christelijke datingsite en community header
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Echt verbonden

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 26-02-2019 13:15

Vilnius, december 2018, een verlaten garage bij het vliegveld. Het is koud, het sneeuwt en de vijf lagen kleding die ik aan heb houden mij niet warm. De afgelopen dagen heb ik met vrienden een roadtrip gedaan door Litouwen, maar in de komende dagen van onze vakantie gaan we de binnenstad verkennen. Voor onze lieve huurauto was dus geen plaats meer. Na een 'best-of-five Steen-papier-schaar-lizard-Spock' had ik de eer om de auto weg te brengen. De autosleutels heb ik onceremonieel afgeleverd. Hoe kom ik nu terug in de stad?

Ik denk terug aan de terminal van de luchthaven. Er stonden taxi’s, maar de prijs in het buitenland vanaf het vliegveld is altijd hetzelfde: een rib uit je lijf. Er is ook openbaar vervoer dat best goed schijn te zijn. Ik kan alleen geen Litouws, en het Engels van de meeste mensen hier bestaat uit “No!”,“No?” en “No.” Ik vermoed dat Litouws minstens 100 woorden heeft voor het woord Nee.

Ik had uit voorzorg Uber geïnstalleerd. Ik twijfelde of ik dit wilde gebruiken, gelet op alle controverse er omheen. Ik wil echter niet als een ijsmummie eindigen, dus voor de eerste keer open ik de app. Ik zie een kaart, wil van mijn huidige locatie vertrekken, naar het kattencafe op Gediminas Straat...Dat gaat vijf euro kosten, ik tik op bestellen en er is iemand onderweg! Ik zie een kort profiel van mijn chauffeur. Hij heet Sergej, ongeveer vijftig jaar oud, met diepe groeven in zijn gezicht, en een gepeperde baard.Ik zie zijn auto bewegen over de kaart. Ik wil hem niet laten wachten, dus ik ren zo snel en stabiel
mogelijk als kan over de vastgevroren sneeuw. Hij staat er gelukkig nog niet zo lang en nadat we elkaars identiteit bevestigd hebben stap ik in – op naar katten en koffie!

Ergens werkt Uber net als een datingsite, zoals bijvoorbeeld FunkyFish om maar eens wat te noemen. Op een datingsite zie je een foto, met een locatie. Op FF kan je zelfs op de locatie klikken, en dan zie je een kaart waar het is, voor het geval je niet weet waar de Tweede Exloërmond ligt, of wilt weten in welke Zevenhuizen de ander woont. Dat voelt ook heerlijk veilig. Ik kijk en ik klik op iemands foto, auto, en ik bedenk me hoe het leven is in Borger-Odoorn. Ik kan kijken naar de opties van het sturen van een bericht, ik kan teruggaan om nog meer profielen te bekijken, of ik kan klikken om een auto te bestellen.
Er gebeurt niks, zolang ik niet klik. Mensen en auto’s komen alleen pas in beweging, als ik de stap zet om echt die auto te bestellen, of om die leuke vrouw op date uit te vragen. Dat is eng. Het is nieuw, het kan tegenvallen, ik ben opeens kwetsbaar, er kan van alles gebeuren, maar eng is het in ieder geval.

Ik moest de stap wel zetten, anders veranderde niks. Dan zou ik op de luchthaven nog steeds staan als single sneeuwpop. Mijn taxirit viel mee, en Sergej sprak ook nog eens “Yes!". De stap van de digitale wereld naar real-life bleek leuker te zijn dan ik dacht, dus dat ga ik vaker doen.

Doe je mee in de analoge wereld, met wie ben jij in het echt verbonden?
Log in om te reageren.
Reacties: 0