christelijke datingsite en community

Dat had je gedicht!

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Als zelfverklaard tekstdichter ligt de christelijke wereld uiteraard zonder meer aan mijn romantische voeten. Wegdoezelend in het zoveelste opgeblazen luchtkasteel zie ik mezelf druk van gedachten wisselen met de heren André Troost en Huub Oosterhuis, ons hoogdravend literair steekspel slechts af en toe onderbroken door het opsteken van een geurende pijp of een signeersessie voor kerkbanken vol fans. Terwijl ik zittend in mijn bibliotheek de volgende dichtbundel alweer in mij voel opkomen, bevestig ik maar weer eens een lezing voor een studentenvereniging of kerkelijk genootschap.

Hoe anders is de kille werkelijkheid! Een leeg worddocument dat er om smeekt om gevuld te mogen worden met woorden die mensen laten glimlachen, aan het denken zetten, of tot op het bot vervelen. Het leven van een columnist gaat niet over rozen.

Toch ben ik op een bepaalde manier enorm gegrepen door het gepuzzel met woorden. Bij een lied tijdens een kerkdienst ben ik vaak meer bezig met de opbouw van het lied of welk rijmschema er gebruikt wordt, dan dat ik daadwerkelijk aan zingen toekom. Ook in bijbelteksten zie ik soms opeens een mooi systeem in de zinnen. Later leerde ik dat dit fenomeen 'gedachtenrijm' heet, en door ene dominee Bullinger is ontdekt.

Het mooiste voorbeeld van een systeem in een bijbelboek herkennen kwam ik tegen in 2008. Samen met een vriendengroep ging ik naar Linz in Oostenrijk voor een grote paasconferentie van IFES. Tijdens het programma volgde ik een meerdaagse workshop over een systeem in het boek Marcus, waardoor het mogelijk is om het complete evangelie snel uit je hoofd te leren. Als vorm wordt vaak gekozen voor een toneelstuk (www.themarkdrama.com). Het zal wel ongeloof zijn, maar het stelt me op een bepaalde manier toch gerust, dat er af en toe een soort logische, systematische lijn in de bijbel zit.

En dan nu afsluiten met een heus Ollekebolleke: iemand wat inspiratie?
Log in om te reageren.
LEES OOK
Mijn eerste keer... Funky Fish ©
Mijn eerste keer...
Waar Is God Als Je In de Shit Zit? unknown ©
Waar Is God Als Je In de Shit Zit?
Oops marije knevel ©
Oops