christelijke datingsite en community

Waar liggen jouw grenzen?

Column door , , Reacties: 2, Nederlands
Gewijzigd op: 24-03-2022 14:34
Het is belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen voordat je in een relatie stapt. Dat klinkt simpel, maar de praktijk wijst vaak uit dat het zo eenvoudig nog niet is. Weet je wie je bent en wat je wil? Wat pik je wel en niet van mensen in je omgeving? Kan je ‘nee’ zeggen? Durf je iemand teleur te stellen als dat nodig is om je grenzen te bewaren?

Als jongeman ging er bij mij als het ware een ‘switch’ om als ik verliefd werd. De zelfstandige, humoristische, onafhankelijke ik verdween en alles ging opzij om maar met de meid in kwestie om te kunnen gaan. Ik ging van een leuke jongen naar een ‘needy’, onzeker persoon met verlatingsangst. Ik had immers een schat gevonden en ik was als de dood die te verliezen. Daarbij bestonden alle andere dingen in mijn leven opeens niet meer.

Natuurlijk gaat het dan uit. Het is een ‘self fulfilling prophesy’: uit angst verstik je hetgeen je wil behouden en verlies je jezelf; juist degene op wie zij verliefd werd. Er is van gelijkwaardigheid eigenlijk geen sprake meer en de druk op de ander wordt enorm. Er is weinig zo onaantrekkelijk als een man zonder zelfvertrouwen, zo is mij in de loop der jaren duidelijk gemaakt. En als het dan uit ging, smeekte ik haar of ze me alsjeblieft terug zou nemen.

Als ik dan de pijn van de verlatenheid voorbij was, vroeg ik me af waar het precies was fout gegaan en waar ik mezelf was verloren. En naarmate ik meer volwassen werd en mezelf leerde kennen en waarderen, kon ik beter inzien waar het aan lag. Ik moest voor mezelf grenzen stellen en balans in mijn leven houden. De kern van mijn Zijn hoefde niet langer verbonden te zijn met een ander, maar had onafhankelijk ook al voldoende waarde. God leerde me wie ik was en dat ik vanuit Zijn aanvaarding kon leven.

Indien je grenzen niet duidelijk zijn voordat je in een relatie stapt, is de kans groter dat je over je grenzen laat gaan en er dan pas achteraf achter komt. Maar tijdens een relatie is het erg moeilijk om stappen terug te nemen indien die reeds genomen zijn. Indien iemand over je grenzen heen gaat en je laat het gaan, is de kans groter dat het wederom gebeurt. Hoe beter je je grenzen aangeeft en er ook consequenties aan verbindt, hoe gezonder en duidelijker de relatie is afgebakend en beschermd.

Zodoende is zelfkennis en ook zelfreflectie van grote waarde in de persoonlijke ontwikkeling. In een relatie is het geven en nemen, dat is waar, maar niet ten koste van je eigen persoonlijkheid of eigenwaarde. Als je investeert in jezelf, in wie je bent en wat je waard bent, voordat je een nieuwe relatie aangaat, zul je daar de vruchten van plukken en een evenwichtigere relatie kunnen opbouwen, gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en liefde.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Koolhydraatrijke verliefdheid is killing me Roman Kraft ©
Koolhydraatrijke verliefdheid is killing me
Cluedo zonder moord... Siora ©
Cluedo zonder moord...
Open gedicht Pixabay ©
Open gedicht
Reacties (2)
  • Achter iedere grens schuilt volgens mij een behoefte. Denk dat het goed is deze te communiceren met de ander.

    Maar als je een date contact uitmaakt omdat hij een drukke week achter de rug heeft en je niet iedere avond belt om bevestiging te geven, omdat je die behoefte hebt. En van hem niet accepteert dat hij zolang niks van zich laat horen.. Dan heb je volgens mij een botsing van belangen..
    Quest | 25-09-2021 | 22:49 | NL
  • Voordat ik grenzen leerde aangeven, had ik het nodig bewust te worden dat ik verantwoordelijk was voor datgene dat me overkwam in mijn leven. Zo heb ik het beleefd. Later kwam ik daar ook mijn grenzen in tegen en leerde ik die aangeven.
    Adriano | 25-09-2021 | 06:27 | NL