Blog
Over reuzen overwinnen (deel 1)
Door datingsite- en communitylid
Adriano
04-10-2022 18:40 | bekeken:
190 | funked:
3 | reacties:
0
Dinsdag mijn vrije dag. Het is 4 uur, middag. Ik ben al een dag lang bezig met een vervelend gevoel rond mijn hart. Ik ervaar stress. Het is bijna een vloek, om het uit te spreken. Schrijven voelt veiliger. Wat ik eraan deed? Ik wandelde, at gezond, relaxte, huilde, bad, sliep, maar het bracht me niet dichter bij een oplossing. Tenslotte appte ik een goede vriend, en vertelde hem dat God misschien wilde dat ik niets deed en mij volledig zou overgeven aan Hem in het vertrouwen dat Hij wonderen doet in mensenlevens. In mijn leven. Met die berusting pakte ik het boek ‘Winnen voor de Koning’ uit de kast om het laatste hoofdstuk wat ik eerder gelezen had opnieuw te lezen…..
Het heet ‘Jij kunt veranderen’. Waar zal ik beginnen? Het gaat over geestelijke strijd die je kunt ontdekken in de geschiedenis van David en Goliath. Het leger van de Filistijnen met Goliath, staat tegenover het leger van Israël onder leiding van Abner. Maar met het aanschouwen van de reus Goliath doen de Israëlieten het bijkans in hun broek. Elke dag opnieuw ‘s ochtends en ‘s avonds is daar Goliath die de Israëlieten intimideert en met een portie angst huiswaarts stuurt.
Zo ging het vandaag ook in mijn leven er staat: ‘..op zondag zingen we dat we winnen en op maandag leven we als verliezers. Onze zorgen, angsten en problemen nemen steeds weer de overhand.’ Mijn ‘schreeuwende reus’ kwam in golven over mij. Allereerst de stress die ik afgelopen weekend ervoer in de volle agenda die ik er op na hield. Daarnaast de steeds terugkerende angst dat mijn auto het ergens onderweg begeeft. En tenslotte gisterenavond de onmacht die ik voelde toen ik boos werd omdat me iets niet lukte op een website. Het slurpt alle energie uit mij weg. En vandaag kwam ik maar niet tot het juiste gevoel, tot ik dit hoofdstuk las.
Er staat: ‘Jouw beeld van Goliath bepaalt voor een groot deel je reactie en dat beeld wordt bepaald door de ‘bril’ die je op hebt. De soldaten van Saul zien een gigant die zo groot is dat zij niet van hem kunnen winnen, terwijl David een gigantisch groot doelwit ziet dat niet te missen is. Dezelfde vijand, maar een ander perspectief en daarom een volledig andere reactie.’
Ik zelf heb de neiging als de Israëlieten te zijn, altijd bergen te zien ipv mogelijkheden en oplossingen. Toen ik het had over onze vakantie in de Ardennen, dat ik nooit met mijn auto daar naartoe zou rijden, reageerde mijn vriendin juist dat er overal hulp is mocht ik panne krijgen. Dat karakteriseert heel precies onze verschillen, een half vol glas tegenover een half leeg glas.
En verder in het boek: ‘Wat is jouw uitgangspunt? Wie bepaalt het beeld dat je ziet? Als jouw strijd ook de strijd van de Heer is, dan is geen reus te groot en geen vijand te sterk. Dan boezemt een schreeuwende reus geen angst meer in, maar ontstaat er juist goddelijke verontwaardiging. Welk beeld heb ik van mijn vijand. Hoe kijk ik naar mijn probleem? Je kunt je reus overwaarderen, onderwaarderen of op waarde schatten.
De eerste reactie is ‘overwaarderen’: ‘Als je Goliath te hoog inschat, zul je altijd voor hem weglopen. Je voelt je machteloos, en accepteert, net als de strijders van Israël, dat deze reus eindeloos blijft schreeuwen en schelden. Je aanvaardt moedeloos je probleem. ‘Geef je over’, roept hij je toe. ‘Je kunt deze strijd toch nooit winnen!’ klinkt het in je hoofd. Alsof het gevoel van afwijzing of het gevecht om vrede in je denken normaal is. Wat een leugen. Alsof overgave aan de vijand jou de vrijheid brengt. Voor onderdanen van Jezus geldt namelijk dat elke vijand verslagen en onttroond is. Wij staan aan de kant van Jezus en in Hem is elke vijand, ook elke reus, al verslagen. Het gaat om je hart; ook in de strijd. Daarom lezen we zo vaak de woorden ‘wees niet bang’, ‘houd moed’ en ‘wees sterk’. Laat het elke dag opnieuw gevuld worden met woorden van genade en vrijheid in Jezus. Daar ligt je kracht!’
De tweede reactie is ‘onderwaarderen’: ‘Een andere manier om naar reuzen te kijken, is ze te laag inschatten. Goliath gaat niet vanzelf weg. De soldaten van Israël komen elke dag terug en de reus staat er steeds opnieuw. Misschien hoopten ze dat hij spontaan zou verdwijnen of op een dag niet zou komen opdagen, maar dat doen Goliaths niet. Nee! Reuzen moeten verslagen worden. Er staat niet ‘Negeer de duivel en hij zal van u vluchten’, maar ‘Verzet u tegen de duivel, dan zal die van u wegvluchten’ (Jacobus 4:7). Er moet iets gebeuren. Je moet in opstand komen. Je moet zelf tot actie overgaan! Blijkbaar heeft God het zo bedoeld, dat we strijd voeren en sterk worden in die strijd.
(Wordt vervolgd)