belangrijkst vindt, vindt een ander misschien minder belangrijk of volstrekt onbelangrijk.

Op criteria als geslacht, leeftijd en dergelijke na, heb je op een datingsite grofweg twee aanvliegroutes naar een voorselectie: via beeld en via tekst, oftewel via (profiel)foto's en profielteksten. Van nature zijn mannen meer visueel ingesteld. Vrouwen zijn meer op taal en communicatie gericht. Het is dus niet verwonderlijk dat mannen zich in eerste instantie op de foto's concentreren. Zij oriënteren zich visueel. Plaatjes kijken gaat bovendien sneller dan teksten lezen.

Wil ik hiermee beweren dat je profieltekst onbelangrijk is? Absoluut niet. Ook al wordt je foto als eerste bekeken, je profieltekst biedt (als het goed is) aanknopingspunten voor contact. Je tekst beschrijft waar je interesses liggen, wat je graag doet, hoe je bent als persoon, welke dromen of idealen je hebt. Dat is zinvolle informatie, context die een profielfoto niet of nauwelijks biedt.

Wil ik dan suggereren dat je als vrouw wulps op de foto moet om de aandacht van mannen te trekken? Ook niet. Wat dat betreft is het volgende verhaal wel interessant. Een paar jaar geleden nam een Nederlandse journaliste de proef op de som. Zij was een vrouw van eind 40, met een gemiddeld uiterlijk (blond lang haar: dat dan weer wel) en een leuke uitstraling.

Ze schreef drie verschillende profielteksten met bijpassende foto's: eentje als girl next door (trui, spijkerbroek, haar in een losse staart), één als hoogopgeleide carrièretijger (blouse met blazertje eroverheen, kokerrok en opgestoken haar) een één als sexy vamp (hooggesloten strak zwart jurkje, haar los).

Wat bleek? Het profiel van de carrièretijger werd het meest bekeken (740), gevolgd door het profiel van de girl next door (347). Het profiel van de sexy vamp kreeg slechts 190 bezoekers. De girl next door ontving maar liefst 113 berichtjes (van mannen van 30-59), de carrièretijger kreeg er 53 (van mannen van 30-57) en de vamp 14 (van mannen van 26-56). De mannen die de girl next door een berichtje stuurden, waren leuke aardige kerels met serieuze intenties.

Conclusie van de journaliste: mannen vallen op vrouwen die gewoon (zonder kapsones), leuk en benaderbaar zijn. Daar zou ik aan toe willen voegen: je uitstraling is belangrijker dan je uiterlijk. Wat straal jij uit op je profielfoto?
Log in om te reageren.
LEES OOK
Goed Nieuws Funky Fish ©
Goed Nieuws
Oud en Nieuw Funky Fish ©
Oud en Nieuw
Kloppend hart Funky Fish ©
Kloppend hart
Reacties (1)
  • vrouwen moeten niet zo zeuren ze doen precies hetzelfde... ja oke misschien lezen we het profiel nog, maar dan kijken we als nog naar de foto.
    Anouk_12 | 22-01-2017 | 18:11 | NL