christelijke datingsite en community
  • Wat vind je van deze blog?
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Blog

Vreugdevol, Adriano ©

Begrijper versus gelover

Door datingsite- en communitylid
| bekeken: 343 | funked: 5 | reacties: 5
Begrijper versus gelover


Mijn leven lang is mijn denken al mijn trouwe kameraad. Die kameraad liet me op crisismomenten in mijn leven volkomen in de steek. Om door God weer hersteld te worden en zijn functie terug te krijgen. Hoe kom ik bij dat denken?

Maandagmiddag had ik een gesprek met een vriendin. Het gesprek kabbelde zo wat voort, tot ik vroeg: ‘Hoe is het met je geloof?’ Wat er toen gebeurde was opmerkelijk. We hadden het over twijfel over geloven tov dat wat je kan begrijpen. Dat er zowel twijfel als geloof kan zijn. En dat er vele, vele vragen leven om dat wat er in de Bijbel staat. Dat zijn mijn conclusies die ik na dit gesprek trok.

Het was boeiend om zo’n gesprek te hebben, omdat het een gebied is waar ik vaker wil vertoeven. Ik verlang er naar om mijn geloofsleven onder de loep te nemen, en tegelijk te horen hoe anderen dat beleven. Het brengt mij bij mijn eigen twijfels. En dat is goed. Het gaat me helpen op mijn weg om die te onderzoeken.

Gaan geloven en begrijpen wel samen? Is geloof juist makkelijker als je zonder het te begrijpen overtuigt bent van de waarheid in de Bijbel?

Ik ben een tijd bezig geweest met wat ik van mezelf kon begrijpen. De verklaringen zoekend in wie ik ben en mijn verleden uitpluizend. Daar heb ik hier veel over gedeeld. Het ging steeds weer over begrijpen wie ik was, waar het gevolg het proces van heling toe leidde. Ik heb best veel opgeruimd. En maakte de switch tussen denken en voelen. Ik ben gaan begrijpen en voelen wat de kern van een stromend leven inhoudt. Een leven waarin dus niet alleen het hoofd centraal staat maar datgene wat er dagelijks gevoeld wordt en al vanaf mijn jeugd soms lag opgeslagen.

Gisteren zocht ik het op: stromen, energie, christelijk boek. Philip Troost schreef er een boek over. Ik was blij dat ik weer een aanknopingspunt had op mijn weg. Maar waar ik voorheen dan deze weg insloeg, stopte ik nu. Ik merkte niet alleen dat de schrijver een soortgelijke ervaring heeft met wat er zich afspeelt tussen het hele lijf en God, maar dat ik niet weer het zoveelste boek op weg naar een groter ik-besef wil lezen. Het heeft te maken met dat het niet langer om mij draait. Waar draait het dan wel om? De bijbel is mijn huidige antwoord. En dan met name het leven van Jezus.

Mijn vriendin bemoedigde me Johannes te gaan lezen. Daar ben ik vorige week mee begonnen. Tot mijn eigen verrassing citeerde ik uit over wat ik las tegen een vriend van mij. Een bewijs dat wat ik lees ook beklijft. Daar wrong in het verleden nog al eens de schoen bij mij. Zoek mensen met wie je daarover kan praten, zei zij. Dat ben ik aan het doen.

Terug naar die begrijper in mij. Want wat doe ik met al die wonderen die door een mens zijn gedaan. Het laat geen ruimte voor mijn eigen bekrompen begrip van het leven. En dat sluit aan bij mijn verwondering als ik Gods werk tot mij door laat dringen. Tussen mijn onvermogen te begrijpen hoe groot God is, en wat er in de Bijbel staat, begint mijn geloof in Jezus. Begint mijn vertrouwen.

Daar sluit mijn dagboek weer prachtig bij aan Sarah Young schrijft: ‘Ik wil dat je een nieuwe gewoonte aanleert. Reageer op alles wat er met je gebeurt met de woorden: ‘Ik vertrouw U, Jezus.’ Als je even tijd hebt, denk dan na over wie Ik Ben in al mijn kracht en luister; overdenk de diepte en hoogte van mijn liefde voor jou. Deze simpele handeling helpt je om Mij in elke situatie te zien, en om te erkennen dat ik de soevereine macht heb over het heelal. Als je vanuit dit perspectief naar de gebeurtenissen kijkt - door het licht van mijn alomtegenwoordigheid - dan verliest angst zijn grip op jou. Als je je vertrouwen op Mij stelt, wat er ook gebeurt, zullen moeilijke omstandigheden veranderen in mogelijkheden tot groei. Je zult zegeningen dankbaar ontvangen, omdat je beseft dat ze rechtstreeks uit mijn genadige hand komen. En doordat je steeds opnieuw bevestigt dat je Mij vertrouwt, wordt onze relatie sterker en blijf je dicht bij Mij.’

Dit lezende dringt de grootsheid door, en het is die grootsheid die mijn bekrompen denken ontbeert. Maar ook laat geloven. Mijn denken is beperkt. Ik wil leven uit geloof, in overgave, in leren om mijn wijsheid los te laten en te vertrouwen op Jezus, Zoon van God.
  • Dag, dromen!

    Dag, dromen! Doordat ik in mijn jeugd op christelijke scholen zat en trouw de kerk bezocht kreeg ik toegang tot de Bijbel. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om er vertrouwd mee te raken, die Bijbel. En nog is het niet altijd even ge...
  • Heb je even

    Heb je even Nergens zulke mooie verhalen hier al opgeschreven Een klein publiek een kleine oogst roem is snel verdreven Wat zeggen woorden aan anderen gericht die je zelf deed beleven Een zinnig openen van het hart ...
  • Uit het hoofd in vertrouwen

    Uit het hoofd in vertrouwen Het overkwam mij maandag, een probleem dat groter en groter werd.. en dan vooral in mijn hoofd. Iemand rakelde een oud probleem op. En voordat ik het wist, tuimelde allerlei gevoelens over elkaar heen met de bijbehore...
Funky Fish is een christelijke datingsite en community. De website is in 2002 opgericht om christenen (protestanten en katholieken) een online ontmoetingsplaats te bieden. Vrijgezellen en niet-singles kunnen op allerlei manier contact met elkaar maken, waaronder door te bloggen. Kvk: 32120414, BTW: 817404892B01