Het ventje heeft op de huid gebakken zeebaars gemaakt. En dat combineert hij met een aardappel/pompoenpuree. Zijn buurvrouwtje is druk bezig haar chocolade soufflé in wording luchtig te kloppen en een rozenblaadjes dressing met framboossmaak naar eigen inzicht op te pimpen. Achter hen worstelt een achtjarige met de vraag hoe rosé zijn ossenhaas zal zijn als hij het nog een kwartier op 150 graden in de oven zet.
Wonderlijk hoe die kinderen praten over smaak en structuur. Waarbij ze met termen strooien als blancheren, komijnzaad en een ‘fris zure’ smaaksensatie. En terwijl ze dat doen snijden ze nonchalant allerhande voedsel in kleine, exact even grote blokjes. In de interviewtjes tussen de kooksessies door vertellen ze blij dat koken hun passie is. Net zoals tennis, toneel, hockey of een muziekinstrument bespelen.
Ik ken alleen maar kinderen die ik minimaal drie keer achter elkaar moet vertellen dat het mesvlak van een aardappelschilmesje de vlakke kant van het mesje is. Dat ze dus zulke rafelige stukjes paprika hebben gesneden omdat ze het mesje ondersteboven hebben gehouden. En dat een gitaar veel groter is dan een viool en niet onder je kin past. Die kinderen weten ook zeker dat voetbal veel cooler is dan tennis. En tonijn uit blik is de enige vis in hun zee.
Dus toen een meisje uit groep acht me laatst vroeg hoe die kinderen uit dat kookprogramma dat toch doen kon ik dat ook niet direct verklaren in kindertaal. Het heeft iets te maken met programmering, met kansen, met kennis, cultuur en met aandacht en stimulatie. En met het feit dat de voedselbank over het algemeen geen zeebaars of varkenshaaspuntjes in het pakket heeft zitten.
Fascinerend dus die minichefs. Maar dan blijkt kok Ceesje koken enkel als hobby te willen behouden naast zijn baan als internist. Of dan zegt kokkin Juul opeens dat ze haar eigen restaurant eerst met eigen handen wil bouwen omdat ze zo creatief is en eigenlijk ook meubels wil ontwerpen. En verklapt een kind tijdens een interviewtje dat zijn lievelingsgerecht eigenlijk geen mosselen op een bedje van zeewier is maar een schnitzel bij van der Valk.
Dan zie je opeens het kind om het hoekje kijken. Of nee…. Over de zalmquiche! Die natuurlijk naast een frisse salade met mosterd/dille saus op een keurig opgemaakt bord staat.
Wonderlijk hoe die kinderen praten over smaak en structuur. Waarbij ze met termen strooien als blancheren, komijnzaad en een ‘fris zure’ smaaksensatie. En terwijl ze dat doen snijden ze nonchalant allerhande voedsel in kleine, exact even grote blokjes. In de interviewtjes tussen de kooksessies door vertellen ze blij dat koken hun passie is. Net zoals tennis, toneel, hockey of een muziekinstrument bespelen.
Ik ken alleen maar kinderen die ik minimaal drie keer achter elkaar moet vertellen dat het mesvlak van een aardappelschilmesje de vlakke kant van het mesje is. Dat ze dus zulke rafelige stukjes paprika hebben gesneden omdat ze het mesje ondersteboven hebben gehouden. En dat een gitaar veel groter is dan een viool en niet onder je kin past. Die kinderen weten ook zeker dat voetbal veel cooler is dan tennis. En tonijn uit blik is de enige vis in hun zee.
Dus toen een meisje uit groep acht me laatst vroeg hoe die kinderen uit dat kookprogramma dat toch doen kon ik dat ook niet direct verklaren in kindertaal. Het heeft iets te maken met programmering, met kansen, met kennis, cultuur en met aandacht en stimulatie. En met het feit dat de voedselbank over het algemeen geen zeebaars of varkenshaaspuntjes in het pakket heeft zitten.
Fascinerend dus die minichefs. Maar dan blijkt kok Ceesje koken enkel als hobby te willen behouden naast zijn baan als internist. Of dan zegt kokkin Juul opeens dat ze haar eigen restaurant eerst met eigen handen wil bouwen omdat ze zo creatief is en eigenlijk ook meubels wil ontwerpen. En verklapt een kind tijdens een interviewtje dat zijn lievelingsgerecht eigenlijk geen mosselen op een bedje van zeewier is maar een schnitzel bij van der Valk.
Dan zie je opeens het kind om het hoekje kijken. Of nee…. Over de zalmquiche! Die natuurlijk naast een frisse salade met mosterd/dille saus op een keurig opgemaakt bord staat.
Log in om te reageren.