christelijke datingsite en community header
 • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
 • Dan is dit de site voor jou!
 • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
 • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Korte lontjes en lange tenen

Column door , , Reacties: 3, Nederlands
Gewijzigd op: 30-11-2018 12:05
Onlangs sprak ik een oude vriend. Hij was ondertussen gescheiden vertelde hij, en lid geworden van een datingsite. 'Fatsoensnormen kennen ze daar amper,' zei hij, 'waarschijnlijk omdat datingsites een relatief nieuw fenomeen zijn'. Daar was ik het niet mee eens...

Online dating is de kinderschoenen al lang ontgroeid. Helaas betekent dit niet dat leden van datingsites inmiddels 'volwassen' met elkaar omgaan. Sterker nog, ik heb de indruk dat mensen juist kinderachtiger en asocialer worden in hun omgang met elkaar.

Deze tendens tekent zich zowel af in het mondelinge verkeer als in de online communicatie: via sociale media en op datingsites. In de pers hebben ze het over de 'verhuftering van de samenleving'. Die verhuftering gaat samen met een dubbele moraal.

Enerzijds kijkt niemand er meer vreemd van op als een ander verbaal afgemaakt wordt, of dat nu op straat gebeurt, op tv of online. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting mogen we alles roepen, elkaar de meest gemene verwensingen naar het hoofd slingeren. Anderzijds mogen we elke scheet opvatten als een persoonlijke aanval, een belediging of discriminatie.

Hierdoor liggen de mensen met korte lontjes en de mensen met lange tenen voortdurend met elkaar in de clinch.

Waarom kunnen we niet gewoon respectvol met elkaar omgaan? Waarom zijn vriendelijkheid en beleefdheid vaak ver te zoeken, ook op datingsites? Als we elkaar een berichtje sturen, hoeven we blijkbaar geen beleefdheidsvormen in acht te nemen. We hoeven mensen die ons een berichtje sturen niet netjes te bedanken voor de moeite, ook al hebben we geen interesse.

En als we zelf een berichtje sturen mogen we de aanhef ('Beste...') achterwege laten en gewoon meteen met de deur in huis vallen. Dit geldt helemaal voor berichtjes aan de helpdesk.

Helpdeskmedewerkers zijn namelijk het laagste soort volk. Daar hoef je niet vriendelijk of beleefd tegen te zijn. Je hoeft ook geen volzinnen aan ze te richten want ze hebben aan een half woord genoeg: 'Foto uploaden werkt niet', 'Waarom is mijn foto nog steeds niet goedgekeurd?!' en 'Ik eis compensatie' volstaat.

Ja, we eisen wat af met zijn allen, 'want we hebben er recht op'. En het moet allemaal binnen 24 uur gebeuren. Wat zeg ik, binnen 24 uur? Zo lang? Liever nog à la minute! Blijkbaar niemand die er bij stilstaat dat de helpdeskmedewerkers misschien vrijwilligers zijn: mensen die dit werk naast hun betaalde baan doen en dus niet 24/7 beschikbaar zijn. En blijkbaar niemand die zich realiseert dat een datingsite voor haar functioneren in bepaalde opzichten ook afhankelijk is van andere partijen.

Daarom hierbij maar weer eens een oproep om elkaar (en de helpdesk) te benaderen zoals je zelf benaderd wilt worden: vriendelijk, respectvol en geduldig.
Log in om te reageren.
Reacties: 3
 • eerlijk dacht ik dat ik alleen er tegen aan loop en het aan mij lag.. het valt me ook erg op dat sommige mensen totaal geen normen en waarden hebben en dat nog een christelijke site....
  Gelukkig weet ik anderen wel netjes te woord te staan al zijn ze niet altijd even "vriendelijk".
  Goed dat het gezegd wordt en hopelijk doet men er ook wat mee.
  Yess | 01-12-2018 | 20:33 | NL
 • Spot on! Dank je wel, het mag ook een keer gezegd c.q. geschreven worden smiley
  BoomBambi | 19-11-2018 | 11:36 | NL
 • Dit is precies zoals ik de maatschappij van vandaag ook ervaar. Deze column geeft wat mij betreft een typerende dwarsdoorsnede van veel mensen van vandaag.
  Enerzijds stoor ik me aan hoe onze maatschappij (en zelfs de mensen binnen de kerk) zich ontwikkelt, anderzijds hoop ik maar dat ik zelf niet (ergens onbewust) ook zo ben. Overigens zou ik het niet in mijn hoofd halen om een botte met halve zinnen opgesteld bericht naar een helpdesk te sturen waarachter ook gewoon mensen zoals u en ik zitten. Altijd netjes en beleeft blijven werd mij vroeger verteld.
  Nieuwediepervis | 17-11-2018 | 21:41 | NL