christelijke datingsite en community

Afscheidswoorden

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 19-12-2014 13:48
“Het beste”, zeg ik, terwijl ik hem een hand geef. Zoals ik vaak zeg als mensen naar huis gaan. Met ontslag gaan. Iets wat positief is op de plek waar ik werk. Bijna automatisch spreek ik daarom ook deze woorden uit. Om daar op hetzelfde moment een beetje van te schrikken. Want deze situatie is anders.

Nog zo’n twee weken is de indicatie. De indicatie van levensverwachting van deze persoon. Tijd die hij thuis zal doorbrengen. In een vertrouwde omgeving, omringd door zijn dierbaren zal hij binnen niet al te lange tijd zijn laatste woorden spreken. Zijn laatste adem uitblazen. Afscheid nemen van het leven. Hoewel niet heel jong meer, naar mijn mening, nog te jong om te overlijden. Daarbij vooral denkend aan mijn ouders die van dezelfde leeftijd zijn.

Je weet dat mensen overlijden. Elke dag. Maar niet altijd heeft het ook persoonlijke impact. Nu wel. Gedurende een paar weken was hij een van de mensen waar ik op bepaalde terreinen zorg voor moest dragen. En er was geeneens zozeer een heel goed contact of een echte band. Maar toch: het feit dat ik wist dat alles wat samenhangt met het leven, voor hem binnenkort over zal zijn, deed me iets. Bij elk bezoekje aan zijn kamer, zette die gedachte me even stil.

Ik verontschuldig me voor mijn woordkeuze. Zeg eerlijk dat ik niet zo goed weet wat ik moet zeggen. En realiseer me tegelijkertijd dat hij misschien wel constant soortgelijke dingen krijgt te horen. Wat ik vervolgens ook weer zeg. De desbetreffende persoon stelt me gerust. Dat het helemaal niet uitmaakt. Dat het goed is. Na een paar laatste woorden, ga ik verder met mijn werkzaamheden. Normaal zie ik de waarde van mijn werkzaamheden zeker in. Meer nu voelt het even allemaal een beetje zinloos.
Log in om te reageren.
LEES OOK
De kleine dingen die het doen Funky Fish ©
De kleine dingen die het doen
Pride and prejudice Funky Fish ©
Pride and prejudice
De kerstmarktjungle Funky Fish ©
De kerstmarktjungle
Reacties (1)
  • zin-loos, twee woorden en jou daarop volgende reactie maakten meer zin, dan nog de reactie aan wie jou verontschuldigingen aanbied voor je woordkeus. Jou bewustwording van hoe treffend of juist niet woorden kunnen zijn. Het beste is toch hoe dan ook een wens, hoe de omstandigheden ook zijn, het beste daar binnen mogelijk toe wensen. Levenseinde naderend, het beste voor wat daarbij mogelijk is. Een zinvol het beste, misschien wel het meest zinvolle het beste, zoiets als ga in vrede. Vredig sterven is het mooiste overlijden, dan ga je over het lijden heen. Sterkte in je werkzaamheden, Gods nabijheid in jou taak.
    geertrude | 19-12-2014 | 21:25 | NL