christelijke datingsite en community

Botsende Grondrechten

Column door , , Reacties: 2, Nederlands
Gewijzigd op: 13-10-2010 10:21+01:00
Het is in Nederland weer een hot topic, de vrijheid van meningsuiting. Actueel is daarbij het proces tegen Geert Wilders, die terecht staat wegens het aanzetten tot haat tegen moslims en niet-westerse allochtonen. Duidelijk is dat het uiten van je mening niet altijd wordt gewaardeerd en ook niet altijd verstandig is. Maar wat is dan die 'vrijheid' en waar ligt je eigen verantwoordelijkheid?

In Nederland is het een groot recht: de vrijheid van meningsuiting. Je vindt iets en niemand weerhoudt je ervan dit aan iedereen te laten weten. Als je kritiek hebt op de overheid en je op een zeepkist op de markt wilt staan, no problem. En als je iets van het christendom of de islam vindt, je hebt de vrijheid dit te uiten, zoals vastgelegd in artikel 7 van de grondwet: "Voor het openbaren van gedachten of gevoelens (...) heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet". En in die laatste zinsnede zit nou net het probleem.

Om de orde in het land te behouden, heeft iedere burger zich te houden aan de wet. In het bijzonder aan de grondwet, die in Nederland in 1814 is ingevoerd na het vertrek van de Franse bezetting (Napoleon). Naast artikel 7, die de vrijheid van meningsuiting waarborgt, spreekt artikel 1 over het gelijkheidsbeginsel en anti-discriminatie: "Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan". Als je artikel 1 en 7 naast elkaar legt, merk je direct het dilemma. Je mag al je gevoelens uiten, maar je mag niemand discrimineren. En daar komt bij dat alle grondrechten gelijk zijn in rangschikking, dus bij botsing tussen deze rechten zal een rechter
een beslissend oordeel moeten vellen, precies wat er nu bij het proces tegen Wilders gaande is.

Maar naast dit alles hebben we ook onze eigen verantwoordelijkheid bij het uiten van onze mening. Moet je alles maar zomaar kunnen roepen, zonder rekening te houden met die ander? Moet je nou echt de islam 'achterlijk' noemen, waar een moslim bijstaat? Of in het openbaar een negatieve opmerking maken over allochtone bevolkingsgroepen?

Als christen moet je je ten eerste afvragen of het van naastenliefde getuigt dit soort opmerkingen überhaupt te maken. Maar, en dat geldt voor iedere Nederlander, denk eerst eens aan die ander voordat je je opmerking maakt en bedenk je vooraf of je er iemand mee beledigt. Het blijft een moeilijke afweging tussen jouw recht alles te mogen zeggen en het recht van een ander om in zijn/haar waarde gelaten te worden. En mocht je er voor jezelf niet uitkomen, wees dan de minste en probeer de ander in zijn waarde te laten. Want wie ben jij om de meeste te willen zijn?
Log in om te reageren.
LEES OOK
Stiletto-meisje Sam ©
Stiletto-meisje
RIP Doodstaarbeestje unknown ©
RIP Doodstaarbeestje
Zelfgebreide Misbaksels Queeny ©
Zelfgebreide Misbaksels
Reacties (2)
  • ik denk dat werkelijke kennis van wat Islam inhoud (ook geestelijk) van belang is voor christenen! Dat een niet christen zijn mond open doet, zoals Wilders, is al erg genoeg. Christenen moeten juist het ware gezicht van Islam openbaren.
    Christen zijn betekend niet over je heen te laten lopen. Er zijn genoeg christenen die de wapens opgenomen hebben tegen de nazi's, wat nu aan de gang is een invasie op een andere wijze. Door massaimmigratie en het steeds meer toeeigenen van privileges. Art 7 word juist tegen ons gebruikt, door groepen, die het westers denken (wetten) als zwakheid zien. Dit is de harde realiteit.
    Het is onze verantwoordelijkheid naar de volgende generaties toe, hoe wij er nu mee omgaan.
    Turul | 13-10-2010 | 14:11 | NL
  • t Zou wat wezen als we eens hardop als Nl zouden beslissen dat de Jods Christelijk Humanistisch cultuur gwn beter is dan de Islamitische. Zelfs als dat wordt aangevochten daar kiezen we gwn voor. Zo richten we de samenleving in. En niet anders. Discrimineer je dan? Ik denk dat je terecht (alleen bij onterecht onderscheed mk discrimineer je) onderscheid maakt dus heel verschillende uitgangspunten . Die beslissingen moet je nemen als land, ze niet nemen betekent dit land niet leiden.
    Rosy | 13-10-2010 | 11:22 | NL