christelijke datingsite en community

Het aanbreken van pepermuntjes

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Al een tijdje ben ik op zoek naar een nieuwe vaste kerk. Zodoende kom ik langs vele kerken, van klein tot groot, van jong tot oud. Als ik bij een nieuwe kerk wil aansluiten, dan wil ik die graag eerst observeren, introvert kat-uit-de-boom-kijkend als ik ben. Niets is voor mij meer oncomfortabel dan een goedbedoelende jongedame die mij enthousiast als gast herkent (daar heeft ze vast een app voor) om mij vervolgens alle hoeken van de kerk te laten zien. Dus ben je kerkzoekend, op vakantie of bezoek je gewoon in je eentje een keer een nieuwe kerk, bij deze de gids "Plaatselijke Kerkbezoeken voor Niet-zo-van-spotlight-houders".

1. Onderzoek vooraf. Het kan geen kwaad om van tevoren uit te zoeken naar wat voor kerk je gaat. Dit is met name van belang voor de kleren die je aandoet. Draag in een grijsgetinte kerk maar geen regenboogtrui, draag evenzo in een modieuzere kerk maar geen hoge hoed.

2. Kom op tijd, maar niet te vroeg. Je wil sowieso niet te laat komen, want alle hoofden zwaaien dan jouw kant uit, alsof jij de Elia bent die komen zou. Kom ook niet te vroeg, want dan weet je niet welke stoelen zijn gereserveerd (soms staat er dan een bordje bij, maar vaker staat er geen bordje bij, iedereen in die gemeente weet dat die plaats toebehoort aan mevrouw Kostganger). Het meest ideaal is 5 minuten voordat de dienst begint, dan kan je nog even tot rust komen en tegelijkertijd de gemeente observeren.

3. Doe maar mee met de rest, dan doe je gewoon genoeg. Je kan de volgende vuistregels hanteren: als iedereen staat, dan moet je ook staan (in sommige kerken hoort dat dan zo, in andere kerken is dat omdat je dan de beamer niet kan lezen). Als iedereen zit, ga jij dan ook maar zitten. Zit achterin, dan kan jij zien wanneer mensen staan (en ikzelf hoef mij niet zorgen te maken of mijn kruin goed zit). Zodra de preek begint, kan je de rol pepermuntjes aanbreken als 20% van de aanwezigen dit ook doet. En zeg niet te hard het Onze Vader op, want in het huis van de Vader/Heere spreekt men vele talen (behoed/bescherm ons van het kwaad/de boze, enz.). Als er geen koffie na de dienst is, vraag er niet om, en als die er wel is, wees dan voorzichtig want het is nog heet.

4. Bij het weggaan krijg je doorgaans een hand van de predikant/deurdienst/iemand. Let goed op wat degene voor je zegt, want in sommige kringen is het not done om iemand een gezegende week (want dat loopt erg ver vooruit) of een gezegende zondag (want de Heer zegent ons niet alleen vandaag) te wensen. Evenmin moet je niet "Bedankt [voor de preek]" zeggen, want de predikant spreekt immers niet voor eigen glorie, doch verkondigt slechts het woord, noch "Tot ziens", want niet alleen kan dit een leugen inhouden (want hoe weet jij of jij diegene weer ziet), het is ook nog eens zo onbeleefd informeel. Wie weet is het toch beter om te zwijgen, zoals het boek Spreuken altijd de (na-)Prediker van ons is.

Met deze voorgaande tips moet u/gij/jij, beste lezer, een eind kunnen komen. Mocht je in een kleine gemeente komen, omarm dan maar dat iedereen weet dat jij een gast ben en verwonder je over elk element van de dienst. Maar dat laatste, dat mag natuurlijk altijd. Ik wens u vele mooie diensten/samenkomsten/missen/huiskerken toe, ongeacht de stroming/denominatie/onderdeel/[wij-passen-niet-in-een-hokje-benaming].
Log in om te reageren.
LEES OOK
Gevoel of verstand?  Pixabay ©
Gevoel of verstand?
Een beetje boel broederliefde Funky Fish ©
Een beetje boel broederliefde
Veertig dagen zonder vasten Chris ©
Veertig dagen zonder vasten
Reacties (1)
  • Dan te bedenken dat God nog veel gekkere dingen moet doen om ons te vinden. Van groot belang is dat je verwacht een ontmoeting met de Here God te hebben, waar je ook ter kerke gaat.
    Strandjutter | 08-03-2014 | 12:33 | NL