Blog
Houten Filosofie
Door datingsite- en communitylid
WijntjeDoen
21-02-2011 02:40 | bekeken:
1411 | funked:
0 | reacties:
1
Waarin kent een mens geluk? Als we weten, of mogen concluderen dat ieder mens anders is en in andere dingen voldoening vindt, is het dan bijvoorbeeld wel reëel om je af te vragen wat geluk is? Menig diep ongelukkig filosoof heeft zich dit afgevraagd, op zoek naar de heilige graal. Freud, toch ook een filosoof te noemen, vroeg zich aan het eind van zijn leven af was dass Weib toch will. En hij wordt nog steeds gezien als één van de leidende figuren op het gebied van psychopaterie. Gezien het feit dat hij erg patriarchaal was ingesteld. Op zich niets mis mee, dat zouden meer mannen moeten doen. Meer mannen, minder Marc-M(ar)ietjes in de maatschappij. Wat een ontzettend slecht woordspeling durf ik om half twee 's nachts op te schrijven. Voor straf laat ik 'm staan. Zelfkastijding. Snel, meer Bach, dat helpt. Wederom een zeer slechte woordspeling. Zelfvergeving dan maar? Terugkomend op Freud, die als leading wordt gezien in de spiegologie, maar aan het eind van zijn leven nog achter de vrouwen en de feiten aanliep.
Nee, dan vind ikzelf die Griek nog wel een scherpe visie hebben. Aristoteles. Veel pragmatischer. Stelde zo ongeveer het volgende: 'Om hemels wil; trouw! Of je vind een vrouw waarmee je zielsgelukkig wordt en je denkt de hele wereld te hebben, of je vind een feeks en dan word je filosoof. En dat kan ik elke man aanbevelen.' Misschien was het de Romein Seneca, een stoïcijn. Iets logischer in mijn optiek, maar de logica komt dan toch weer van Aristoteles. Misschien is het leuk om even te refereren naar een eerder door mij becomplimenteerde blog van Pien. Ziet u, Aristoteles stelde vast dat als de materie van een deur hout is, we dit voorwerp aanduiden als deur, niet als hout. De dynamiek van Aristoteles teleologische (lees dat woord nou eens goed over!) wereldbeeld wordt gevangen middels zijn concepten actualiteit en potentialiteit: het hout is actueel geen deur maar potentieel wel. Het teleologische zit hem hierin, dat (bv.) een eikel als doel (Grieks: telos) heeft eik te worden. (bron: Wikipedia, artistieke interpretatie: red.) Mocht een eikel uiteindelijk toch een eikel blijven, dan is hout ook prima om te vormen in een honkbalknuppel. Deze is dan weer te gebruiken tijdens verbroederende evenementen, of ter broederlijke vermaning. Want zusterlijke vermaning gebeurt natuurlijk met de deegroller en zoals u weet is ook die gemaakt van; hout! Maar kan multitasken.
Zware alinea. U staat nu vast triplex.
Even over een vraag die de laatste tijd mode begint te worden: 'Ben je gelukkig?' Een vraag die meer overkomt als: 'Omarm jij Ying Yang wel goed in je leven? Nee? Dan heb ik nog wel een dromenvanger voor je!' Als u begrijpt wat ik bedoel. Laten we ervan uitgaan dat het goed bedoeld is. Maar pas op als deze vraag op uw functioneringsgesprek ter bedde komt! Uw manager/P&O-goeroe mag u niet en is op zoek naar een reden u over te plaatsen dan wel te ontdoen van uw baan.
Overweeg het volgende antwoord: 'Nee, volgens mij niet. Maar ik ben ook niet ongelukkig, ik heb de balans denk ik wel gevonden.' Dat doet elke therapeut of wanna-be-peoples-person zijn bevindingen revalueren (=filosoferen) en daar kunnen precies deze types zwaar depressief van worden. Omdat ze dan mogelijk moeten evolueren (=reageren). Verschilt twee letters en dat kan de wereld doen instorten. Het probleem is namelijk dat er geen streamogram van in hun cursusboek staat en dan moeten ze zelf nadenken. Dat kunnen ze veelal niet, want dat doet hun partner meestal voor hen met als gevolg dat ze buitenshuis op zoek gaan naar hun existentieel recht. Daar blijkt de wereld veel stormachtiger dan de zachte klanken van windvangers en gongen, waardoor meditatie op kantoor de enig overgebleven oplossing lijkt. Aldus neemt men zijn toevlucht tot Yoga-thee op het werk, shiatsu-massages op vrijdag na de lunch. Voor de ander is dat wijn en rozen en weer een ander verkiest bier en pizza. Muziek en vrouwen. Kan ook. Zit een risico aan.
Het risico dat uw geluk wel degelijk gevormd wordt door een mix van deegrollers, honkbalknuppels en nooit verzanden in de vraag wat een vrouw wil. De vraag wat een man wil ga ik hier niet beantwoorden. Ik geef wel een hint.
'Knuppel'.
Van daaruit ontwikkeld zich het gevoel wel waardoor een man uiteindelijk weet wat een vrouw wil. En zo maken deegrollers van eikels weer eiken. De man weet middels zijn knuppel in combinatie met een goed gestookte grot dan weer genoeg geluk te introduceren. Waardoor de deegroller weer het gevoel heeft 'nodig te zijn.' Werkverschaffing, belangrijk, zeker in deze tijd. En nu is het genoeg Bach geweest. Geen enkele expert op het gebied van de klassieke muziek snapt waar hij als blinde componist de tijd vandaan haalde om zoveel fantastische werken te voltooien in zijn leven. Aristoteles dus wel.
Bach was een gevoelige jongen met een klotewijf.