christelijke datingsite en community
  • Wat vind je van deze blog?
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Blog

Groene vingers, Adriano ©

Jouw invloed op anderen

Door datingsite- en communitylid
| bekeken: 669 | funked: 7 | reacties: 4
Jouw invloed op anderen

Ik las in mijn dagelijkse dagboek-mail het volgende over invloed, ’Volgens sociologen heeft zelfs de meest introverte persoon tijdens zijn of haar leven invloed op het leven van 10.000 anderen. We hebben op allerlei verschillende manieren invloed op elkaar; van wat we eten bij de lunch tot welke films we leuk vinden, tot belangrijker zaken als waarheid en ethiek.’

Vooral het getal 10.000 sprak mij aan. Dat is best veel, en dan nog wel voor een introverte persoon. Ik ben iemand die anderen niet snel mijn mening opdring. Daar zit hem gelijk al mijn makke, ik heb het gevoel dat ik anderen iets opdring als ik mijn mening geef. Dat is natuurlijk niet zo. Maar voor mij was dat altijd de reden waarom ik niet graag in discussies verzeild raakte, ik wilde de ander vrij laten.

Daar loop ik in dit schrijven gelijk tegen een nieuw inzicht aan. Het is de verantwoordelijkheid van de ander wat hij of zij met wat ik zeg doet. Ik heb in mijn mening altijd het gevoel gehad dat die niet gehoord diende te worden. Dat heeft met mijn wegcijferen te maken wat ik altijd deed. Ook in het ventileren van zoiets onschuldigs als een mening, echoot die eigenschap nog na.

Terug naar invloed. Ben ik mij bewust van dat wat ik zeg met anderen doet? Nee, totaal niet. Er is geen meter voor, een teller die telt en aangeeft wanneer ik invloed heb gehad op iemand en hoe zich dat dan bij die ander manifesteert. Dat is niet te meten. Hoewel de sociologen dit toch ontdekten. Voor een leek is het anders.

Soms, heel soms, krijg ik van iemand terug dat wat ik zei of deed, invloed had op zijn/haar handelen. Ik kan daarvan genieten. Van het simpele gegeven dat wat ik zei, een uitwerking heeft in iemands anders leven.

Ik kijk terug naar mijn leven. Er waren vele mensen die ik dichtbij genoeg liet komen om invloed op mijn leven te hebben; eerst zijn daar mijn opvoeders, mijn gezin, de school, dan de relaties, mijn werk, mijn vrienden. Er zijn hele legers aan mensen in mijn leven geweest wier levens invloed hadden op het mijne.

Er borrelen vragen bij mij op. Zoals, staan singles minder open voor de invloed van anderen dan mensen met een relatie? Dit is weer zo’n vraag waar ik in mijn privé-leven over van gedachten wil wisselen met anderen. Ik heb gemerkt dat een relatie zeker invloed heeft op mij. De mate van invloed die je toestaat, kan mogelijk bepalend zijn voor het slagen van de relatie. Want als je buiten de invloed van de ander blijft, kan het zijn dat je ieder je eigen weg gaat.

Nu is het niet zo dat je met alle winden van invloed moet meewaaien, dat kan nooit de bedoeling zijn. Een gezonde dosis tegengas is op zijn tijd handig. Maar als je je open stelt voor de ander, dan kom je samen verder.

Dan zijn er de boeken die een grote invloed hebben op wie ik ben. De schrijvers hebben dan in direct invloed op mij. Doordat wat ze schrijven vorm ik mijn eigen waarheid, en ik weer voor die van de ander. Degene (boeken) die mij aanspreken verenigen zich in mijn persoonlijkheid, in wie ik ben.

Ooit was er een HBO-opleiding die mij erg vormde in mijn leven. Daar ontwaakte ik als het ware, begon ik te lezen en te praten. Te zien wie ik was. Hoe ik mij verhield tot anderen en de wereld. De docenten en medestudenten met hun invloed hebben bijgedragen aan de persoon die ik nu ben.

En dan het belangrijkste boek en de persoon die daarin de hoofdrol heeft, De Bijbel en Jezus. Die hebben een grote invloed op mijn leven, dag in dag uit. Daar is niets mee te vergelijken. De invloed van één mens op de mensheid is zoveel groter dan in woorden uit te drukken is. Dan komt de grootheid van God om de hoek kijken. Hij is niet te bevatten, maar de invloed op het leven van velen is een feit. Iedere dag weer.
  • Zij-zoenen

    Zij-zoenen Het leven rijgt zich aaneen gevormd door de seizoenen een snoer met vele dagen soms met moeite om bij in te voegen Uitdagingen verzoekingen goedbedoelde raad de mens en zijn woorden professionals v...
  • Stille zomer (Summerblog)

    Stille zomer (Summerblog) Er was eens een kleine vogel die hield niet van zingen. Hij hoorde elke dag opnieuw alle andere vogels zingen dat het een lieve lust was, maar hij hield er niet van. Hij was liever stil en luisterde graag. Het was ook nie...
  • Lieve vijanden

    Lieve vijanden Ik las in mijn dagelijkse bijbel-mail van Bibel-In-One-Year over offers. Het ging over het brengen van offers in het dagelijks leven. Een voorbeeld daarvan is het offer van giften schenken. En in het verlengde daarvan werd het volge...
Funky Fish is een christelijke datingsite en community. De website is in 2002 opgericht om christenen (protestanten en katholieken) een online ontmoetingsplaats te bieden. Vrijgezellen en niet-singles kunnen op allerlei manier contact met elkaar maken, waaronder door te bloggen. Kvk: 32120414, BTW: 817404892B01