Tegenover elke boterham die je vandaag hebt gegeten, wordt er 1,5 boterham weggegooid. Door jou ja! Datzelfde geldt voor vlees, vis, fruit, groenten etc. Simpelweg doordat we zo gemakzuchtig met voedsel omgaan. Nederland ‘siert’ de 2e plaats op de ranglijst van Europese voedselverspillers met 9,4 miljoen ton weggegooid voedsel per jaar. Alleen onze oosterburen blijven ons voor. Maar met 66 miljoen inwoners t.o.v. onze 17 miljoen valt hun 1e plaats te betwisten.
Elke Nederlander gooit per jaar zo’n 48 kilo voedsel weg. Thuis. Wellicht zal het je niet verbazen dat dit allemaal voedsel is dat we wekelijks inkopen. Lastig uitleggen aan 870 miljoen wereldburgers die hongersnood lijden. Afgelopen woensdag was het wereldvoedseldag. Misschien heb je er bij stilgestaan. Da’s mooi! Maar er een dag bij stilstaan heeft pas zin als het tot verandering leidt van je consumptiepatroon.
Voedsel is een hip onderwerp. In praatprogramma’s, kranten en op het internet (!), overal gaat het over gezond, biologisch, wel of geen vlees, melk of brood en de herontdekking van oude groenten. Het is soms de vraag hoe relevant dit is zolang we nog zoveel weggooien. Als jij trek hebt in die Big Mac, van mij mag je. Maar je ragt hem niet na 3 happen in een vuilisbak. Lekker biologisch aan’t kokerellen? Zonder E-nummers, onbespoten en wat al niet minder? Fine with me. Maar jouw voedsel bederft sneller, wat erom vraagt dat je het anders bewaart en verwerkt. Dus na 3 dagen je uitgedroogde en wat bruin verkleurde bleekselderij weggooien, net zo erg als die eerder genoemde half opgegeten Bic Mac.
Over wat nu wel & niet precies ‘goed’ is aan voedsel an sich, we komen er niet uit met elkaar. Al maakt het ons wel meer bewust. In ons (stiekem toch nog) verzuilde landje denken we allemaal gelijk te hebben. De meningen vallen over elkaar heen, de discussie wordt eindeloos.
Wat niet eindeloos is, is dit: jouw leven! Zolang jij er bent, heb je elke dag de kans om te kiezen. Om verschil te maken en je hongerige medemens te gedenken. Het is een keus of je zorgzaam met voedsel om wilt gaan. Om niet meer te verspillen. Voor de meesten van ons 3 x per dag.
Denk eens na over wat je elke dag achteloos in je keelgat (of de kliko) laat verdwijnen. Geef voedsel de waarde die het toekomt. Word je (weer) bewust van de uitzonderlijke zegening van elke dag eten. Vers, divers en in overvloed. Investeer in voedsel voor iemand anders met het geld of de tijd die je overhoudt. Ga uit lunchen met een dakloze, help de voedselbank aan waren. Kook voor 6 personen een prachtig diner en laat de hongerigen, lammen en blinden aanschuiven. Ze zullen het waarderen!
©
9,4 miljoen ton weggegooid
48 kilo voedsel weg
Elke Nederlander gooit per jaar zo’n 48 kilo voedsel weg. Thuis. Wellicht zal het je niet verbazen dat dit allemaal voedsel is dat we wekelijks inkopen. Lastig uitleggen aan 870 miljoen wereldburgers die hongersnood lijden. Afgelopen woensdag was het wereldvoedseldag. Misschien heb je er bij stilgestaan. Da’s mooi! Maar er een dag bij stilstaan heeft pas zin als het tot verandering leidt van je consumptiepatroon.
Voedsel is een hip onderwerp. In praatprogramma’s, kranten en op het internet (!), overal gaat het over gezond, biologisch, wel of geen vlees, melk of brood en de herontdekking van oude groenten. Het is soms de vraag hoe relevant dit is zolang we nog zoveel weggooien. Als jij trek hebt in die Big Mac, van mij mag je. Maar je ragt hem niet na 3 happen in een vuilisbak. Lekker biologisch aan’t kokerellen? Zonder E-nummers, onbespoten en wat al niet minder? Fine with me. Maar jouw voedsel bederft sneller, wat erom vraagt dat je het anders bewaart en verwerkt. Dus na 3 dagen je uitgedroogde en wat bruin verkleurde bleekselderij weggooien, net zo erg als die eerder genoemde half opgegeten Bic Mac.
Over wat nu wel & niet precies ‘goed’ is aan voedsel an sich, we komen er niet uit met elkaar. Al maakt het ons wel meer bewust. In ons (stiekem toch nog) verzuilde landje denken we allemaal gelijk te hebben. De meningen vallen over elkaar heen, de discussie wordt eindeloos.
Wat niet eindeloos is, is dit: jouw leven! Zolang jij er bent, heb je elke dag de kans om te kiezen. Om verschil te maken en je hongerige medemens te gedenken. Het is een keus of je zorgzaam met voedsel om wilt gaan. Om niet meer te verspillen. Voor de meesten van ons 3 x per dag.
Denk eens na over wat je elke dag achteloos in je keelgat (of de kliko) laat verdwijnen. Geef voedsel de waarde die het toekomt. Word je (weer) bewust van de uitzonderlijke zegening van elke dag eten. Vers, divers en in overvloed. Investeer in voedsel voor iemand anders met het geld of de tijd die je overhoudt. Ga uit lunchen met een dakloze, help de voedselbank aan waren. Kook voor 6 personen een prachtig diner en laat de hongerigen, lammen en blinden aanschuiven. Ze zullen het waarderen!
©
9,4 miljoen ton weggegooid
48 kilo voedsel weg
Log in om te reageren.