Blog
De juiste mindset
Door datingsite- en communitylid
Adriano
06-04-2023 18:01 | bekeken:
139 | funked:
2 | reacties:
0
Het valt meestal wel mee, om de juiste woorden naar boven te halen als er zich iets voordoet dat ik wil beschrijven, maar hoe omschrijf ik het woord ‘mindset’: Een aantal onderdelen om je gedachten de juiste kant op te laten gaan. Hoe kwam dit woord ineens bij mij boven drijven?
De afgelopen dagen lig ik met griep veel thuis. Mijn dagen worden, mede door een wat wattig, vol hoofd, gekenmerkt door tv-kijken, schrijven en lezen, maar vooral tv-kijken. Ik kijk vooral naar wielrennen, voetbal en tennis. Omdat ik zelf heb getennist vind ik het kijken een leuk tijdverdrijf. Er valt me echter iets op aan het tennissen, en dat is dat sommige tennissers die zich dusdanig ergeren bij verlies van een punt ik steeds moet denken: ‘Kan jij hier een positieve gedachte uithalen?’.
Wat als je bij een verloren punt, gewoon naar het volgende punt schakelt. Of beter nog, dat wanneer je negatieve gedachten hebt als: ‘Hoe is het mogelijk dat ik die bal uitsla?’ Of ‘Zie je wel ik ga weer verliezen’ of ‘Matchpoint, het wordt nu wel heel spannend’, je deze om leert buigen. In het eerste geval is de helpende gedachte: ‘Ik hoef niet perfect te zijn’, in het tweede: ‘Als ik verlies, is dat niet het einde van de wereld’ en de laatste ‘Ik heb niets te verliezen’.
Ik geef toe, ik moest er ook even bij nadenken. En ik tennis al heel lang niet meer, dus heb makkelijk praten, maar als ik toen had geweten dat ik invloed zou hebben op wat ik denk, zou mijn wereld er misschien heel anders uitgezien hebben. Het is niet zo, dus ik doe wat ik vandaag met mijn gedachten doe.
De afgelopen maand was ik me vaker bewust van wat negatieve gedachten met me deden. Het gaat heel snel, en is een repeterend geheel van gedachten over situaties waar ik nauwelijks invloed op denk te hebben. En vaak zijn ze negatief, al kwam ik vorige week twee keer gedachten tegen van God die zei dat ik oké was. Dat had ik niet vaak in gedachten gekregen. Mijn gedachten neigen veel vaker naar alles wat me eventueel aan ergs zou kunnen overkomen. Deze fatalistische, angstige houding is een grote uitdaging. Ik wilde eigenlijk schrijven, ‘is moeilijk te doorgronden’. Kijk daar is ie, want ook in zo’n eenvoudige zin kan al angst in sluipen. In plaats van schrijven dat iets een uitdaging is, iets dat leuk is om te ontdekken, wilde ik schrijven ‘moeilijk te doorgronden’, dat kan wel zo zijn maar daardoor is de taal die ik gebruik leidend voor mijn ervaring.
En zo kom ik bij een tweede belangrijke factor in hoe een goede mindset te creëren, namelijk het gebruiken van de juiste woorden. Want zoals ik vaker lees en hier een aantal boeken over heb staan; woorden hebben kracht. De woorden die ik gebruik kunnen het verschil maken. Je ziet dat in de drie voorbeeldzinnen over positieve gedachten er een belangrijk verschil zit in het gebruik van de woorden, het verschil zit hem in niet kunnen aan de ene kant, en mild zijn en mogelijkheden aan de andere kant. Dat voelt anders, positiever, energieker. Waar je op de tennisbaan door de negatieve gedachten irritatie en boosheid voelt en een blokkade, stroomt bij de positieve gedachten je gevoel door, zonder blokkades, waardoor je energieker wordt. Dan kan het gebeuren dat je ondanks deze gedachten verliest, maar dat is dan slechts een zuchtje tegenwind op weg naar nieuwe mogelijkheden op je levensweg.
Misschien denk je nu dat er een nieuwe Emile Ratelband is opgestaan. Zeker niet. Want als het tegenzit zal ik de laatste zijn die dat met heel veel positiviteit teniet zal willen doen. Voor mij gaat het vooral om voelen wat er is, ook verdriet. Rouw is niet voor niets een proces van leren loslaten. Maar als het ergste verdriet voorbij is en er ruimte is, wordt het misschien tijd om door de tranen en het verlies heen te kijken waar je staat. Dat er ruimte komt voor positieve ervaringen en een hele nieuwe mindset, als een kofferset waar je al je positieve denkzinnen in doet die je als bagage tevoorschijn roept als je oude gedachten je denken vertroebelt. Als dat je geen game, set en match oplevert, weet ik het ook niet meer.