christelijke datingsite en community

De kleine dingen die het doen

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Met de feestdagen voor de deur ontkom je er als columnist eigenlijk niet aan daar de nodige woorden aan te wijden. De lezers verwachten in de donkere dagen voor Kerst een boodschap van hoop en gezelligheid, vrede op aarde, zingende herders en engelenkoren. Schijnt.
In het zoeken naar de kern van de column was er niet direct een helder licht dat de richting aangaf. Dus schreef ik mij maar gewoon op weg in het vertrouwen dat de bestemming helder zou worden.

Ik worstel met Kerst. Het is lastig vorm te geven in waar het nu om draait. Begrijp me goed, ik kan erg genieten van een uitgebreid diner en een fijne wijn. Daar is niets mis mee. Maar het heeft weinig te maken met de geboorte van Jezus. Moet dat dan per se? Misschien wel niet, het kan naast elkaar bestaan. Ik zoek alleen contact. Ik zoek naar verbinding met het verhaal van toen in mijn situatie nu.

Ook eerlijk te zijn vind ik Jezus geboorte vieren wat laat. Tegelijk wil ik wel stilstaan bij het feit dat zijn geboorte een verandering teweeg bracht. Dat zijn geboorte het wonder van wedergeboren worden mogelijk maakt. Maar hoe vier ik dat? Kan ik Hem aanbidden zoals de herders en de wijzen? Ik ben nieuwsgierig welke woorden zij gebruikten. Hoe heeft Hij hen geraakt? Vanuit de kribbe.

Profetieën over de Messias. Het woord is vlees geworden. In de geboorte van de baby Jezus krijgen oude woorden voor het eerst letterlijk gestalte. De baby is een vervulling en een belofte. Vanaf zijn komst –klein, kwetsbaar en door maar weinig mensen waargenomen- is de wereld niet meer hetzelfde.

Misschien raakt Kerst me wel niet automatisch. Misschien moet ik op zoek, zoals de wijzen en de herders om te zien dat beloften worden waargemaakt. Soms pas na lange tijd. Het daagt uit vooruit te zien en te verwachten. Het nodigt uit om stil te staan en je te verwonderen over wat er al is.

Misschien is Kerst wel bedoeld om wat te worstelen. Met het donker waar we soms in leven, beloften die onvervuld zijn. Geloof en hoop steeds meer vervlogen. Een kind is ons geboren en dat heeft ons iets te zeggen: ‘Hier ben Ik, Ik ben gekomen.’ Het is aan jou je vast te grijpen aan de kleine dingen die laten zien dat beloften worden vervuld.
Log in om te reageren.
LEES OOK
De beste wensen! Funky Fish ©
De beste wensen!
Afscheidswoorden Pixabay ©
Afscheidswoorden
Pride and prejudice Funky Fish ©
Pride and prejudice
Reacties (1)
  • wees een jozef, alleen zijn naam verteld je al dat God geeft vermeerdering,en ja Jozef accepteert, adopteert, en dat is bijzonder, wij kunnen dat omdat Hij dat wil.. bedankt voor het delen, het laat me denken vanzelfsprekende gedachten komen van de Geest
    geertrude | 21-12-2014 | 02:00 | NL