Blog
Recept! Cajun Ovenschotel (Pittig!)
Door datingsite- en communitylid
WijntjeDoen
31-08-2016 18:10 | bekeken:
1192 | funked:
0 | reacties:
2
Dit gerecht is voor 2/3 personen.
Ingrediënten:
olie, liefst arachideolie i.v.m. met hete oventemperatuur
doosje cajunkruiden
zout
vier tenen knoflook
ca. 750 gram tot een kilo aardappelen
doosje champignons
1 prei of 4/5 lente-uitjes
1 rode paprika
eventueel een peper, voor de hete eter
halve kilo gehakt, liefst mager rundergehakt
crème fraiche
strooikaas (geraspte kaas)
Bereiding:
LET OP! Cajunkruiden zijn pittig. Bent u een exotische keuken gewend dan kan er gerust een peper of twee in ringen doorheen, maar absoluut geen gemalen peper (of uit een molentje). Als u pepers wil gebruiken, raad ik jalapeno’s aan (de smaak is complementair). Gebruik ook geen gehaktkruiden voor het gehakt. Dit komt de smaak niet ten goede. Daarnaast raad ik voor dit gerecht het gebruik van een wok aan voor het gehakt, i.p.v. een koekenpan. Een hapjespan kan ook werken.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Heeft u een heteluchtoven lees dan de tip bij de *.
Schil de aardappelen en kook ze. Als u een stoompan/oven heeft, raad ik dit ten zeerste aan, omdat dit naast smaak- ook zorgt voor vitaminebehoud. Kook/stoom ze in een kwartier semi-gaar. Ze mogen hierna gerust afkoelen.
Was de champignons goed en snijd ze in schijfjes. De prei of lente-uitjes kunt u snijden zoals u wenst. Let er wel op dat als u preiringen maakt, u ervoor zorgt dat deze doorgedrukt worden. Hetzelfde geld voor de paprika, hoewel ik fijngesneden paprikastukes aanraad.
In de tussentijd bakt u het gehakt rul in arachideolie. Voeg zout naar smaak toe. TIP!: Arachideolie heeft een veel hogere verbrandingsgraad dan olijf- en zonnebloemolie. Wanneer olie verbrand (bijvoorbeeld in een hete wok of frituur) wordt ze deels giftig. Daarom is arachideolie beter voor flink hete temperaturen. Als dit klaar is, giet u het vleesvocht af. Er mag een beetje in de pan/wok blijven zitten.
Doe hierna de knoflook (geperst of in fijne plakjes naar smaak), champignons en prei erbij (en eventueel de peper(s)). Bak dit nog even goed zodat de prei en champignons zacht zijn geworden en enigszins gekrompen. Zet hierna het vuur uit.
Nu mag de crème fraiche bij het mengsel van gehakt, groeten en champignons. Daarna voegt u zes tot negen desertlepels cajunkruiden aan het mengsel toe en roert dit goed door elkaar. Probeer dit uit naar smaak/emotie. Nogmaals, cajunkruiden kunnen als pittig worden ervaren.
In de oven:
Vet de ovenschaal dun in met arachideolie en begin met het leggen van aardappelschijfjes op de bodem. Als u een laag klaar heeft, spreid daar dan een dun laagje van het gehaktmengsel overheen. Daarbovenop herhaalt u het leggen van aardappelschijfjes, waarna eveneens een laagje van het mengsel mooi verdeeld kan worden. Dan nog een laatste laag aardappelschijfjes. Bestrooi dit vervolgens met strooikaas.
Het kan nu de oven in. Laat de ovenschotel hier een half uur in garen.
Serveren!
*Heteluchtoven: Zorg dat de strooikaas beschermt wordt door een stuk aluminiumfolie over de bovenkant van de ovenschaal te vouwen. Anders verbrand de kaas. Mocht u van een krokant kaaslaagje houden, haal dan het aluminium de laatste 5/7,5 minuten van de tijd in de oven van de schaal af.
- Tip: Serveer er een frisse salade bij, een zurig komkommerslaatje bijvoorbeeld.
- Wijntip: (Rood) Spaanse Berberanga. De meeste (grotere) supermarkten hebben er wel zo één. Warm kruidig Spaans temperament. Een Californische Merlot wil ook heel goed, mits écht krachtig. Anders steekt het zo hulpeloos af tegen de smaak van de kruiden.