christelijke datingsite en community

Project KE 810

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 04-08-2010 15:14+01:00
Na een hobbelige rit van drie kwartier kwam ik dan eindelijk aan bij de kerk waar het ‘Vissen voor koeien’ project moet gaan plaatsvinden. We worden erg hartelijk ontvangen door Isaiah, de directeur van het project en Sandra, de health coordinator. Na een kopje Keniaanse thee (melk met een theesmaakje) krijgen we eerst een stukje geschiedenis over het project te horen.

Het project KE 810 is in 2005 gestart door de Rawa kerk in Sagam, een klein dorpje ten noorden van Kisumu. Elk project van Compassion wordt uitgevoerd door een lokale kerk. De kerk zorgt voor vrijwilligers en het management van het project, Compassion verzorgt training en controle.

Sinds die tijd worden er 300 kinderen geholpen met onderwijs, gezonde maaltijden, bijbelles en medische zorg. Drie jaar geleden is men begonnen met een supportgroep voor ouders van kinderen die besmet zijn met HIV/Aids. Het doel van deze groep is om het taboe rondom HIV/Aids te doorbreken en elkaar te helpen om te leven met deze ziekte.

De groep is begonnen met 50 mensen, maar helaas zijn er twee overleden. Eén van de grote problemen waar mensen met HIV/Aids tegenaan lopen is het gebrek aan werk en de dure gezondheidszorg. Vanuit de supportgroep worden op dit moment een viertal activiteiten ondernomen.
1. Thuiszorg. Na een intensieve training zijn alle leden in staat om elkaar bij te staan in tijden van ziekte. Ze kunnen andere leden wassen, verzorgen en medicijnen toedienen. Hierdoor kunnen ze kwalitatieve goede zorg krijgen en ontvangen zonder hoge kosten te betalen.
2. Verhuren van tenten en stoelen om een inkomen te krijgen.
3. Het verbouwen van groenten voor eigen consumptie en verkoop.
4. Een kippenproject, waarbij eieren verkocht worden en kippen gefokt worden om het vlees te verkopen.

In alle projecten hebben de leden van de groep een zeer hoog commitment laten zien waardoor de resultaten erg goed zijn. Het kippenproject is bijvoorbeeld gegroeid van 100 kuikens naar 500 kippen van drie verschillende rassen. Daarnaast hebben alle leden nu thuis ook kippen waar ze de eieren van eten en waar ze mee fokken.

De leden staan te popelen om met het koeienproject te beginnen. Isaiah en Sandra stellen me voor aan Amos. Hij is de voorzitter van de supportgroep. Na de introductie ga ik met hem zitten voor een interview.

Wie bent u?
Ik ben Amos, ik ben getrouwd en vader van vier kinderen. Elva van veertien jaar, Linse van negen jaar, Isaac is zes jaar en Tillin twee. Linse wordt gesponsord door Compassion. (Compassion kiest ervoor om een kind per gezin te sponsoren om zo het aantal gezinnen dat geholpen kan worden zo groot mogelijk te houden)

Hoe heeft u van de supportgroep gehoord?
Ik wist al dat ik besmet was voordat de supportgroep bestond. Via Linse hoorde ik over de groep en ik besloot om naar een informatiebijeenkomst te gaan. Daarna heb ik me aangemeld.

Welke verandering heeft de groep in uw leven gebracht?
Ik heb nu een idee van wat er allemaal nog mogelijk is als je besmet bent met HIV/Aids. Hiervoor wist ik daar niks van. Ik weet nu dat het mogelijk is om voor mijn gezin te zorgen ondanks deze ziekte. Voordat de groep er was, wist ik helemaal niks omdat training en kennis over HIV/Aids moeilijk te vinden zijn.

Hoe reageren mensen op uw openheid?
De reacties zijn heel verschillend. Veel mensen zijn positief, maar er zijn ook negatieve reacties. Mensen die mij als erg dom zien.

Spreekt u mensen ook aan waarvan u denkt of weet dat ze besmet zijn?
De trainingen van de supportgroep hebben ons geleerd om er met anderen over te praten en we hebben ook een training counseling gehad. Hierdoor ben ik staat om mensen echt verder te helpen.

Waar bent u trots op?
Ik ben heel trots op ons kippenproject. We zijn hierin creatief geweest en hebben veel bereikt. Ieder lid van de groep heeft een aantal kippen thuis en heeft hierdoor gezonder eten en meer inkomsten.

Wat is uw ambitie met het koeienproject?
Ik was ooit verantwoordelijk voor vijftig koeien op een boerderij, maar helaas verloor ik mijn baan. Ik genoot erg van het werken met koeien en ik kijk ernaar uit om dit weer te doen. Ik droom ervan dat elk lid van de groep een eigen koe heeft en dat we met de melk veel kunnen betekenen voor de gemeenschap. Dit project heeft zoveel potentie. Er is zo’n tekort aan melk in de omgeving. Door de inkomsten van de melk hoop ik ervoor te zorgen dat alle vier mijn kinderen naar school kunnen. Dit project is dus niet alleen goed voor deze generatie, maar ook voor de volgende generatie.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Brandende Pijn & Blinde Paniek Celine ©
Brandende Pijn & Blinde Paniek
Loos, Lozer, Waardeloost unknown ©
Loos, Lozer, Waardeloost
Compleet Met Vetrollen, Wallen, Scheve Tanden en Grijze Haren Queeny ©
Compleet Met Vetrollen, Wallen, Scheve Tanden en Grijze Haren
Reacties (1)
  • Wow, inside information! smiley

    Wat een commitment... ze verdienen een koe! Wat zeg ik? Allemaal verdienen ze een koe!
    Blauwtje | 04-08-2010 | 18:59 | NL