christelijke datingsite en community

Het kerkbezoek

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Afgelopen zondag was ik bij een uitzenddienst van een goede vriendin van mij, die begin juli voor twee jaar naar Afrika gaat om daar plaatselijke hulpverleners te trainen. Met de nodige reserves stapte ik over de drempel van de kerk/scholengemeenschap. Ik kan nooit zo goed tegen nieuwe omgevingen, zeker niet als het om een kerkgemeenschap gaat. Een goede indruk achterlaten vraagt hier dan ook om een zeer gedegen voorbereiding.

Een rits pepermuntrollen meenemen is vaak een goede zet, maar zorg er wel voor dat je voldoende meebrengt om te kunnen delen met de lotgenoten in de rij. Ooit had ik wegens mijn geringe voorraad, mijn enige rolletje in een broekzak verscholen. Tijdens de preek peuterde ik om de zoveel tijd het rolletje wat verder open, wat mij naderhand op een scherpe berisping kwam te staan van de dienstdoende ouderling, die ronduit aangaf dat A) de toiletten wat hem betreft toch duidelijk aangegeven waren en B) mijn constante gefrunnik duidelijk wees op een groot gebrek aan zelfbeheersing ten aanzien van mijn lustproblematiek. Het was een fijn gesprek.

Koffie is ook altijd een goed idee. Maar let op! Doe alsof je druk in gedachten bent. Ernstig turend op een prikbord met gemeenteinfo of een oud programmablad is altijd het beste. Of nog beter, doe alsof je een machtigingskaart invult. Maar nóóit zomaar iemand aanspreken die je niet kent. Voor je het weet raak je verzeild in een monoloog over het ontstaan van het kerkgebouw, de scheuring van ’87 of ben je plotseling toegevoegd aan het beamerteam en/of pastoraal jeugdwerk.

Een houding geven tijdens zo’n dienst blijft voor mij toch het lastigste. Na jaren van vallen en opstaan heb ik inmiddels een handige checklist gemaakt. In drie punten, dat dan weer wel.

1) Staat er een verkeersregelaar met geel hesje bij de ingang?

Ja? Draai om en vertrek, er is geen plek in de herberg voor jouw Polo uit 1999

2) Ben je bij binnenkomst verwelkomd door een mevrouw of meneer met een badge die vraagt of je na de dienst in de, speciaal hiervoor van de rest van de koffieruimte gescheiden, glazen ontmoetingskamer plaats wilt nemen om Elkaar Wat Beter Te Leren Kennen?

Ja? Stem hartelijk toe, en sms vervolgens je date, familie of vrienden dat je volgende week wel langskomt na de kerk

3) Zijn er in het vertrek aanwezig: kleurige vlaggetjes, purperen vaandels en/of witgejurkte dansers op een podium?

Ja? Blijf stil zitten, er is geen hulp onderweg. Zie verder antwoord 2


Fijne zondag.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Lifehacks Funky Fish ©
Lifehacks
Een column, in hemelsnaam? Funky Fish ©
Een column, in hemelsnaam?
Daten voor Mummies Funky Fish ©
Daten voor Mummies